Νωχελική συσσώρευση στα υψηλά τριετίας

Από τους κλάδους που θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο το 2005 είναι αυτός των τραπεζών. Το διαφορετικό, όμως, ελάχιστα πριν από το τέλος της χρηματιστηριακής χρονιάς, αφορά στην ”αφύπνιση” μετοχών μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων, που ενισχύουν την εκτίμηση όσων ”βλέπουν” εξελίξεις ίσως και μέσα στο πρώτο τρίμηνο της ερχόμενης χρονιάς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ήπιων τόνων η προσαρμογή του FTSE-20 πέριξ των 1.545 μονάδων

(-0,20%), με το περιορισμένο ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε επιμέρους τίτλους.

Στα 2,85 ευρώ (κατά 3,7% υψηλότερα) διαμορφώνεται η τιμή της Εγνατίας Τράπεζας με -για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση- σημαντική αύξηση συναλλαγών και ζήτησης.

Η στήλη αναφέρεται σταθερά στις μικρότερες τράπεζες του κλάδου τις τελευταίες ημέρες, εκτιμώντας πως θα διαδραματίσουν ρόλο δυσανάλογο του μεγέθους τους την ερχόμενη χρονιά.

Ιδιαίτερα η περίπτωση της Εγνατίας παραπέμπει, κατ’ αρχάς, σε αναδιάρθρωση του διοικητικού σχήματος. Με κεφαλαιοποίηση μικρότερη των 300 εκατ. ευρώ η τράπεζα μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον άλλων ισχυρότερων του κλάδου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση προς τα 2,75 ευρώ της μετοχής Attica Group, καθώς οι εξελίξεις στον κλάδο δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σύντομα ή ακόμα και άμεσα σε ειδήσεις.

Η μετοχή της ΜΕΤΚΑ ισορροπεί στα 5,20 ευρώ, ενώ της Μυτιληναίος υποχωρεί στα 6,70 ευρώ (-1,47%). Πιο συγκρατημένη σήμερα η προσφορά στη μετοχή της Αλουμίνιον, που αρχικά υποχώρησε προς τα 9,82 ευρώ, για να αντιδράσει στη συνέχεια προς τα 10,18 ευρώ (με συναλλαγές περίπου 80.000 τεμαχίων).

Από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν, λόγω της μεταβλητότητας τους, οι Κλωνατέξ (στα 0,92 – 0,98 ευρώ), Κλωστήρια Ναούσης (0,76-0,83 ευρώ) και Lannet (0,99 – 1,06 ευρώ).

Μεταξύ των μετοχών που παρουσιάζουν απόδοση μεγαλύτερη του 3% ξεχωρίζουν, με βάση τις συναλλαγές τους, οι μετοχές των Μπαλλή στα 2,17 ευρώ, Βερνίκου στα 2,89 ευρώ, Ελληνικής Υφαντουργίας στα 2,07 ευρώ, Fanco στα 0,50 ευρώ και Νεωρίου στα 0,94 ευρώ.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης δεν φαίνεται να διαφοροποιείται ιδιαίτερα ο τόνος και η διάθεση, ενδεχόμενο που οδηγεί σε συσσώρευση τον Γενικό Δείκτη στα υψηλά τριετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v