Aφορμή ανόδου οι τηλεπικοινωνίες

Η υπεραντίδραση της Cosmote, η σπουδή των αγοραστών για τη μετοχή της Intralot, το ενδιαφέρον για ΟΤΕ και Εθνική που σήμερα ανακάμπτουν, διαμορφώνουν θετικό κλίμα και τάση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Ανάλογο επιμέρους ενδιαφέρον σημειώνεται και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου ξεχωρίζουν μετοχές εταιριών που... κυοφορούν εξελίξεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αρχική αντίδραση των ισχυρών παικτών της Σοφοκλέους επιβεβαιώνει την ”τεχνικότητα” της αγοράς.

Και αυτό, γιατί ακριβώς στα 13 ευρώ εμφανίστηκαν αγοραστές, και μάλιστα ισχυροί, στη μετοχή του ΟΤΕ, οδηγώντας με συνεχή ”χτυπήματα” την τιμή προς τα 13,26 ευρώ (1,69%).

Ανάλογη ήταν η κίνησή τους στον τίτλο της Εθνικής, καθώς από τα 24,9 ευρώ απορροφήθηκε σταδιακά το σύνολο της περιορισμένης προσφοράς, για να ενισχυθεί στη συνέχεια η τιμή προς τα 25,28 ευρώ (υψηλότερη τιμή ημέρας) και να σταθεροποιηθεί στα 25,16 (στις 11:45).

Το πιθανότερο είναι πως για τη μετοχή της Εθνικής ο πήχης τίθεται και πάλι ψηλά, προς τα 25,3 ευρώ, επίπεδο που ενδεχομένως να προσεγγιστεί στη συνέχεια.

Διαπιστώνεται, επίσης, πως για τη μετοχή της Πειραιώς υπήρξαν αγοραστές από τα 12,92 ευρώ , στα 20,86 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, αν και την παράσταση ”κλέβει” η Cosmote.

Είναι προφανές πως μετά την τελευταία διάθεση ποσοστού 1,2%, κυρίως σε ξένους θεσμικούς, η ”οροφή” για τη μετοχή ανοίγει διάπλατα, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις ακόμη και βραχυπρόθεσμης υπεραπόδοσης, κάτι που δεν περνά απαρατήρητο από όσους ”κυνηγούν” μετοχές του FTSE-20 με υψηλή εμπορευσιμότητα και ικανοποιητική μεταβλητότητα, αφού το μέχρι στιγμής εύρος διακύμανσης διαμορφώνεται στο 15,24-15,42 ευρώ.

Τα κέρδη για τη μετοχή της Cosmote ήταν στις 11:50 της τάξεως του 3,2%, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω ισχυροποίηση της φοράς.

Τηρουμένων των αναλογιών, βραχυπρόθεσμα υπεραποδίδει και η μετοχή της ΔΕΗ, με υψηλή τιμή πλέον στα 22,06 ευρώ, εύρος διακύμανσης 36 λεπτών και εμπορευσιμότητα μεγαλύτερη των 200.000 τεμαχίων.

Από το υψηλό επίπεδο των 1.579 μονάδων του FTSE-20, που αντιστοιχεί στις 2.837 μονάδες του Γ.Δ., διαπιστώνεται πως από τα περίπου 38 εκατ. συναλλαγών των πρώτων 50 λεπτών τα 3/4 αφορούσαν σε πράξεις επί μετοχών του FTSE-20.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται στο περίπου 1,5 προς 1, ενώ ισχυρή τάση διαμορφώνεται για επιμέρους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Για μία ακόμη συνεδρίαση η μετοχή της Γενικής κινείται θετικά, ξεπερνώντας πλέον τα 10 ευρώ, με αγοραστές μέχρι τα 10,22 ευρώ, αντίδραση που ακολουθείται από την Εγνατία, προς τα 3,06 ευρώ, και την Αττικής προς τα 5,16 ευρώ, με ό,τι αυτό προοιωνίζεται για τη συνέχεια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση, με αύξηση συναλλαγών, των Attica Group προς τα 3,02 ευρώ, αν και από το MID-40, η κίνηση που θα σχολιαστεί σήμερα είναι αυτή που αφορά στην Intralot.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 12:00 η εμπορευσιμότητα στη μητρική περιοριζόταν στα 120.000 τεμάχια, ενώ στη θυγατρική προσέγγιζε σχεδόν το διπλάσιο.

Οι αγοραστές στην Intralot, μάλιστα, εμφανίζονται από την αρχή ”φουριόζοι” προς τα 20,1 ευρώ (συν 5,3%), κάτι που παραπέμπει σε εξελίξεις στον ευρύτερο κλάδο.

Ίσως, από μία άποψη, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η τελευταία κίνηση στην Cosmote να παραπέμπει έμμεσα στην Intralot.

Το σίγουρο είναι πως στον όμιλο Intracom οι εξελίξεις τρέχουν με ταχύ ρυθμό και παραπέμπουν σε ειδήσεις.

Από τον SC-80 ξεχωρίζει η υπέρβαση και πάλι του 1 ευρώ για τη μετοχή της Χατζηιωάννου, η αντίδραση της Φοίνιξ στα 2,11 ευρώ, η αυξημένη εμπορευσιμότητα στη Lannet, η υπεραντίδραση της Καθημερινής (5,80%), η κινητικότητα σε Μινωικές και Στρίντζη, το +3,3% της Ασπίς, το περίπου 4% της Αlumil, αλλά και η συσσώρευση στα 1,45 ευρώ για τη μετοχή της Βιοτέρ, με την προσφορά να παραμένει ελάχιστη, καθώς και σε αυτή την εταιρία κυοφορούνται εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v