Διόρθωσης συνέχεια

Επιχειρείται να σταθεροποιηθεί λίγο χαμηλότερα η διόρθωση του FTSE-20, ενώ παραμένει ετεροβαρής η σχέση ανοδικών – πτωτικών στο 1 προς 5. Της πτώσης διαφεύγουν κυρίως μετοχές εισηγμένων που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στις επιχειρηματικές εξελίξεις των ημερών, όπως ο ΟΛΠ, η Attica Group και μικρότερες τράπεζες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Όλοι πλην όσων έχουν έμπρακτο ενδιαφέρον υποχωρούν.

Για να γίνουμε πιο σαφείς, στον FTSE-20 είναι εμφανής η προσπάθεια που καταβάλλεται για να ξεκολλήσει από τα χαμηλά των 1.563,5 μονάδων ο συγκεκριμένος δείκτης, αν και οι απώλειές του διαμορφώνονται ακόμη στο περίπου 1%.

Σταδιακά, όμως, επιχειρείται με επίκεντρο τη ΔΕΗ (στα 21,72 ευρώ) και χρήσιμη τη συνδρομή των ΕΛΠΕ (στα 8,30 ευρώ) και των Τιτάν, Hyatt, ΕΛΤΕΧ να διασκεδαστούν εν μέρει οι αρνητικές εντυπώσεις.

Το πρόβλημα μέχρι στιγμής, όπως έχει δημιουργηθεί από την πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς, ”ακούει” στο όνομα ”ΟΤΕ”, καθώς συνεχίζεται η επιθετική κατοχύρωση υπεραξιών ξένου βραχυπρόθεσμου κεφαλαίου με μέση τιμή κτήσης στα 12,6 ευρώ, το οποίο φέρεται να πουλά σταθερά από τα υψηλά των 13,7 ευρώ.

Σημαντική είναι η μέχρι στιγμής εμπορευσιμότητα της Εθνικής, καθώς προσεγγίζει το σύνολο των 789.159 των τεμαχίων που διακινήθηκαν χθες (στο +0,72%).

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών παραμένει σταθερά στο περίπου 1 προς 5, ενώ από τη συνολικότερη... εξαΰλωση της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης διασώζονται μόνο μετοχές εταιριών που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στις επιχειρηματικές εξελίξεις των ημερών.

Διαπιστώνεται, για παράδειγμα, πως με ελάχιστες συναλλαγές (προσφορά) παραμένει σταθερή στα 11,12 ευρώ (0,18%) η μετοχή του ΟΛΠ, στα υψηλά των 18,52 ευρώ η μετοχή της Intralot, στα 3 ευρώ η μετοχή της Attica Group, στα 7,98 ευρώ των ΕΧΑΕ, αλλά και των Εγνατίας στα 3,10 ευρώ, Γενικής στα 9,80 ευρώ και Αττικής στα 4,96 ευρώ.

Από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, είναι ενδεικτικό πως για μόλις 17 τίτλους (από το σύνολο του SC-80) διαμορφώνεται θετική τιμή, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση των Lavipharm (+10.8%), Ασπίς Στεγαστική, Στρίντζη, Μινωικές Γραμμές (4,5%), Χατζηιωάννου (4,1%), αλλά και Υγεία, Φοίνιξ, Σέλμαν, Πλαίσιο, Lannet και ελάχιστων ακόμη αυτής της κατηγορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v