Να πείσει η άνοδος...

Υψηλότερα των 2.800 μονάδων, με συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές κινείται ο Γ.Δ., ωστόσο η κεφαλαιοποίηση ορισμένων εταιριών δικαιολογείται μόνο στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν όσα καλόπιστα προεξοφλούνται τις τελευταίες εβδομάδες. Χρειαζόμαστε ειδήσεις, αύξηση συναλλαγών και ενεργότερη συμμετοχή των ”μικρών”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θετικό μεν το χθεσινό δείγμα γραφής, οι αναλυτές όμως αναμένουν κάτι περισσότερο.

Η Σίγμα αναφέρεται στην ανάγκη ενίσχυσης των συναλλαγών, η Marfin Analysis στο ενδεχόμενο μικρής έστω κατοχύρωσης κερδών, ενώ Εγνατία και Alpha Finance κινούνται περίπου στο ίδιο μήκος κύματος.

Αυτό που φάνηκε στην πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς, είναι πως οι ίδιοι που κινούν την άνοδο στον τραπεζικό κλάδο, προεξοφλούν εξελίξεις, ίσως και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Και δεν αναφερόμαστε τόσο στην κεφαλαιοποίηση των Εθνικής, Eurobank και Alpha, όσο στο σκηνικό που επιχειρείται να διαμορφωθεί συνολικότερα στον κλάδο.

Γι’ αυτό θα πρέπει οι αρμόδιοι να αποσαφηνίσουν έγκαιρα το αν προτίθενται να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποίηση (και με ποιο τρόπο) της Αττικής, πώς θα καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου της Εμπορικής και θα επιλυθεί το Ασφαλιστικό (καθώς οι εργαζόμενοι ζητούν τώρα διάλογο με τη διοίκηση της τράπεζας) και τι προτίθενται να πράξουν στην περίπτωση της Εγνατίας.

Θα πρέπει, επίσης, άμεσα οι αρμόδιοι να ξεκαθαρίσουν την πρόθεσή τους για το τι σχεδιάζουν στην περίπτωση του ΟΛΠ, καθώς σε χθεσινή της έκθεση η Praxis πιθανολογεί τη διάθεση πακέτου μετοχών που αντιστοιχεί στο 24% με την παράλληλη συμμετοχή ιδιωτών, με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης σε έργα στρατηγικής σημασίας.

Ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν αρκετές σε μικρότερους κλάδους και εταιρίες, ωστόσο αυτό που χρειάζεται είναι η αποσαφήνιση των προθέσεων αυτών που διαμορφώνουν την τάση στην αγορά.

Καλώς ή κακώς σε ένα τμήμα της Σοφοκλέους η διαμόρφωση υψηλών, με βάση την τρέχουσα ειδησεογραφία, αποτιμήσεων παραπέμπει μέχρι στιγμής μόνο σε προεξόφληση πιθανολογούμενων, ενδεχόμενων επιχειρηματικών κινήσεων.

Εάν θέλουμε στην αγορά να υπάρξει διάχυση του ενδιαφέροντος, ισχυροποίηση της ανόδου και ενίσχυση της αξιοπιστίας, θα πρέπει όλα αυτά που φημολογούνται και προεξοφλούνται να αρχίσουν σιγά σιγά να υλοποιούνται.

Εάν εξαιρεθούν οι δύο κύριες τράπεζες και ο ΟΤΕ, στο υπόλοιπο τμήμα της αγοράς έχει στηθεί ένα ”γαϊτανάκι” προεξόφλησης, που αλίμονο εάν δεν ευοδωθεί στη συνέχεια.

Η περίπτωση των Μυτιληναίου – Μέτκα και Αλουμινίου της Ελλάδος ενισχύει την εκτίμηση πως περιθώριο για κινήσεις υπάρχει.

Η περίπτωση εταιριών όπως Intralot, Φλεξοπάκ, Μαΐλλης, Ερμής, Σαράντης, Φουρλής, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, Intracom, Motor Oil, Ελινόιλ, Εθνική Ασφαλιστική, Λάμψα και (ευτυχώς) μιας ακόμη 20άδας μετοχών ενισχύει επίσης την εκτίμηση πως η διάχυση του ενδιαφέροντος πέρα των συγκεκριμένων επιλογών μπορεί να επιτευχθεί.

Ένα μέρος της αγοράς είναι ενεργό, ”κρύβει ειδήσεις” και μπορεί να κινηθεί καλύτερα.

Για το υπόλοιπο απαιτείται η ενεργότερη και εγκαιρότερη συμμετοχή των εποπτικών αρχών.

Θα επανέλθουμε στο χθεσινό δημοσίευμα του Χρηματιστηρίου, καθώς ερωτάται για πολλοστή φορά η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και απάντηση δεν δίνεται.

Ένα επιπλέον θέμα που θα πρέπει να προσεχθεί είναι αυτό που αφορά στο ”στήσιμο” της Δυναμική Ζωής, όπου ενεπλάκησαν ισχυροί και μεγαλοσχήμονες, αναλυτές και χρηματιστηριακές και ορισμένοι θεσμικοί, οι οποίοι όμως πρόλαβαν και αποχώρησαν.

Δικαίως, όσοι μικροεπενδυτές εγκλωβίστηκαν απειλούν τώρα να προσφύγουν μέχρι και στα δικαστήρια για να ανοίξει ο φάκελος της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Εάν οι αρχές θέλουν να κάνουν πράξη αυτό που χθες ευαγγελίστηκαν, δηλαδή την αποκατάσταση της αξιοπιστίας, θα πρέπει άμεσα να το αποδείξουν στην περίπτωση των ΕΥΔΑΠ και Δυναμική Ζωής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v