Ο Τύπος της Παρασκευής

Ο δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο εννέαμηνο του 2004, η Σοφοκλέους, το ”ισχυρό” ευρώ, το τοπίο για τις ασφαλιστικές όπως θα διαμορφωθεί από το νέο έτος, αλλά και η ”συμφωνία της χρονιάς” μεταξύ Μυτιληναίου και Alcan για το ΑτΕ είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα πρωτοσέλιδα του Τύπου της Παρασκευής.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Ο δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο εννέαμηνο του 2004, η Σοφοκλέους, το ”ισχυρό” ευρώ, το τοπίο για τις ασφαλιστικές όπως θα διαμορφωθεί από το νέο έτος, αλλά και η ”συμφωνία της χρονιάς” μεταξύ Μυτιληναίου και Alcan για το ΑτΕ είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα πρωτοσέλιδα του Τύπου της Παρασκευής.

Τσουνάμι: Δεύτερη ”κρυφή” λίστα κυκλοφορεί στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ την ίδια ώρα η αγωνία για τους 9 επίσημους αγνοούμενους συνεχίζεται τονίζουν Τα Νέα, ενώ η Καθημερινή προσθέτει πως οι νεκροί θα υπερβούν τις 100.000.

Έλλειμμα: Στο 5,9% του ΑΕΠ ανήλθε τον Οκτώβριο το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού, σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Δανεισμός: Τα δάνεια σώζουν την οικονομία και αποτελούν την καλύτερη προωθητική ύλη, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αναφέρει η Καθημερινή.

Πρωταθλητές αναδεικνύονται οι Έλληνες στον δανεισμό σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η οποία αναφέρει πως το χρέος σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες αγγίζει το 10% του ΑΕΠ.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο δανεισμός τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος προς τις τράπεζες να διαμορφώνεται στο τέλος Οκτωβρίου σε 114,8 δισ. ευρώ, τονίζει το Κέρδος, που συμπληρώνει πως τα νοικοκυριά οφείλουν στις τράπεζες περί τα 50 δισ. ευρώ.

Συνεχίζεται ο υψηλός ρυθμός χορήγησης τραπεζικών δανείων προς τα νοικοκυριά, τα οποία στο εννεάμηνο 2004 αύξησαν κατά τουλάχιστον 19,34% το συνολικό τραπεζικό δανεισμό τους, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Αυξήσεις: Η εφορία θα ”ψαλιδίσει” το νέο έτος τις αυξήσεις που θα δοθούν στους μισθούς και τις συντάξεις και θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με Το Βήμα.

Σοφοκλέους: Έτος ισχυρής ανάκαμψης ήταν το 2004 για τη Σοφοκλέους, ωστόσο μόνο για τους ”ισχυρούς” τονίζει η Καθημερινή, η οποία παράλληλα σημειώνει πως αν και ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε και πάλι τα επίπεδα των 2.800 μονάδων, παραδόξως η πλειοψηφία των μετοχών υποχώρησε.

Ασφαλιστικό: Από το νέο έτος απελευθερώνονται οι επενδύσεις των ασφαλιστικών οργανισμών, καθώς από 1/1/2005 αίρεται ο περιορισμός επένδυσης των αποθεματικών τους κατά 40% σε ακίνητα και 60% σε μετοχές, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Συντάξεις: Στις 12 αλλαγές που φέρνει το 2005 στον τομέα των συντάξεων αναφέρεται ο Ελεύθερος Τύπος.

Ευρώ: Το 2004 αποδεικνύεται χρονιά του ευρώ, καθώς ξεπέρασε την ισοτιμία του 1,36 δολαρίου, σημειώνοντας άνοδο τουλάχιστον 8,5% τονίζει η Καθημερινή, η οποία συμπληρώνει πως σε αντίθεση με την ασθενή εισαγωγή του το 1999, το ευρώ εμφανίζεται πλέον ισχυρό, καθώς απομυθοποιεί το δολάριο ως το μοναδικό ”παγκόσμιο” νόμισμα.

Δημόσια Έργα: Για νέες εμπλοκές στα δημόσια έργα από το ΣτΕ κάνει λόγο η εφημερίδα Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την οποία το Συμβούλιο της Επικράτειας ζητά επαναξιολόγηση προσφορών για 3 έργα.

Κατασκευαστικές: Ξενιτεύονται οι ελληνικές κατασκευαστικές σύμφωνα με Το Βήμα, που σημειώνει πως βαλκανικές χώρες και Μέση Ανατολή αποτελούν το επίκεντρο, καθώς στην Ελλάδα τα νέα δημόσια έργα καθυστερούν.

Τζόγος: Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι διέθεσαν το 2004 για να δοκιμάσουν την τύχη τους οι ευρισκόμενοι σε οικονομική στενότητα Έλληνες αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία τα 2,5 δισ. ευρώ ”κατατέθηκαν” στα εννέα καζίνο της χώρας, 375 εκατ. ευρώ στα κρατικά λαχεία και τα υπόλοιπα 2,1 δισ. ευρώ στον ΟΠΑΠ.

Αλουμίνιον της Ελλάδος: Σε ελληνικά χέρια θα περιέρχεται το Αλουμίνιον της Ελλάδος, καθώς αρχικώς το 53% των μετοχών θα περάσει στον όμιλο Μυτιληναίου, σημειώνει η Καθημερινή.

Σε ελληνικούς ομίλους επανεπενδύουν οι Έλληνες σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία αναφέρεται στο deal της Μυτιληναίος με την Alcan σχετικά με το Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Το deal της χρονιάς, όπως αποκαλεί το Κέρδος τη συμφωνία μεταξύ Μυτιληναίου και Alcan, έκλεισε στα 6,95 ευρώ ανά μετοχή.

Πώς και γιατί ο όμιλος Μυτιληναίου αγόρασε το Αλουμίνιον της Ελλάδος, αναφέρει Το Βήμα, που παραθέτει την κούρσα των διαπραγματεύσεων, το τίμημα των μετοχών, αλλά και τα επενδυτικά σχέδια.

ΕΥΔΑΠ: Εξαντλεί όλα τα περιθώρια η ΕΥΔΑΠ, ενώ οι εργαζόμενοι επιτίθενται κατά της διοίκησης, τονίζει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v