ΣΜΕΧΑ: Ζητά παρέμβαση Κεφαλαιαγοράς για ορκωτούς

Παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ώστε να υπάρξουν κυρώσεις κατά της εσφαλμένης πληροφόρησης που παρέχουν οι ορκωτοί λογιστές ζητά με επιστολή του προς τον κ. Αλ. Πιλάβιο ο ΣΜΕΧΑ (5 Ιανουαρίου 2005).

ΣΜΕΧΑ: Ζητά παρέμβαση Κεφαλαιαγοράς για ορκωτούς
Παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το θέμα της ποιότητας των παρατηρήσεων των ορκωτών λογιστών ζητά ο ΣΜΕΧΑ με επιστολή του προς τον κ. Αλ. Πιλάβιο με ημερομηνία 5 Ιανουαρίου.

Παρά τη σημασία που αποδεδειγμένα έχουν οι παρατηρήσεις των ορκωτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των περισσότερων παραγόντων της αγοράς, αλλά και τα κρούσματα εσφαλμένης πληροφόρησης που προέκυψαν από αυτές ουδείς εστράφη εναντίον τους, παρατηρεί ο ΣΜΕΧΑ.

Ολόκληρη η επιστολή του ΣΜΕΧΑ προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει ως εξής:

Η ποιότητα της πληροφόρησης που παρέχουν οι ορκωτοί λογιστές είναι απαραίτητο να είναι υψηλότατου επιπέδου. Με βάση αυτή την πληροφόρηση, μεταξύ των άλλων, λαμβάνουν τις αποφάσεις τους α) οι επενδυτές, ιδιώτες και θεσμικοί, β) οι αναλυτές στις Χρηματιστηριακές εταιρίες, γ) οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων, δ) οι ειδικοί διαπραγματευτές, ε) οι ανάδοχοι, στ) οι σύμβουλοι έκδοσης, ζ) οι υπεύθυνοι των δανείων στις τράπεζες.

Είναι ενδιαφέρον ότι παρά τα κρούσματα που είχαμε μέχρι τώρα, ουδείς εστράφη κατά της εσφαλμένης αυτής πρωτογενούς πληροφόρησης (εκούσιας ή εκούσιας), ενώ άλλοι παράγοντες της χρηματιστηριακής κοινότητας (μέλη, θεσμικοί κλπ) είτε τιμωρήθηκαν, είτε υπέστησαν άλλου είδους συνέπειες.

Το τελευταίο κρούσμα εισηγμένης εταιρίας, η οποία λογιστικοποιούσε τα έσοδα τριών προσεχών ετών ως έσοδα χρήσης που γινόταν η είσπραξη (σ.σ. εκτιμάται ότι πρόκειται για την περίπτωση της Δυναμική Ζωής) είναι ένα ακόμη παράδειγμα, δεν πρέπει να σας αφήνει ασυγκίνητους και πρέπει να λάβετε σκληρά μέτρα κατά αυτού του φαινομένου, που δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v