Oh my God!

Οι τράπεζες απέρριψαν τις μισές αιτήσεις που δέχτηκαν τον Δεκέμβριο για τα γνωστά ”εορτοδάνεια”, λόγω της αδυναμίας των αιτούντων να αποπληρώσουν άλλες παλιότερες υποχρεώσεις τους (άτιμε ”Τειρεσία”). Το 4% των στεγαστικών δανείων δεν εξυπηρετείται πλέον των τριών μηνών δίχως να έχει σημειωθεί αύξηση των επιτοκίων. Οι παρατηρήσεις αυτές μεταφέρθηκαν στη στήλη από τραπεζίτη και δεν μπορούμε παρά να αναφωνήσουμε: Oh my God!

Oh my God!
Οι τράπεζες απέρριψαν τις μισές αιτήσεις που δέχτηκαν τον Δεκέμβριο για τα γνωστά ”εορτοδάνεια”, λόγω της αδυναμίας των αιτούντων να αποπληρώσουν άλλες παλιότερες υποχρεώσεις τους (άτιμε ”Τειρεσία”). Το 4% των στεγαστικών δανείων δεν εξυπηρετείται πλέον των τριών μηνών δίχως να έχει σημειωθεί αύξηση των επιτοκίων. Οι παρατηρήσεις αυτές μεταφέρθηκαν στη στήλη από τραπεζίτη και δεν μπορούμε παρά να αναφωνήσουμε: Ah my God!

Πάρα πολλοί Έλληνες καταναλωτές έχουν αυτή την περίοδο σπουδαιότερα πράγματα να σκεφτούν από το πού θα επενδύσουν τα διαθέσιμά τους. Πολύ απλά διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα! Η μάχη της καθημερινής επιβίωσης είναι σκληρή και αδυσώπητη. Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον κοινωνικό χάρτη της χώρας τα τελευταία πέντε χρόνια είναι σημαντικές και καταλυτικές για τις οικονομικές εξελίξεις.

Η χρηματιστηριακή ανάταση της προηγούμενης δεκαετίας δεν σημειώθηκε από μόνη της. Έγινε με τη συμμετοχή του κόσμου. Ο κόσμος είχε διαθέσιμα κεφάλαια και αποφάσισε να τα επενδύσει στο χρηματιστήριο. Ποιος είναι εκείνος σήμερα που μπορεί να υποστηρίξει ότι είναι δυνατόν να επιστρέψει ο λαός στη Σοφοκλέους; Ακόμη κι αν το θέλει, δεν μπορεί...

Η κοινωνική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα είναι μεγάλη και οι μόνοι που δεν τη βλέπουν είναι εκείνοι που επιμένουν να ζουν σ’ έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν η ”αόρατος αρχή” των ξένων θεσμικών θα πάει τον Γενικό Δείκτη στις 3.200 ή στις 3.500 μονάδες. Και δεν μας ενδιαφέρει. Διότι γνωρίζουμε ότι μία χρηματιστηριακή αγορά δεν μπορεί να αναπτυχθεί μόνο με τη συμμετοχή των επαγγελματιών. Δίχως τη συμμετοχή του κόσμου δεν υπάρχει χρηματιστήριο.

Το κρίσιμο σημείο στην Οικονομία είναι εκείνο της ψυχολογίας. Και η πρωτοβουλία για την ανατροπή του σημερινού αρνητικού κλίματος στην αγορά ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση. Όταν οι επιχειρηματίες δεν επενδύουν, δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας, οι καταναλωτές δεν ξοδεύουν και τα όποια προβλήματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις που μας προειδοποιούν για ένα μέλλον όχι ιδιαίτερα ευχάριστο. Κι ειλικρινά, δεν δίνουμε δεκάρα αν ο Γενικός Δείκτης ανέβει στις 2.890 ή στις 3.200 μονάδες ή υποχωρήσει στις 2.500 ή στις 2.200 μονάδες. Τα νούμερα δεν έχουν ουσιαστική σημασία όταν ο κόσμος πεθαίνει από την πείνα στο πεζοδρόμιο...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v