Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη για τις 600 μονάδες-Πτώση στις τράπεζες

Στο "κόκκινο" η Σοφοκλέους με τις τράπεζες να καταγράφουν σημαντική πτώση. Απώλειες άνω του 8% για Εθνική, Αlpha, Eurobank, Πειραιώς. Ισχυρά κέρδη για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο και ΕΛΠΕ.

Κοντά σε σχηματισμό κυβέρνησης βρίσκονται οι τρεις. Πάνω από τις 600 μονάδες αφομοιώνει την τελευταία θεαματική άνοδο το Χ.Α. Λίγο έως πολύ αναμενόμενες οι… αναταράξεις, με απόλυτα φυσιολογικές ρευστοποιήσεις και κατοχύρωση υπεραξιών από τα επίπεδα των 620 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 238 μονάδων για τον FTSE-20.

Οι συναλλαγές στα 39 εκατ. ευρώ περίπου (λίγο μετά τις 13.15) παραπέμπουν περισσότερο στη χθεσινή παρά στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις.

Από αυτά περίπου 9,1 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια στην Εθνική, άλλα 6,2 εκατ. στον ΟΠΑΠ και 4,2 εκατ. στον ΟΤΕ, ενώ στα 5,5 εκατ. ευρώ φτάνει η αξία των συναλλαγών στην Alpha Bank.

Το διάγραμμα της Alpha Bank δείχνει ξεκάθαρα τη διόρθωση από το αρχικό υψηλό του 1,48 ευρώ, έως το χαμηλό ημέρας του 1,33 ευρώ (περίπου στις 12.40) και την προσπάθεια μικρής αντίδρασης στη συνέχεια έως το 1,37 ευρώ, προφανώς και λόγω της ανακοίνωσης-διάψευσης του ομίλου για την Emporiki.

Η αγορά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συγκρότηση και στα πρόσωπα του οικονομικού επιτελείου, στο ποιοι θα αναλάβουν καίριες θέσεις, καθώς μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη αναμένεται μέχρι το βράδυ η προγραμματική συμφωνία των εταίρων.

Χρηματιστηριακός παράγοντας εκτιμά πως μέχρι αυτά τα επίπεδα τιμών έχουν προεξοφληθεί επαρκώς οι πολιτικές εξελίξεις, που συμπεριλαμβάνουν και το σχηματισμό κυβέρνησης. Ωστόσο, σημειώνει πως η αγορά ενδέχεται να έχει περιθώρια περαιτέρω μικρής ανόδου εάν το οικονομικό επιτελείο και τα πρόσωπα που θα ανακοινωθούν δώσουν αίσθηση αποτελεσματικότητας και επάρκειας.

Εάν η σύνθεση αρέσει στην αγορά και αναμένεται επίσπευση θετικών διεργασιών κι εξελίξεων, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η προοπτική ενός νέου ανοδικού κύκλου. Θα πρέπει, ωστόσο, σημείωσε ο ίδιος παράγοντας, να αφομοιωθεί επαρκώς η σημαντική άνοδος των τελευταίων συνεδριάσεων, δηλαδή να χωνευτούν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών και η επαναπροσέγγιση των χαμηλών τιμών Ιανουαρίου.

Στη μετοχή της Εθνικής, για παράδειγμα, κυριαρχούν μικτές τάσεις, με την τιμή στο εύρος του 1,57 έως 1,68 ευρώ. Εάν διασπαστεί ανοδικά το 1,70 ευρώ, τότε είναι πολύ πιθανό να ισχυροποιηθεί περαιτέρω η βραχυπρόθεσμη τάση προς το 1,80-1,90 ευρώ. Αυτό όμως με την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης όσων μας ανέφερε η χρηματιστηριακή πηγή μας.

Ωστόσο, η αφορμή δεν αφήνεται να πάει χαμένη σε μη τραπεζικές μετοχές, όπως για παράδειγμα σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και σε Μυτιληναίο, Μέτκα, βεβαίως και σε Τιτάνα, Ελληνικά Πετρέλαια.

Δίνεται επίσης περιθώριο περαιτέρω μόχλευσης και σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, για παράδειγμα στη Σιδενόρ, στην Τέρνα Ενεργειακή, στον Fourlis, αλλά και σε Intralot, ΓΕΚ Τέρνα, Frigoglass, Creta Farm, Lavipharm, Intrakat, ΕΥΑΘ, Ελληνικά Καλώδια, J&P ΑΒΑΞ και σε ακόμη 2-5 εταιρίες αυτής της κατηγορίας.

Από τεχνική πλευρά, στη συνέχεια θα πρέπει ο μεν Γενικός Δείκτης να υπερβεί και πάλι οπωσδήποτε τις 610 μονάδες, ο δε FTSE-20 τις 233. Θα πρέπει η Εθνική να κινηθεί και πάλι από το 1,61-1,62 ευρώ, η Alpha Bank να μην υποχωρήσει χαμηλότερα του 1,33 ευρώ, ενώ ενδεχομένως θα χρειαστούν βοήθειες από τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ και πιθανόν την 3E και τη ΔΕΗ.

Για τον ΟΠΑΠ σημείο-κλειδί είναι τα 5,10 ευρώ, για τον ΟΤΕ τα 2,08 ευρώ, για την 3E τα 13,50 ευρώ και τα 2,24 ευρώ για τη ΔΕΗ.

Σε αυτήν την περίπτωση, το συζητάμε… Ειδάλλως, θα πρέπει να κινηθούμε με περισσότερη προσοχή, ενδεχομένως και να κατοχυρώσουμε μεγαλύτερο μέρος των θέσεών μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v