Κέρδη 43% σε 7 μέρες για τις τράπεζες!

Ράλι στην αγορά, limit up στις τράπεζες και εκτόξευση του τζίρου, εν μέσω φημών και διαρροών για το εκλογικό αποτέλεσμα. Έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τραπεζικό δείκτη, με αθροιστικά κέρδη 43,77%.

Το Χ.Α. προεξόφλησε την δημιουργία Κυβέρνησης

Φήμες – διαρροές δημοσκοπικών ευρημάτων γύρω από το εκλογικό αποτέλεσμα έτυχαν ιδιαίτερα θετικής υποδοχής από το Ελληνικό Χρηματιστήριο και έδωσαν μία συνεδρίαση υψηλών εντυπώσεων, διευκολύνοντας ταυτόχρονα τον απεγκλωβισμό όσων διατηρούσαν “long” θέσεις στο Χ.Π.Α. εν όψει του αυριανού triple witching.

Από την άλλη, ίσως αξίζει επισήμανσης, ότι παρά το πανηγυρικό κλίμα που επικράτησε στο Χ.Α., μικρός αριθμός ιδιωτικών ΑΧΕ, εντελώς ξαφνικά, έκοψε σήμερα την βραχυπρόθεσμη πίστωση και δεν δεχόταν εντολές αγοράς με ορίζοντα το Τ+3, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί αυτό να επιτραπεί εκ νέου από την συνεδρίαση της Δευτέρας (!)

Και αν εξαιρεθεί μία μη τραπεζική χρηματιστηριακή που έχει κόψει το Τ+3 εδώ και περίπου ενάμιση μήνα, η κίνηση των υπόλοιπων ΑΧΕ, δημιούργησε ευλόγως απορίες (!)

Παράγοντες της Αγοράς, επισημαίνουν ότι τα κόμματα της Αριστεράς “έκαναν ότι μπορούσαν”, προκειμένου να αποφύγουν την πιθανότητα να αναλάβουν Κυβερνητικές ευθύνες, όμως τονίζουν με ιδιαίτερη έμφαση ότι οι τοποθετήσεις που γίνονται στις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν εμφανή χρονική διάρκεια και αντοχή, γεγονός που ίσως αυξήσει σημαντικά τη βιαιότητα μιας πιθανής καθοδικής κίνησης στη περίπτωση ενός εκλογικού “ατυχήματος” (!!!)

Και βέβαια ζητούμενο δεν είναι αν θα σχηματιστεί Κυβέρνηση, αλλά αν θα έχει την απαιτούμενη δύναμη εδρών για να προχωρήσει στις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό το τελευταίο θα τιμολογηθεί άμεσα από την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά και θα “εξαργυρωθεί”, αναλόγως, στο ταμπλώ (!)

Από εκεί και πέρα το σημερινό +10,12% του Γενικού Δείκτη αποτελεί την μεγαλύτερη άνοδο του τελευταίου 10μηνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 29/8/2011 (+14,37%).

Η μεγαλύτερη άνοδος του τελευταίου 10μηνου και για τον Τραπεζικό δείκτη, που σήμερα τερμάτισε την συνεδρίαση με κέρδη 23,39%, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί και εδώ, στις 29/8/2011 (+29,12%).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 43,77%, ενώ η σημερινή συνεδρίαση συνοδεύτηκε με τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων 9 συνεδριάσεων.

Εννοείται ότι η σημερινή εκτόνωση του “πεπιεσμένου” ελατηρίου, έγινε την ώρα που επιμένουν τα μαύρα μηνύματα για την εγχώρια οικονομία, ενώ και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα δεν δείχνει να είναι στα καλύτερά του.

Το ποσοστό της ανεργίας το α΄ τρίμηνο του 2012 ήταν 22,6%, έναντι 20,7% του προηγούμενου τριμήνου και 15,9% του αντίστοιχου τριμήνου 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Κατά το α΄ τρίμηνο του 2012 ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3837950 άτομα και των ανέργων σε 1120097.

Σχέδια να εγκαταλείψει την Emporiki Bank κάνει η Credit Agricole, στην περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, αναφέρει η Wall Street Journal.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, μια σειρά ξένες εταιρείες ετοιμάζουν τα δικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του λεγόμενου “Grexit”, όμως, καμία δεν είχε δηλώσει έως τώρα ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει τα περιουσιακά της στοιχεία στην Ελλάδα.

Μία τέτοια κίνηση θα κόστιζε δισ. ευρώ για την Credit Agricole, όμως, η Γαλλική Τράπεζα είναι αποφασισμένη να τραβήξει μια “κόκκινη γραμμή” στο καταστροφικό εγχείρημά της στην Ελλάδα. Η Τράπεζα έχει καταλήξει σε δύο επιλογές: Τη συγχώνευση της Emporiki με μία μεγαλύτερη Ελληνική Τράπεζα (περίπτωση στην οποία το ποσοστό της Credit Agricole θα μειωθεί στο 10%) ή την πλήρη αποχώρησή της από την Ελλάδα, περίπτωση στην οποία η Emporiki θα αφεθεί να χρεοκοπήσει.

Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Jean-Paul Chifflet, δηλώνει επισήμως ότι δεν θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σαν το πιθανότερο σενάριο.

Από εκεί και πέρα, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης συνέχισαν να ασχολούνται, αρνητικά, με τις Χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Με χρονική σειρά, σε "Junk” υποβάθμισε την οικονομία της Ισπανίας ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Egan- Jones. Συγκεκριμένα ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ισπανικής οικονομίας σε “CCC+” από “Β” προηγουμένως, με αρνητικό "outlook", εξαιτίας της αύξησης του κόστους δανεισμού για τη Χώρα και την προσφυγή του Τραπεζικού κλάδου στο ταμείο διασώσεων της Ε.Ε. Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, ο οίκος αξιολόγησης δίνει 18% πιθανότητα χρεοκοπίας στην Ισπανία καθώς το κόστος δανεισμού για το 10ετές ομόλογο ανέρχεται στο 6,75%, η ανεργία στη Χώρα ανήλθε στο 24,4%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 9,6% και το ΑΕΠ εκτιμάται να μειωθεί κατά 1,7%.

Διπλό χτύπημα κατά της Ισπανίας και της Κύπρου από τη Moody's. Ο διεθνής οίκος υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες την αξιολόγηση της Ιβηρικής Χώρας (Baa3) και κατά δύο το rating της Κύπρου (Ba3).

Όμως από κοντά ακολουθεί και η Ιταλία, που πέτυχε τον στόχο άντλησης 4,5 δισ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία 3ετών ομολόγων με εκτίναξη στο κόστος δανεισμού. Συγκεκριμένα, η μέση απόδοση εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2011 και συγκεκριμένα στο 5,3% από 3,91% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Στα 1,949 τρισ. ευρώ αυξήθηκε το χρέος της Ιταλικής Κυβέρνησης τον Απρίλιο, ήτοι κατά 3 δισ. ευρώ από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας. Το Ιταλικό χρέος αντιστοιχεί στο 120% του ΑΕΠ.

Πλήρεις ανησυχιών και οι Αγορές ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετούς να διαμορφώνεται στο 27,4%, του Πορτογαλικού στο 10,15%, του Ιρλανδικού στο 7,11%, του Ισπανικού στο 6,89% και του Ιταλικού στο 6,19%, όταν η απόδοση του Γερμανικού 10ετούς μόλις και μετά βίας φθάνει στο 1,46%.

Καμία ουσιαστική αλλαγή στην τεχνική εικόνα των διεθνών δεικτών.

Στην περίπτωση του Γερμανικού DAX παραμένει ζητούμενο η “υπερπήδηση” της ζώνης 6180 – 6200, που μπορεί να δώσει κίνηση προς την επόμενη ζώνη 6260 – 6280.

Αντίθετα υποχώρηση χαμηλότερα των 6100 μονάδων, θα επιδεινώσει σημαντικά την τεχνική εικόνα του δείκτη.

Για τον δείκτη “σηματωρό” S&P 500, πάρα πολλά θα κριθούν στην ζώνη αντίστασης 1322 – 1330, με στόχο την κίνηση προς τις 1340 μονάδες.

Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 1311 μονάδων θα επαναφέρει τον προβληματισμό στις τάξεις των συγκρατημένα αισιόδοξων, που δεν περιμένουν σημαντικές αναταράξεις μέχρι τις Προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Επιστρέφοντας στα δικά μας και παρά το γεγονός ότι η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν “ειδικών συνθηκών”, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα.
Έτσι συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 215 μονάδων, για τον Τραπεζικό δείκτη, θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 258 μονάδες.

Αν ο FTSE μπορέσει να διατηρηθεί υψηλότερα της ζώνης 195 – 200, τότε μάλλον άμεσα θα αναμετρηθεί με την επόμενη αντίσταση στις 225 μονάδες.

Τέλος η παραμονή του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 536 μονάδων, δημιουργεί “κούπα χερούλι” με πρώτο στόχο τις 570 και απώτερο τις 600 – 620 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές, αν ο τίτλος της Alpha Bank διατηρηθεί υψηλότερα των 1,10 ευρώ, η επόμενη ισχυρότατη αντίσταση εντοπίζεται στα 1,50 ευρώ.

Η Εθνική άφησε πίσω της την θεωρούμενη ισχυρή ζώνη αντίστασης 1,10 – 1,15 ευρώ και αν ξεπεράσει την ακόμα ισχυρότερη στα 1,35 ευρώ, μπορεί να βάλει σαν στόχο τα 1,50 ευρώ.

Η Eurobank έστω και οριακά έδωσε ανοδική διάτρηση της ζώνης 0,56 – 0,60 ευρώ και αν το επιβεβαιώσει, θα αναμετρηθεί με την επόμενη αντίσταση στα 0,77 ευρώ.

Σαφώς καλύτερη τεχνικά εικόνα για την Μέτκα, η οποία αν διατηρηθεί υψηλότερα των 6,00 ευρώ, μπορεί να βάλει σαν minimum στόχο τα 6,85 ευρώ.

Αντίθετα ο ΟΠΑΠ, ακόμα και στην σημερινή περίπου “πανηγυρική” συνεδρίαση, δεν έδειξε ότι έχει τις απαιτούμενες δυνάμεις να απαγκιστρωθεί από τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, πιθανότατα διότι ο μεγάλος πωλητής παραμένει ενεργός.

Γκαζόν” το ταμπλώ του 20αρη, καθώς το σύνολο των τίτλων που τον απαρτίζει έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Με κέρδη μεγαλύτερα του 20% διακρίθηκαν οι Ελλάκτωρ, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, ενώ ακολούθησαν οι υπόλοιπες Δεικτοβαρείς μετοχές με διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 551,48 μονάδες (17.06%) και τελικά έκλεισε στις 550,1 με κέρδη 10,12%, ενώ ο τζίρος ανέβηκε στα 81,5 εκατ. από τα οποία τα 1,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ).

Εντυπωσιακής μεταστροφής η τελική εικόνα με 119 ανοδικές μετοχές έναντι 25 πτωτικών, ενώ 36 μετοχές τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 11% (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγορά

Έντονη είναι η ανησυχία για τις Ιταλικές τράπεζες και για την Κύπρο που φημολογείται ότι πολύ σύντομα θα ζητήσει βοήθεια από κάποιο Μηχανισμό Διάσωσης για €3-4 δισ, τονίζει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Οι Ελληνικές Τράπεζες αντέδρασαν ψύχραιμα στην είδηση για τις Ισπανικές Τράπεζες αφού αυτό που προέχει γι’ αυτές είναι να αποφύγουν την πλήρη Κρατικοποίηση.

Υψηλή είναι η αγωνία και για τις Κυπριακές Τράπεζες και ειδικότερα για τη Λαϊκή, για την οποία οι όροι ανακεφαλαιοποίησης μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με το μηχανισμό διάσωσης που θα επιλεγεί. Η αύξηση που είναι σε εξέλιξη αναμένεται να έχει πολύ μικρή συμμετοχή από τον ιδιωτικό τομέα.

Το “country risk” στην Ελλάδα βρέθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα με πολλές φωνές να κάνουν λόγο για ασύμφορη παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ενώ η ύφεση βρέθηκε τελικά στο 6,5% για το Α΄ τρίμηνο του 2012 και η υστέρηση των εσόδων στο πεντάμηνο βρέθηκε σε ανησυχητικά επίπεδα, όπως και τα ρευστά διαθέσιμα του Δημοσίου.

Από τη Δευτέρα, είναι πολύ πιθανό, ανάλογα με το αποτέλεσμα, να παρατηρήσουμε μεγάλη μεταβλητότητα. Αν από τις εκλογές προκύψει μια ισχυρή Κυβέρνηση που προτίθεται να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ενδεχομένως να δούμε μια μεγάλη άνοδο και διαδοχικές διασπάσεις αντιστάσεων.

Δε θα ήταν απίθανο σταδιακά να δούμε και επιστροφή στα επίπεδα προ των προηγούμενων εκλογών (690 μονάδες), αν το κλίμα στην Ευρώπη το επιτρέψει καθώς δε βλέπουμε κάποια πολύ ισχυρή αντίσταση ενδιάμεσα. Σε αυτή την περίπτωση ο Ιούνιος θα κλείσει θετικά μετά από 4 πτωτικούς μήνες και το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στις αλλαγές του Μνημονίου και στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Αντίθετα, σε περίπτωση ακυβερνησίας και προκήρυξης νέων εκλογών δε θα διατηρηθεί για πολύ η τρέχουσα στήριξη και θα αναζητηθεί νέα πολύ χαμηλότερα από τις 475 μονάδες, αφού τα σενάρια περί επιστροφής στη δραχμή θα ενταθούν.

Τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα είτε πτωτικά είτε ανοδικά θα την έχουν οι Τραπεζικές μετοχές, εκτιμά ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση εκρηκτικής ανόδου, με τις συναλλαγές να σημειώνουν σημαντική αύξηση και λόγω συνεχιζόμενης μετακύλισης θέσεων.

“Intraday” κινήσεις και τοποθετήσεις από απόλυτα βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια.
Στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών διακινήθηκαν συνολικά 225503 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μειώνοντας την υπερτίμηση στο 0,35%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 20360, τιμή εκκαθάρισης 206,25), κινήθηκαν μεταξύ 185 και 208 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (330000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (71500), Alpha Bank (42071), Πειραιώς (6541), Κύπρου (18972), ΔΕΗ (4053), ΟΤΕ (29642), ΟΠΑΠ (4234), Μυτιληναίο (1714), Ταχ. Ταμιευτήριο (911), Intralot (934), MIG (5416), ΓΕΚ (29419), Ελλάκτωρα (1110), Αγροτική (1960), ΕΧΑΕ (1047), CPB (3315), Coca-Cola (626), Τιτάνα (625), Μέτκα (167), Motor Oil (4466), Ελ. Πετρέλαια (306), Βιοχάλκο (124), Σιδενόρ (274).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 14/6 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (8099111 τεμ.), Eurobank (8693119 τεμ.), Πειραιώς (4286881 τεμ.), CPB (8211343 τεμ.), Alpha Bank (8530750).

Να σημειωθεί ότι 4211 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Ιουνίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v