Ο Μανώλης και τα άλλα παιδιά...

Σήμερα αποχαιρετούμε το 2004. Ως παιδιά της Σοφοκλέους οφείλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στα μετερίζια της κερδοσκοπίας. Στον Μανώλη, στον Δημήτρη, στον Πίπη και στα άλλα παιδιά. Τώρα, αυτό το ”ηρωικά” μπορούμε να το συζητήσουμε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αγορά και ειδικότερα η Περιφέρεια έχει χάσει τους ηγέτες της...

Ο Μανώλης και τα άλλα παιδιά...
Σήμερα αποχαιρετούμε το 2004. Ως παιδιά της Σοφοκλέους οφείλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στα μετερίζια της κερδοσκοπίας.

Στον Μανώλη, στον Δημήτρη, στον Πίπη και στα άλλα παιδιά. Τώρα, αυτό το ”ηρωικά” μπορούμε να το συζητήσουμε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αγορά και ειδικότερα η Περιφέρεια έχει χάσει τους ηγέτες της...

Είναι αλήθεια ότι το 2004 ήταν μία πολύ σκληρή χρονιά για τους παίκτες της αγοράς. Για τους παλιούς ”λομπίστες”. Για όλους εκείνους που είχαν το χάρισμα να πείθουν επιχειρηματίες και επενδυτές για τις δικές τους επιλογές. Δεν ήταν τυχαίοι άνθρωποι.

Με τις χρηματιστηριακές αρχές να σφίγγουν συνεχώς τον κλοιό γύρω τους, δεν τους έμεινε παρά η επιλογή της αποχώρησης. Μπορεί να μη συμφωνούσαμε με τις μεθόδους τους, αλλά πάντοτε μας έδιναν ”τροφή” για τα γραπτά μας. Κι έπειτα, έδιναν ένα χρώμα στην αγορά.

Τώρα τι θα έχουμε να λέμε; Μας λείπει εκείνο το ”ο τάδε παίζει εκείνο το χαρτί”. Μας λείπουν οι υπερβολές τους, τα κουτσομπολιά γύρω από τ’ όνομά τους.

Εύκολα μπορούμε να τους φορτώσουμε όλες τις αμαρτίες αυτού του κόσμου. Έτσι κάνουμε πάντα. Τα δικά μας λάθη τα φορτώνουμε σε κάποιους άλλους.

Δεν μας έβαλε κανείς το πιστόλι στον κρόταφο για να ακολουθήσουμε τις όποιες επιλογές τους το 1999 ή και αργότερα...

Έφυγαν αυτοί θα έρθουν άλλοι, μπορείτε να πείτε. Δεν είναι έτσι. Αυτοί έφυγαν διότι άλλαξε η αγορά. Για να έρθουν άλλοι ή για να επιστρέψουν οι ίδιοι θα πρέπει να αγορά να γίνει όπως ήταν.

Με καταστρατήγηση του Τ+3, με άτυπο δανεισμό των χρηματιστηριακών εταιρειών προς τα λόμπι. Κι αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Η αγορά έχει πάρει μία τελείως διαφορετική ρότα και σωστά έχουν γίνει τα πράγματα όπως έχουν γίνει.

Η Σοφοκλέους θα αποκτήσει κάποτε νέους ”ηγέτες”, νέους ”γκουρού”. Μόνο που εκείνοι θα διαθέτουν τελείως διαφορετικό προφίλ και κυρίως δικά τους χρήματα.

Μέχρι τότε θα περάσει καιρός και στο μεταξύ θα αρκεστούμε στο να παρακολουθούμε τις βαθυστόχαστες αναλύσεις για το αν η Εμπορική είναι φθηνή στα 23 ευρώ, όταν πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, ήταν πανάκριβη στα 9.

Καλή σας ημέρα και χρόνια πολλά.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v