Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Φοβίζει η Ισπανία, τρομάζει η Ιταλία

Την ανηφόρα παίρνουν και πάλι ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, εντείνοντας την ανησυχία στους κόλπους της Ε.Ε. Κλειδί για τη Σοφοκλέους το αποτέλεσμα της 17ης/6 και για τον ΓΔ οι 480-500 μονάδες.

Μετά την αρχική ευφορία ο προβληματισμός και νέες επιφυλάξεις κι ανησυχίες για τη συνέχεια. Το πώς κινήθηκαν χθες οι αγορές πανευρωπαϊκά, από τα χρηματιστήρια μέχρι τα ομόλογα και το συνάλλαγμα, επιβεβαιώνει το πόσο ευάλωτο παραμένει το διεθνές περιβάλλον όσο διαρκεί η κρίση.

Θεαματικό το γύρισμα, από τη Μαδρίτη και τη Φρανκφούρτη, μέχρι την Αθήνα, ενώ οι αγορές στοχοθετούν σχεδόν αμέσως τη Ρώμη.

Στο Χ.Α. τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη για βασικούς δείκτες και μετοχές εξανεμίστηκαν από το μέσον και μετά της συνεδρίασης, καθώς οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες στην πλειονότητά τους προτίμησαν να κατοχυρώσουν τις όποιες θέσεις είχαν λάβει από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας.

Το ότι ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να κλείσει πάνω από τις 500 μονάδες είναι αποθαρρυντική ένδειξη, αν και το Χρηματιστήριο Αθηνών εξακολουθεί να κινείται στον εκλογικό ρυθμό της Κυριακής.

Ο Θανάσης Σταυρόπουλος μέτρησε χθες 4 στις 4 ανοδικές συνεδριάσεις στο διάστημα των οποίων είναι η αλήθεια πως ανέπνευσαν αρκετά χαρτοφυλάκια (βλ. σχετικό θέμα). Όμως, η τεχνική εικόνα του τραπεζικού δείκτη και του Ftse 20 παραμένει καθοδική και κλειδί είναι το αποτέλεσμα της 17ης/6.

Σε σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου αναλύονται τα 4 πιθανά ενδεχόμενα, ό,τι προοιωνίζεται το καθένα από αυτά για τη συνέχεια.

Η σύντομη ανάσα που δόθηκε στις τράπεζες αλλά και σε επιμέρους μετοχές εταιρειών από άλλους κλάδους και δραστηριότητες θα μπορούσε να έχει συνέχεια μόνο στην περίπτωση όπου το αποτέλεσμα της 17ης/6 ήταν αρεστό στις αγορές.

Στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παραμένουν οι πωλητές με ανυπέρβλητη προσώρας την περιοχή του 1,10-1,20 ευρώ. Συγκριτικά καλύτερη διαμορφώνεται η τάση για την Alpha Bank, ενώ προβληματική παραμένει η Τράπεζα Πειραιώς.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως τουλάχιστον ένας μεθοδικός αγοραστής στον ΟΠΑΠ (τις τελευταίες 10-14 ημέρες) κάνει πλέον εμφανή την παρουσία του.

Το λονδρέζικο Silchester, εκτός από το εμφανές 13,5% που έχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, ελέγχει πλέον τουλάχιστον το 5,1% του ΟΠΑΠ. Καλά ενημερωμένη χρηματιστηριακή πηγή υποστηρίζει πως το λονδρέζικο χαρτοφυλάκιο στοχεύει στο χτίσιμο θέσης που θα πλησιάζει το 20% του Μ.Κ. της Επιχείρησης και του Οργανισμού. Εάν η πληροφορία επαληθευθεί, τότε το όλο παιχνίδι αποκτά ενδιαφέρον.

Στις ευρωαγορές κλειδί παραμένει η στάση όσων θεωρούν δεδομένες την ενεργότερη μνημονιακή εξάρτηση της Ισπανίας και την εμπλοκή και της Ιταλίας σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Η διαγραμματική απεικόνιση των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για αισιόδοξη προσέγγιση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v