Διεκόπη το ανοδικό σερί στο ΧΑ

Ο πρώτος λόγος και πάλι στους πωλητές μετά από ένα διάλειμμα τεσάρων θετικών συνεδριάσεων στο ΧΑ. Νέο ιστορικό χαμηλό για τον ΟΠΑΠ. Κόντρα στην πτώση η Ελλάκτωρ (+9,68%), η Alpha, η Eurobank, η MPB κι η Folli.

Ο χαμηλός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 27 συνεδριάσεων) δεν αποτέλεσε εμπόδιο στους πωλητές να ανακτήσουν τον πρώτο λόγο και παρά την βραχύβια ενδοσυνεδριακή ανοδική προσπάθεια που προς στιγμήν έφερε τον Δείκτη και με θετικό πρόσημο, κέρδισαν τις εντυπώσεις, όχι μόνο στο μεγαλύτερο κομμάτι από τα ταμπλώ του 20αρη, αλλά και στο υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλώ το οποίο επιμένει να υποσιτίζεται συναλλακτικά.

Οι τεχνικές ανησυχίες ξεκίνησαν από τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 514,86 μονάδες, όμως τελικά έκλεισε αρκετά χαμηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων, ενώ η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε έτι περαιτέρω την τεχνική εικόνα.

Πλέον, επιστρέφουν δριμύτερα τα σενάρια που θέλουν ο Δείκτης να βάζει σε δοκιμασία την στήριξη των 470 μονάδων και ο FTSE αυτή στις 167 μονάδες.

Όμως κάθε πρόβλεψη για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, καθώς οι επόμενες συνεδριάσεις θα κινηθούν σε προεκλογικό φόντο (με πονταρίσματα που θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και διαρροές), ενώ την μεταβλητότητα θα ενισχύσει και το επερχόμενο triple witching Ιουνίου.

Ξεκινώντας από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, η μετοχή της Alpha Bank το “πάλεψε” πειστικότερα από οποιονδήποτε άλλο Τραπεζικό τίτλο (αν συνεχίσει ανοδικά σημαντική αντίσταση στα 0,8800 ευρώ), ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών εξασφάλισε το θετικό κλείσιμο ο τίτλος της Eurobank.

Αντίθετα η μετοχή της Εθνικής, παρά την αντεπίθεση των τελευταίων λεπτών που την έφερε μέχρι τα 1,02 ευρώ και με οριακά κέρδη, οι τελικές δημοπρασίες είχαν διαφορετική άποψη και ο τίτλος έκλεισε με μικρές απώλειες και οριακά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1,00 ευρώ.

Στις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη, ίσως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη οι πέντε συνεχόμενες ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση για την Βιοχάλκο, μετά τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά ο Ελλάκτωρ αποφάσισε να δώσει μία αντίδραση και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε και στο υψηλό ημέρας, ενώ η “καθυστερημένη” ενεργοποίηση των αγοραστών εξασφάλισε το θετικό πρόσημο για την Folli Follie Group που έκλεισε στο ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ.

Αντίθετα σημαντική διόρθωση για τον Μυτιληναίο, μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά και για τον Τιτάνα μετά την κούρσα που είχε ξεκινήσει από τα 10.45 ευρώ.
Ασφαλώς και ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται για τον τίτλο του ΟΠΑΠ, όχι μόνο γιατί σήμερα έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Προγνωστικών, στο 4,92% από 5,48% προηγουμένως μείωσε το έμμεσο ποσοστό συμμετοχής της η Capital Research and Management Company στις 8/6/2012, μετά από πώληση 1773167 μετοχών.

Να σημειωθεί ότι λίγους μήνες πριν το ξένο χαρτοφυλάκιο κατείχε το 13,3874% του Οργανισμού και ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά το Ελληνικό Δημόσιο.

Μάλιστα το γεγονός ότι το ποσοστό της Capital υποχώρησε χαμηλότερα του 5%, κάτι που δεν την υποχρεώνει να προχωρεί σε περαιτέρω ανακοινώσεις, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο τίτλος κινείται σε αχαρτογράφητα, τεχνικά, νερά, δυσκολεύει απολύτως κάθε πρόβλεψη αφού κανείς δεν γνωρίζει αν το ξένο χαρτοφυλάκιο θα συνεχίσει να ρευστοποιεί επιθετικά, με σκοπό να μηδενίσει την θέση του (!)

Εν τω μεταξύ, το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ -συμπεριλαμβανομένων μη ανταγωνιστικών προσφορών ύψους 375 εκατ. ευρώ- άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,73%, έναντι του 4,69% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Ευρύτερες διαστάσεις, που επηρεάζουν ακόμη και την πιστοληπτική αξιολόγηση των Χωρών της Ασίας, παίρνει η κρίση χρέους της Ευρωζώνης, προειδοποιεί ο Andrew Colquhoun της Fitch Ratings.

Σε δηλώσεις του στο Bloomberg, ο κ. Colquhoun υποστήριξε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν “μαζικά οικονομικά, χρηματοοικονομικά και πολιτικά καταστροφική” και πιθανότατα θα οδηγήσει σε υποβαθμίσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου.

Αντίστροφη μέτρηση από την Κύπρο για την προσφυγή στην Ευρωπαϊκή βοήθεια η οποία, σύμφωνα με τις δηλώσεις Σιαρλή, θα αφορά όχι μόνο τις Τράπεζες αλλά και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Χώρας.

Με δεδομένο ότι η προθεσμία για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας λήγει την 29η Ιουνίου, είναι πολύ πιθανό η Κύπρος να καταθέσει αίτημα για την Ευρωπαϊκή συνδρομή αυτό ή το επόμενο Σαββατοκύριακο στις 23-24 Ιουνίου.

Όπως αναφέρει το Stockwatch, ο Υπουργός οικονομικών Β. Σιαρλή παραδέχθηκε ότι η προσφυγή δεν γίνεται μόνο για τις Τράπεζες αλλά και για να καλυφθούν οι μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες, που υπολογίζεται ότι πλησιάζουν τα 4 δισ. ευρώ τους επόμενους 18 μήνες.Από την άλλη, διμερές δάνειο 5 δισ. ευρώ ζήτησε η Κυπριακή Κυβέρνηση από τη Ρωσία, σύμφωνα με την εφημερίδα “Αλήθεια”.

Η Ισπανία δεν θα πετύχει τον στόχο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού τόσο για το 2012 όσο και για το 2013, δηλώνει ο γενικός διευθυντής του τμήματος Κρατικών πιστοληπτικών αξιολογήσεων της Fitch Ratings τονίζοντας μάλιστα, ότι η απόσταση από τον στόχο θα είναι σημαντική.

Ο Ed Parker εκτίμησε παράλληλα, ότι η Ισπανία θα συνεχίσει να καταγράφει σημαντικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και πως η κατάσταση στις Αγορές θα παραμείνει πολύ εύθραυστη.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα δάνεια θα αυξήσουν την αναλογία χρέους/ΑΕΠ κατά περίπου 10%, ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερες υποβαθμίσεις.

Αρνητικό outlook έδωσε για το Γερμανικό χρέος ο οίκος αξιολόγησης Egan-Jones, ενώ επιβεβαιώνει την αξιολόγηση “ΑΑ-“, λόγω του αυξανόμενου κόστους που επωμίζεται η Κυβέρνηση της Χώρας από τα συνεχιζόμενα προβλήματα χρέους της Ευρώπης.

Με αυτά και όχι μόνο, τα δεδομένα, επόμενο ήταν η νηνεμία που επικράτησε στις Αγορές ομολόγων να είναι εξαιρετικά βραχύβια. Έτσι η απόδοση στο Ελληνικό 10ετές φθάνει στο 27,86%, στο Πορτογαλικό στο 10,08%, στο Ιρλανδικό στο 7,01%, στο Ισπανικό στο 6,62% και στο Ιταλικό στο 6,10%, όταν την ίδια ώρα η απόδοση του Γερμανικού 10ετούς περιορίζεται στο 1,4%.

Με ελεγχόμενες απώλειες τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ με μικτά πρόσημα και απόλυτα επιφυλακτικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Στην περίπτωση του Γερμανικού DAX, πολλά θα κριθούν στις στηρίξεις στις 6080 και 6052 μονάδες, με την καθοδική διάσπαση να δυσκολεύει σημαντικά την βραχυπρόθεσμη τάση και ενεργοποιεί “stop loss” από τους “long”.

Για να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή απαιτούνται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα από την ζώνη 6239 – 6250. Για τον S&P 500, το 1306 συνεχίζει να είναι στήριξη, όμως αν χαθεί δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αντέξουν οι 1290 μονάδες. Πρώτες “αναπνοές” υψηλότερα των 1321 μονάδων.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, πέντε οι “πράσινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η Βιοχάλκο και πιο συγκεκριμένα οι Ελλάκτωρ (+9,68%), Follie Follie Group (+2,67%), Alpha Bank (+2,75%), Eurobank (+1,55%), CPB (+1,25%).

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Μυτιληναίο και Τιτάνα, του 2% για ΟΤΕ, Coca-Cola, Jumbo, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης, στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 486,07 μονάδες (16.55) και έκλεισε στις 489,35 με απώλειες 1,42%, ενώ ο τζίρος προσγειώθηκε στα 22,37 εκατ.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές έναντι 67 πτωτικών, 22 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 5% και άλλοι 21 με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Παραμένει σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, καθώς η διαδικασία εκποίησης θέσεων σε Ελληνικές μετοχές, Τραπεζικές και μη, συνεχίζεται από τα ξένα χαρτοφυλάκια με αμείωτους ρυθμούς.

Οι ξένοι πουλάνε Χώρα, τονίζει ο Δημήτρης Τζάνας, εκτιμώντας ότι το “country risk” παραμένει υψηλό.

Η Χώρα βρίσκεται στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα και τίποτα δεν δείχνει ότι στις 18 του μήνα θα έχει λυθεί το πρόβλημα ακυβερνησίας, πολλώ δε μάλλον ότι θα έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την επίλυση προβλημάτων που απαιτούν λύση χθες (!!!)

Όπως η πιθανότητα ενεργειακού “black out” εν μέσω θέρους, το σταμάτημα μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό και η άτυπη αλλά ουσιαστική στάση πληρωμών από το Δημόσιο.

Με αυτά τα δεδομένα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δύσκολα μπορεί να δώσει πειστική ανοδική αντίδραση, ή να προσελκύσει “φρέσκα” κεφάλαια, όσο η ορατότητα στο πολιτικό περιβάλλον παραμένει χαμηλή.

Οι συστημικές πωλήσεις θα συνεχίσουν να βάλλουν επί “δικαίων και αδίκων”, καθώς οι κυριότεροι παράγοντες διαμόρφωσης κλίματος και διαθέσεων (ρευστότητα και ψυχολογία) παραμένουν στο ναδίρ, εκτιμά ο σύμβουλος επενδύσεων.

----ΧΠΑ

Επιστροφή στις πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν σε ικανοποιητικό επίπεδο λόγω μετακύλισης θέσεων.

Στην Αγορά των Σ.Μ.Ε. επί μετοχών άλλαξαν χέρια 96662 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο Ιουνίου κινήθηκε σαφώς επιφυλακτικότερα, αυξάνοντας την υποτίμηση στο 0,22%, ενώ μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις και με οριακό premium.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 19916, τιμή εκκαθάρισης 177), κινήθηκαν μεταξύ 175,75 και 181,75 μονάδων.

Λίγες αγορές, πιθανόν για κλείσιμο θέσεων, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (6000 Μυτιληναίος, 20000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (26911), Alpha Bank (22593), Πειραιώς (2747), Κύπρου (6709), ΔΕΗ (3261), ΟΤΕ (3180), ΟΠΑΠ (1306), Μυτιληναίο (307), Ταχ. Ταμιευτήριο (1036), Intralot (512), MIG (7890), ΓΕΚ (6017), Ελλάκτωρα (223), Αγροτική (228), ΕΧΑΕ (140), CPB (13311).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 12/6 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (8326811 τεμ.), Eurobank (8693119 τεμ.), Πειραιώς (4286881 τεμ.), CPB (8212343 τεμ.), Alpha Bank (8555350).

Να σημειωθεί ότι 11057 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Ιουνίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v