Καλώς να φύγει...

Περιορισμένης διάρκειας αλλά και προσδοκιών η σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι αναλυτές περιμένουν επιμέρους μόνο κινήσεις λόγω του κλεισίματος της χρήσης. Σε θυγατρικές τραπεζών, συμμετοχών και μετοχές της επικαιρότητας θα επικεντρωθεί το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στο υψηλό σημείο τριετίας μπορεί να αποτελεί ένδειξη για την τάση και τη διάθεση των επενδυτών, τουλάχιστον για την αρχή του χρόνου.

Η αποτίμηση των χαρτοφυλακίων πραγματοποιείται με βάση τη σημερινή τιμή κλεισίματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο προσπάθειας ”καλλωπισμού”, όπως αναφέρει σχετικά στην πρωινή της ανάλυση η Proton Securities.

Για ήπιων τόνων συνεδρίαση κάνει λόγο η Marfin Analysis, και κατά πάσα πιθανότητα θα επιβεβαιωθεί, καθώς με χαμηλό σήμερα τζίρο μόνο επιμέρους κινήσεις μπορεί να περιμένουμε, είτε σε θυγατρικές τραπεζών είτε σε θυγατρικές συμμετοχών καθώς και σε έμμεσα συνδεδεμένες με ομίλους.

Μετά το χθεσινό αναπάντεχο -17% για τη μετοχή του Αλουμινίου της Ελλάδος αποκτά ενδιαφέρον η σημερινή αντίδραση για όσους πωλούν, καθώς ορισμένοι κάνουν λόγο για τιμή που θα συγκλίνει με την προσφορά της Μυτιληναίος, ενώ άλλοι εύλογα διερωτώνται ποιος ή ποιοι απορροφούν την προσφορά χθες αλλά και σήμερα.

Επιμέρους ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοίχημα της κεφαλαιοποίησης, κατά πόσο δηλαδή θα κρατήσει τα 8 δισ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα, θα προσεγγίσει η Eurobank ή θα συνεχίσει η άνοδος στην κεφαλαιοποίηση Πειραιώς και ΟΠΑΠ.

Ειδικότερα, για τη μετοχή της Πειραιώς η εσπευσμένη λήψη θέσεων στις τελευταίες συνεδριάσεις προϊδεάζει για το τι περιμένουν οι ειδικοί τόσο από την τράπεζα όσο και από τη μετοχή για την ερχόμενη χρονιά.

Ένα άλλο επιμέρους... περίεργο, μετά τις ακραίες διακυμάνσεις σε... περιφερειακές μετοχές προχθές και χθες, είναι να φανεί ποιοι πωλούσαν και ποιοι αγόραζαν με βάση κυρίως ανυπόστατες φήμες.

Να σημειωθεί τέλος πως η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί στις 14.00, ενώ από τη Δευτέρα ξεκινάει η εφαρμογή των νέων ορίων διακύμανσης των μετοχών, καθώς επίσης και η μείωση του φόρου των συναλλαγών στο ήμισυ.

Αυτό που σε κάθε περίπτωση κρατάμε από τη φετινή χρονιά είναι τα όσα συνέβησαν και μπορούν να μας διδάξουν για την ερχόμενη. Προπάντων υγεία και καλή χρονιά σε τακτικούς και μη επισκέπτες του δικτύου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v