Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Περιμένοντας την τελική λύση

Άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης θέλει (και) η Σοφοκλέους. Στις 210-215 μονάδες ένα ανεκτό επίπεδο στήριξης για τον Ftse 20. Όλο και πιο προβληματική η κατάσταση στην Ισπανία. Πονταρίσματα στις τράπεζες.

H επίτευξη προγραμματικής συμφωνίας, επί μιας ελάχιστης βάσης επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και διακυβέρνησης της χώρας, βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων του Αντώνη Σαμαρά με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Μετά τις αρχικές επιφυλάξεις, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς εμφανίζονται ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με τη Ν.Δ., αρκεί να υπάρξει ελάχιστη συμφωνία ως προς την ατζέντα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και το πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας. Σήμερα αναμένεται να γίνουν νέες συναντήσεις των τριών (τουλάχιστον) πολιτικών αρχηγών, ενώ τα ραντεβού αναμένεται να ξεκινήσουν στις 10:00 όπου o Ε. Βενιζέλος θα συναντήσει τον Φ. Κουβέλη.

Εύλογα (και) το Χ.Α. προεξοφλεί τις πολιτικές εξελίξεις και τις διεργασίες που εντείνονται στην Αθήνα αλλά και στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στη Νέα Υόρκη. Αυτό αποτυπώνεται προσώρας στην αντίδραση του Γ.Δ. στις παρυφές των 600 μονάδων (από τα τελευταία ελάχιστα των 471,67) και του Ftse 20 έως τις 233,6 μονάδες (από τις 167,80).

Το μεγαλύτερο ποντάρισμα ήταν λογικό να επικεντρωθεί στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε συγκεκριμένες εταιρείες κι ομίλους που παραμένουν στο στόχαστρο μεθοδικών ξένων χαρτοφυλακίων.

Στις τράπεζες, η μέχρι τώρα προεξόφληση σχετιζόταν με την επόμενη ημέρα στον κλάδο και με το αν θα ανακεφαλαιοποιηθούν (στην περίπτωση εκλογής Σαμαρά) ή θα κρατικοποιηθούν (Τσίπρας). Πολλοί πόνταραν στο πρώτο σενάριο και τους βγήκε. Και μέχρι και χθες έκαναν καλό ταμείο με ενδεικτικό το 51,5% της Εθνικής (σε διάστημα μιας εβδομάδας). Η κίνηση των τραπεζών (και του 20άρη) θα μπορούσε να έχει συνέχεια με την προϋπόθεση πως οι πολιτικές διεργασίες θα αποφέρουν αποτέλεσμα ΑΜΕΣΩΣ, το αργότερο μέχρι αύριο το μεσημέρι το ΑΡΓΟΤΕΡΟ.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποκλείει την περαιτέρω κατοχύρωση θέσεων με ορατή μία ελεγχόμενη διόρθωση της αγοράς μέχρι τις χθεσινές ενδοσυνεδριακές στηρίξεις. Σημειωτέον πως ο τζίρος χθες κυμάνθηκε στα 102 εκατ. ευρώ, όταν το διήμερο 14-15/6 είχε προσεγγίσει περίπου τα 180 εκατ. ευρώ.

Με την υπόθεση πως σχηματίζεται κυβέρνηση, η συνέχεια αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον σύμφωνα και με όσα αναφέρει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου. Όπως σημειώνεται στο σχετικό θέμα "οι ομάδες εργασίας του eurogroup έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα των εκλογών. Παρά τις δηλώσεις υποστήριξης, οι κυβερνήσεις στην πραγματικότητα δεν φαίνονται διατεθειμένες να κάνουν πολλά πριν ξεκινήσει η απογραφή της τρόικας.

Όπως μας μετέφεραν αξιωματούχοι της Κομισιόν, η επόμενη (κανονική) δόση του δανείου δεν θα δοθεί εάν πρώτα δεν καταγραφεί πλήρως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Ήδη οι Βρυξέλλες είναι ενήμερες για τον εκτροχιασμό του προγράμματος λιτότητας και γνωρίζουν καλά πως πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση των μεσοπρόθεσμων στόχων. Διαφορετικά -λένε- κάθε τρεις μήνες η Ελλάδα θα αναζωπυρώνει το ασταθές κλίμα σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, η απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής κρίθηκε αναγκαία λόγω της μεγαλύτερης του αναμενομένου ύφεσης για φέτος. Δεν είχε να κάνει με το εκλογικό αποτέλεσμα. Όμως, η πολιτική αστάθεια έβαλε το σχέδιο ξανά στο συρτάρι και τώρα η χώρα μας θα κληθεί εκ νέου να πείσει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις ώστε να λάβει την παράταση.

Εκεί όπου φαίνεται να υπάρχει διάθεση «καλής θέλησης» είναι στην εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που παρακρατήθηκε (παρατύπως) από τη δόση των 5,2 δισ. ευρώ του Μαΐου".

Θα ήταν ευχής έργον να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα (προφανώς φοβούμεθα τα χειρότερα λόγω της αβελτηρίας του εγχώριου πολιτικού προσωπικού…) και να δοθούν ανάσες στην αγορά και στο Χ.Α. Να δοθεί η αίσθηση πως και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί η ζωογόνος (στη συνέχεια) ενίσχυση των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας.

Αυτονόητα που ωστόσο το Χ.Α. δεν φαίνεται να έχει προεξοφλήσει (τουλάχιστον στα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης), γεγονός που αφήνει ισχυρό κίνητρο και σημαντικό περιθώριο για νέο γύρο ανόδου (προς τις 300-340 μονάδες για τον Ftse 20). Για να επιβεβαιωθεί όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να υλοποιηθούν 2-3 ουσιαστικά βήματα, τα οποία περιμένουν η αγορά και η οικονομία. Για να δούμε…

Σεσχετικό θέμα (του Στέφανου Κοτζαμάνη) αποτυπώνεται ακριβώς αυτή η αγωνία των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών της αγοράς. Ποιες εισηγμένες κρέμονται από τη νέα κυβέρνηση είναι ο εύγλωττος τίτλος τη στιγμή που στο…ταμπλό καταγράφονται πολλές φιλότιμες προσπάθειες επιχειρηματιών και μεγαλομετόχων να κρατήσουν τις εταιρείες τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v