Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τέλος τα πονταρίσματα, παρακαλώ...

Τελείωσαν τα... ψέματα, το λόγο πλέον έχει η κάλπη και από Δευτέρα αναμένεται είτε το «μεγαλύτερο χώσιμο» είτε το «σαρωτικότερο μάζεμα» με γνώμονα τις καθοριστικές πολιτικές εξελίξεις. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Τέλειωσαν τα… ψέματα και από Δευτέρα πορευόμεθα ανάλογα.

Για την καλύτερη εβδομαδιαία απόδοση των τελευταίων 44 (!) μηνών αναφερόταν ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ο οποίος μέτρησε άνοδο 13,71% για τον Γενικό Δείκτη και 45,13% για τον Τραπεζικό.

Οι τράπεζες έκαναν- επί της ουσίας- την διαφορά και μάλιστα με εντυπωσιακή αύξηση του τζίρου (45%) με περίπου 180 εκατ. ευρώ μόνο στο 2ήμερο 14-15 Ιουνίου.

Στο διάστημα δηλαδή, που εκτυλίχτηκε το κυριότερο μέρος του παιχνιδιού προεξόφλησης και του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής αλλά και των πολιτικών εξελίξεων την επόμενη εβδομάδα. Ήταν απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο, πως η διαφορά εάν και όταν θα ερχόταν, θα βασιζόταν κυρίως στις τράπεζες αλλά και τον συγχρονισμό/απαραίτητη στήριξη μη τραπεζικών δεικτοβαρών μετοχών.

Στην πλούσια & εμπεριστατωμένη θεματογραφία του euro2day προσεγγίζονται αναλυτικά όλες οι πτυχές της εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας, της στάσης των ξένων, των σχεδιασμών για την επόμενη ημέρα και οι…προβλέψεις.

Αναμφίβολα το μεγαλύτερο ατόπημα (επιεικώς ) ήρθε από την γερμανική έκδοση των Financial Times (νισάφι πια!) με μία κυνικότατη και εκτός της συνήθους ευρω-πολιτικής παρέμβαση/νουθεσία προς ψηφοφόρους- κατοίκους μίας τελευταίας υποανάπτυκτης χώρας. Είπαμε, αλλά όχι και έτσι. Όπως φαίνεται τα ιστορικά σύνδρομα και απωθημένα στην γηραιά ήπειρο δεν αφήνουν περιθώριο για ψυχραιμοτερη και πιο πολιτισμένη αντιμετώπιση των καταστάσεων. Ο χρόνος τιμωρεί την αμετροέπεια έλεγαν οι αρχαίοι…

Το χθεσινό κλείσιμο (κυρίως μετά τις 16.20 και λόγω triple witching) έβγαζε μάτια, καθώς συντελέσθηκε με υψηλούς τζίρους και αυξημένες συναλλαγές (σε απόλυτο αριθμό κομματιών). Στο τέλος μετρήθηκαν συνολικά 108,9 εκατομμύρια χαρτιά αξίας 97,0 εκατ. ευρώ αφήνοντας καλή… κάβα για τις πρώτες συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι υψηλές αποδόσεις (σε διάστημα εβδομάδας ) δικαιολογούν και τις λήψεις θέσεων πώλησης, που άνοιγαν σχεδόν παράλληλα στα υψηλά και της 14 και της 15/6 καθώς η αβεβαιότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν διάχυτη, εναλλασσόμενη και μέχρι τέλους στο κόκκινο.

Το γεγονός, πως το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων είναι μάλλον βραχυπρόθεσμου ορίζοντα (το πολύ Τ συν 3) και ότι αρκετοί πωλητές στα υψηλά της Παρασκευής ξαναβγήκαν αγοραστές στα χαμηλά της ίδιας ημέρας προσδίδει εξαιρετικό ενδιαφέρον (και εύλογη αγωνία) στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Μέχρι αργά εχθές το απόγευμα αποτελούσε κοινό μυστικό σε χρηματιστηριακά γραφεία και στέκια, πως στις 18/6 θα συμβεί είτε το «μεγαλύτερο χώσιμο» είτε το «σαρωτικότερο μάζεμα» με γνώμονα βεβαίως τις καθοριστικότατες πολιτικές εξελίξεις.

Ο κλάδος-οδηγός των τραπεζών πέρασε για δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις το όριο των 220 μονάδων κάτι, που σύμφωνα με την εκτίμηση αναλυτών δίνει πόντους στο σενάριο περαιτέρω κίνησης προς τις 300 μονάδες. Αυτό με την προϋπόθεση, πως το αποτέλεσμα και οι εξελίξεις θα αρέσουν στις αγορές.

Στις δύο αναφορές ,μας του Εκηβόλου (14 & 15/6) ανεβάσαμε διαγράμματα του Ftse20 και των τραπεζών με την eZMarket να εκτιμά, πως εάν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις δεν επικρατήσουν οι πωλητές και ο δείκτης καταφέρει να διασπάσει ανοδικά την αντίσταση τότε θα μπορεί να ξεκινήσει μία θεαματική κίνηση.

Τεχνική προσέγγιση, που ασπάζονται και αρκετοί φίλοι της στήλης (εκτίμηση, που συνυπογράφουμε) και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποφέρει κάτι καλύτερο.

Στο προσκήνιο οι τράπεζες εύλογα αφού η επόμενη ημέρα στον κλάδο εξαρτάται σε μεγάλο από το γενικότερο διεθνές περιβάλλον βεβαίως αλλά κυρίως από τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των ομίλων και το ενδεχόμενο… κρατικοποίησης τους ή όχι.

Σε χθεσινό πρωινό θέμα του euro2day (FTcom.) γίνεται λόγος για… τυράκι από ΕΕ προς τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα.

Μεταξύ άλλων σημειώνονται, πως «…ευρωπαίοι αξιωματούχοι ετοιμάζονται να δελεάσουν με ένα πακέτο από κίνητρα τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να την πείσουν να παραμείνει στη συμφωνία διάσωσης μετά τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής.

Το πακέτο που θα «κουνήσουν μπροστά» στη νέα κυβέρνηση για να τη γλυκάνουν θα περιλαμβάνει περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων και παράταση στις περιόδους αποπληρωμών των δανείων διάσωσης, καθώς και ευρωπαϊκά κεφάλαια για να γίνουν επενδύσεις σε προγράμματα δημοσίων έργων στην Ελλάδα μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το δέλεαρ προβλέπεται μέχρι στιγμής να δοθεί μόνο σε μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, του ηγέτη της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας.».

Η συμμετοχή και τα σχόλια φίλων του euro2day στο εν λόγω άρθρο των hua Chaffin (Βρυξέλλες), Peter Spiegel (Βερολίνο) επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον και την ενεργό συμμετοχή επισκεπτών, επενδυτών για τις εξελίξεις. Κλείνοντας αναφερόμαστε σε δύο ειδήσεις, που έχουν τη σημασία τους.

Μία από το εξωτερικό και αφορά στην εκτίμηση του El Erian. Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ, δήλωσε την Παρασκευή στο Bloomberg o Mohamed El-Erian, λέγοντας ότι μια επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή είναι τελικά αναπόφευκτη.

Ο El-Erian υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για το αν μπορεί να αναπτυχθεί και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της με το ευρώ.

Και η δεύτερη από το εσωτερικό μέτωπο, καθώς σχετίζεται με τη συμφωνία της οικογένειας Λαμπρόπουλου και του ομίλου Carrefour. Συγκεκριμένα (δες σχετικό θέμα του euro2day) σε μια κρίσιμη για την ελληνική οικονομία στιγμή, η οικογένεια Μαρινόπουλου εξαγοράζει το μερίδιο που κατέχει η Carrefour στην Carrefour Μαρινόπουλος.

Deal το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει όπως σημειώνουν στελέχη του ομίλου Carrefour – Μαρινόπουλος, τη δέσμευση της οικογένειας Μαρινόπουλου στην ελληνική αγορά και την πρόθεσή της να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του στο άμεσο μέλλον.

Δεν είναι άλλωστε και λίγο πράγμα εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, μια εταιρεία να "ρίχνει" ζεστό χρήμα ύψους 348 εκατ. Ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, στο πλαίσιο της οικονομικής αναδιοργάνωσης της εταιρείας.

Κεφάλαια τα οποία όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη στο Euro2day θα αποτελέσουν την αρχή ενός επιχειρηματικού πλάνου το οποίο θα δώσει έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της αλυσίδας αλλά και τη στήριξη, των συνεργατών, των 13.500 εργαζομένων της αλλά και των πελατών της.

Αυτά. Καλό Σαββατοκύριακο, καλά αποτελέσματα και από Δευτέρα…

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 560,26 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 13,71%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 20,38%, ο Mid 30 με κέρδη 14,49% και ο Small Cap 80 με άνοδο 8,29%.

Αναλυτικά, στο ΧΑ, όλοι οι κλάδοι σημείωσαν εβδομαδιαία κέρδη. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες ενισχύθηκαν 45,13%, οι Τηλεπικοινωνίες 28,46%, οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας 26,17% και ο κλάδος της Υγείας κατά 21,99%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΤΤ (95,92%), Avenir (87,10%), Βαλκάν (85,71%), Σέλμαν (77,78%), Alpha Bank (71,10%), Eurobank (57,66%), ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (53,13%), ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (49,30%), Ελλάκτωρ (46,80%), Ιατρικό Αθηνών (45%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Medicon (-40,61%), Tηλέτυπος (-35,58%), Ελληνικές Ιχθ/γειες (-24%), Γ.Ε. Δημητρίου (-20,28%), Μπουτάρης (-19,72%), Τζιριακάν (-18,72%), ALTEC (-16,67%), Ανδρομέδα (-15,38%), Ιντερτέκ (-14,96%) και Μπήτρος (-14,44%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v