ΧΑ: Υποβαθμίσεις και Ισπανία χαλάνε τη διάθεση

Το ΧΑ αποτιμά τη νέα κυβέρνηση έχοντας επιβεβαιώσει τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις για Γενικό Δείκτη και FTSE 20. Πονοκέφαλος το μπαράζ υποβαθμίσεων από τη Moody’s και η διαχείριση του ισπανικού προβλήματος.

Από τη Δευτέρα πιάνει δουλειά και πάλι στην Αθήνα η τρόικα. Την ίδια μέρα που οι δανειστές περιμένουν και την υποβολή του επίσημου αιτήματος διάσωσης της Ισπανίας. Παράλληλες οι εξελίξεις, που κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς δίνουν μικρή ανάσα στην Αθήνα.

Με την προϋπόθεση πως οι ελεγκτές δεν θα τα βρουν κατά πολύ χειρότερα (απ’ ό,τι λίγο ως πολύ αναμένεται), η Αθήνα και το Χ.Α. μπορεί να έχουν μικρό προβάδισμα.

Άλλωστε, σε διεθνές επίπεδο, το σύστημα έχει να διαχειριστεί σοβαρότερα προβλήματα, με ενδεικτική την ομοβροντία υποβαθμίσεων τραπεζικών ομίλων από τη Moody’s.

Το πώς επηρεάστηκε και διόρθωσε χθες η Wall Street είναι επίσης ενδεικτικό των εξελίξεων.

Στα καθ’ ημάς, έχουμε κυβέρνηση (και υπουργό με… πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) και με μια μάλλον απρόσμενη έκπληξη για τους κρατούντες.

Από το χρεωστούμενο 1 δισ. ευρώ, αυτό της δόσης των 5,2 δισ. ευρώ του Μαΐου, τα 900 εκατ. ευρώ θα πάνε στο κοινό ταμείο διάσωσης και περισσεύουν 100 εκατ. ευρώ για την οικονομία μας. Άλλο μεγάλο δούλεμα αυτό, που προεκλογικά δεν τέθηκε από κανέναν πολιτικό ή κόμμα.

Στο Χ.Α. η επιβεβαίωση χθες των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων για τους τρεις βασικούς δείκτες είναι αναμφίβολα ενθαρρυντική ένδειξη.

Η προσπάθεια που έγινε σταδιακά από τις 12:30 και μετά με συντονισμένες αγορές κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους επανέφερε τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 610 μονάδες, τον FTSE 20 στο εύρος των 230-240 μονάδων και την Εθνική Τράπεζα οριακά χαμηλότερα του 1,50 ευρώ και με υψηλό ημέρας στο 1,52 ευρώ, με συναλλαγές 8,6 εκατ. τεμαχίων.

Ανάλογη ήταν η αντίδραση για τις μετοχές των Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ τραπεζικός παράγοντας εκτιμούσε νωρίτερα το πρωί πως οι εξελίξεις από το μέτωπο της Εμπορικής θα επισπεύσουν τις αναπόφευκτες διεργασίες στον κλάδο.

Άλλωστε, μεταξύ των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η προσπάθεια επίλυσης του γρίφου της Αγροτικής Τράπεζας.

Εάν μάλιστα συνεκτιμήσουμε την υπουργοποίηση του Βασίλη Ράπανου και τη μη μετακίνηση του Αλέξανδρου Τουρκολιά σε κυβερνητική θέση, η ανωτέρω εκτίμηση ενισχύεται περισσότερο.

Ζητούμενο για σήμερα, κυρίως λόγω του κλίματος που επικρατεί από χθες το βράδυ στις αγορές, η εκ νέου επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων για τον Γενικό Δείκτη, τον 20άρη και τις τράπεζες. Και ει δυνατόν εκ νέου επιβεβαίωση του 1,40 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v