Συνεδρίαση ”High Velocity”

Νέα υψηλά τριετίας διέσπασε σήμερα ο Γενικός Δείκτης, πλην όμως την παράσταση έκλεψαν μετοχές του δείκτη της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (High Velocity), οι οποίες στο προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν συνεχώς στο στόχαστρο των πωλητών, καταγράφοντας συνεχόμενα νέα ιστορικά χαμηλά. Ποιοί τίτλοι ”κλείδωσαν” στο limit up. Τα πιθανά σενάρια.

του Α. Αναγνωστόπουλου



Τελικά όλα τα ”παράξενα” στην Σοφοκλέους συμβαίνουν, με τον Δείκτη Υψηλής Κυκλοφοριακής Ταχύτητας (High Velocity Index) να καταγράφει κέρδη 4,63% (!!!).

Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί τίτλοι που κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις ήταν επί μονίμου βάσεως στο στόχαστρο των πωλητών καταγράφοντας συνεχόμενα νέα ιστορικά χαμηλά, αυτομάτως σήμερα απετέλεσαν επενδυτικές ευκαιρίες και βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των κερδισμένων με κέρδη που αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασαν ακόμα και τις 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Ή οι εταιρείες επέλυσαν τα μακροχρόνια προβλήματά τους εν μία νυκτί, ή όλο αυτό τον καιρό αυτοί οι τίτλοι είχαν γίνει αντικείμενο υποτιμητικής κερδοσκοπίας και σήμερα αντέδρασαν υπό μορφήν πεπιεσμένου ελατηρίου (!!!).

Εκτός και αν όπως αρκετοί ”υποψιασμένοι” υποστηρίζουν, επιχειρήθηκε ”καλλωπισμός” των αποτιμήσεων, καθώς με τα Δ.Λ.Π. δεν λαμβάνεται υπ΄ όψιν η μέση τιμή Δεκεμβρίου αλλά η τιμή κλεισίματος της τελευταίας συνεδρίασης του χρόνου (!).

Αυτό βεβαίως εσωκλείει τεράστιους κινδύνους εγκλωβισμού για όσους ακολουθήσουν αυτές τις μετοχές και δεν προλάβουν να ρευστοποιήσουν εγκαίρως.

Οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς παραμένουν αισιόδοξοι εκτιμώντας ότι το ενδιαφέρον για τίτλους του Τραπεζικού κλάδου θα συνεχιστεί, άποψη που ενισχύεται και από την απόφαση της Eurobank να ενεργοποιήσει την απόφαση buy back έως 5 εκ. ιδίων μετοχών (από 1/1 έως 5/4/05) με κατώτατη τιμή τα 5 και ανώτατη τα 27,09 ευρώ, όμως επισημαίνουν ότι δεν έχει τελειώσει το ”ξεκαθάρισμα” τόσο στο ταμπλό όσο και στο χώρο των ΑΧΕ.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση όπου και συνεχίστηκε ο ιδιότυπος ανταγωνισμός μεταξύ Eurobank και Εθνικής, οι γνωστοί ”ύποπτοι” (ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank) κατέγραψαν νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό, με αξιοσημείωτα κέρδη οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Ιντρακόμ, Πειραιώς, Coca-Cola και θετικό πρόσημο για Eurobank, Alpha Bank, Γερμανό, Ελ. Τεχνοδομική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάνα.

Αντίθετα με απώλειες μικρότερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι ΗΥΑΤΤ, ΚΑΕ, Εμπορική, Εθνική, Folli Follie.

Ο Γενικός Δείκτης παρά τις αρχικές πτωτικές διαθέσεις, μετά τα πρώτα 85 λεπτά κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 2788,67 μονάδες με κέρδη 0,62%, ο τζίρος έφτασε τα 118,7 εκ. και τα ”πακέτα” περιορίστηκαν στο 1 εκ., ενώ τουλάχιστον εντυπωσιακό κρίνεται το +4,63% του δείκτη υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (που από την αρχή του χρόνου καταγράφει απώλειες που προσεγγίζουν το 60%).

Θυμίζει άλλες εποχές η τελική εικόνα με 227 ανοδικές μετοχές έναντι 56 πτωτικών και για 26 τίτλους τα κέρδη κυμάνθηκαν από 9-17,65% (!!!).

Οσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 1.200 τεμάχια της Μηχανικής στα 1,87 ευρώ, ένα πακέτο 50.000 τεμάχια της ΔΕΗ στα 20,26 ευρώ και ένα πακέτο 34.100 τεμάχια της Εμπορικής στα 23,26 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v