Οι ευκαιρίες στα μεσαία;

Η χθεσινή διόρθωση μπορεί να έχει μικρή... ”ουρά” και σήμερα. Η ρευστότητα όμως είναι εδώ και αναζητεί επίμονα τις επενδυτικές επιλογές του 2005. Στα υπ’ όψιν το τμήμα της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης που δεν ακολουθεί τη συνολικότερα πτωτική τάση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η χθεσινή διόρθωση μπορεί, με βάση την τεχνική προσέγγιση, να έχει συνέχεια. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, της ενδεχόμενης υποχώρησης προς τις 2.800 μονάδες, θα ”διευκολυνθεί” η ανάδειξη μετοχών εταιριών, κυρίως από τη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, που κινούνται κόντρα στο ρεύμα.

Μια προσεκτικότερη ματιά στις μετοχές που αντέδρασαν χθες επιβεβαιώνει την εκτίμηση όσων υποστηρίζουν πως και στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται αγορά δύο - τριών ταχυτήτων.

Διαπιστώνεται πως μετοχές εταιριών όπου επιχειρείται επαναφορά στην κερδοφορία και τη λειτουργική εξυγίανση δεν ακολουθούν τη συνολικότερα πτωτική τάση.

Σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν, για παράδειγμα, οι μετοχές των Χατζηιωάννου, Hyatt, Ιατρικού Αθηνών, Ρόκα, Intralot, Ελινόιλ, Newsphone, Jumbo, Creta Farm, Chipita, Notos Com, Σαράντη, Άβαξ, Flexopack, Autohellas και ορισμένοι ακόμη τίτλοι.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση αφορά σε μια ομάδα 25-35 μετοχών όπου φαίνεται ότι επιτέλους κάτι διαφοροποιείται προς το καλύτερο. Σε αυτό το κομμάτι της ”υγιούς” μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι εμφανές πλέον πως... ανιχνεύουν τις επόμενες επενδυτικές επιλογές τόσο οι ξένοι όσο και οι λιγοστοί διορατικοί έλληνες διαχειριστές.

Είναι προφανές πως η λίγο - πολύ δεδομένη ρευστότητα που τροφοδοτεί την αγορά μας θα αναζητεί όλο και πιο επίμονα, όσο περνά ο καιρός, τις ευκαιρίες του 2005, κυρίως από τον χώρο των μικρότερων ιδιωτικών εταιριών που διαθέτουν ταχύ ρυθμό ανάπτυξης, χαμηλές υποχρεώσεις και ευκολοδιάβαστους ισολογισμούς.

Σημείωση: Το θέμα των ”κόκκινων” κωδικών επαναφέρει σήμερα στην επικαιρότητα η καλή εφημερίδα Χρηματιστήριο. Το θέμα είναι μείζον και ιδιαίτερα επιβαρυντικό για ορισμένες ΑΧΕ και διαχειριστές.

Επειδή βρισκόμαστε σε διαδικασία ξεκαθαρίσματος της αγοράς, με τις τράπεζες να έχουν σταματήσει τη χρηματοδότηση προβληματικών εταιριών και να ζητούν τα οφειλόμενα, καθίσταται επιτακτική η υποχρέωση των αρχών να διαφωτίσουν το επενδυτικό κοινό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v