Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ριψοκίνδυνα βραχυπρόθεσμα στοιχήματα στο ΧΑ

Το γύρισμα της Παρασκευής αλλά και τα πονταρίσματα ισχυρών παικτών αφήνουν υποσχέσεις τουλάχιστον για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα. Οι "καμπάνες" στη Μαδρίτη και τα σενάρια για Ιταλία. Τα στατιστικά.  

Αυτές οι μέρες είναι της…Ισπανίας. Το πρακτορείο Reuters μπορεί να έβγαλε την είδηση αλλά οι αγορές δεν έδειξαν να αιφνιδιάζονται. Ήταν άλλωστε κοινό μυστικό, πως η Μαδρίτη μετρούσε ώρες, μέρες για να συρθεί να αποδεχθεί την «θεραπευτική αγωγή» του Βερολίνου. Εδώ και εβδομάδες τα στοιχήματα αφορούσαν στον χρόνο και τον τρόπο και όχι στο αν η Ισπανία θα ακολουθούσε την πεπατημένη της Αθήνας, του Δουβλίνου και της Λισσαβόνας.

Από τη στιγμή, που και η Ισπανία παίρνει τον δρόμο της το επόμενο ποντάρισμα μοιραία πέφτει στην Ιταλία. Σε σχετικό θέμα του euro2day αναφέρεται, πως ο Mario Monti απαντώντας στο διογκούμενο μπαράζ επικρίσεων για τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει, παραδέχτηκε ότι η τεχνοκρατική κυβέρνηση του «θα μπορούσε να κάνει περισσότερα και καλύτερα» .

Με ξεκάθαρα αμυντική στάση, καθώς η Ιταλία βουλιάζει βαθύτερα στην ύφεση και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, ο κ. Monti παραδέχτηκε σε ομιλία του προς τους τραπεζίτες ότι η κυβέρνησή του έχει «χάσει την υποστήριξη» των «αποκαλούμενων μεγάλων δυνάμεων» της χώρας. Ο Μ. Monti υπεδειξε άμεσα τον σύνδεσμο βιομηχάνων Confindustria, που έχει επικρίνει σκληρά τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, καθώς και «μεγάλη εφημερίδα» που οι insiders λένε ότι είναι η Corriere della Sera και η οποία σε πρωτοσέλιδό της μέσα στην εβδομάδα επέκρινε τις πολιτικές Monti και πρόβλεψε ότι θα αποτύχουν.

Πιθανότατα ο επόμενος στόχος είναι η Ιταλία αλλά κατά την εκτίμηση (κυρίως) γερμανών αναλυτών και περισσότερο χρόνο θα πάρει και ως πιο σύνθετη περίπτωση θα αντιμετωπισθεί. Βλέπετε η ιταλική οικονομία έχει ένα συγκριτικό «πλεονέκτημα», το παράλληλο σύστημα της Μαφίας, του μαύρου χρήματος και μίας παραοικονομίας (από το νότο μέχρι τα κεντρικά-βόρεια της χώρας) που έχει υπολογιστεί πως ξεπερνά (σε αξία κυκλοφορούντος κεφαλαίου) τα εκατό δισ. ευρώ.

Επιπλέον είναι η τέταρτη ισχυρότερη χώρα παγκοσμίως σε αποθέματα χρυσού (δες σχετικό θέμα Εκηβόλου- Βερολίνο, καλοβλέπει τον χρυσό των δανειζόμενων την 1/6) ενώ μεσολαβεί η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ που δίνει ένα ικανό χρονικό περιθώριο μέχρι τον Νοέμβριο.

Κατά συνέπεια οι αγορές θα «συγχρονισθούν» με την ισπανική κρίση ενώ θα πρέπει να περιμένουν λίγες μέρες για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση μετά τις εκλογές στην χώρα μας.

Ενδιαφέρουσα όσο και εμπεριστατωμένη η προσέγγιση του Economist με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Γάμος αλά ελληνικά» με το περιοδικό να αναφέρεται στην επικίνδυνη αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Όπως επισημαίνει το άρθρο, το αποτέλεσμα των εκλογών στις 17 Ιουνίου ενδέχεται να δώσει νέα τροπή στη χώρα. Ο Economist επισημαίνει ότι «ακόμη και αν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση θα αναζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου. Εάν, όμως, κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι αγορές φοβούνται ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε αναπόφευκτη έξοδο από το ευρώ, προκαλώντας μεγάλη καταστροφή στην υπόλοιπη ευρωζώνη».

Ωστόσο, όπως σημειώνει, δεν υπάρχει αυτοματισμός για την ακριβή χρονική στιγμή και τον μηχανισμό μιας τέτοιας εξόδου. «Αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κηρύξει μορατόριουμ του χρέους, όπως έχει προειδοποιήσει, τότε αυτό θα επισπεύσει έξοδο από το ευρώ», αναφέρει το περιοδικό και συμπληρώνει: «Όλοι οι όροι του μνημονίου θα καταργηθούν. Με μία ελληνική χρεοκοπία, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί πλέον να προσφέρει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες». Ο Economist φιλοξενεί δηλώσεις του οικονομολόγου της JP Morgan, Malcolm Barr, ο οποίος επισημαίνει: «Εάν η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορεί να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΚΤ, η Ελλάδα θα αποκοπεί από τις πληρωμές τις ευρωζώνης. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επαναφέρει τη δραχμή, η οποία θα υποτιμηθεί αμέσως σε σχέση με το ευρώ».

Απαραίτητη η αναφορά όλων αυτών (και πολλών ακόμη, που επισημαίνουν έγκυροι αναλυτές) για να έχουμε καλύτερη/ ευρύτερη εικόνα του τι θα πρέπει να περιμένουμε και στα μέρη μας.

Στο ΧΑ είναι αλήθεια επιχειρήθηκε να προεξοφληθεί μία ενδεχόμενη…χαλάρωση/αποσυμπίεση από την πλευρά της Γερμανίας με ενδιαφέροντα αποτελέσματα & ευρήματα/ενδείξεις.

Το χθεσινό γύρισμα (κυρίως μετά τις 16.30), η επιβεβαίωση των 480 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, η προσπάθεια συγκεκριμένων ισχυρών παικτών να ριψοκινδυνεύσουν ένα ποντάρισμα (ενδεχομένως και εν όψει των επικείμενων εκλογών), οι νέες αγορές στη ΔΕΗ (μέρος τους αποδόθηκε στο γνωστό μας fund Silchester) αλλά και επί μέρους στοχευμένα χαρτιά άφησαν υποσχέσεις.

Τουλάχιστον για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα και πάντα στον χρονικό ορίζοντα έως (το πολύ) τριών συνεδριάσεων. Και εάν δεν ήταν το «βύθισμα» της μετοχής του ΟΠΑΠ (λόγω αποκοπής μερίσματος) η συνεδρίαση θα είχε καλύτερο «κλείσιμο».

Η δύσκαμπτη Εθνική, μας έκανε την χάρη και αντέδρασε έως τα 1,05 ευρώ (έκλεισε στο 1,00) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσέγγισης των 1,20 που ήταν (από τα ελάχιστα της 5/6) ο αρχικός στόχος πολλών παικτών. Εάν βγει της ΕΤΕ, τότε θεωρητικά ευκολότερες περιπτώσεις (AlphaBank, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Motor Oil κ.α.) μπορεί να αποφέρουν περισσότερα βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Όμως κατά την εκτίμηση μας…όλα τα λεφτά είναι οι καταγγελίες του Νίκου Λέκκα στην Die Welt. Ευθείες οι βολές του διευθύνοντος συμβούλου του ΣΔΟΕ για την ανικανότητα και τα συμφέροντα του εγχώριου πολιτικού συστήματος αλλά και την αβελτηρία των τραπεζών.

«Συμφωνώ απόλυτα με την κυρία Λαγκάρντ», δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα ο Ν. Λέκκας. «Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα έχει φτάσει το 10% με 15% του ΑΕΠ. Είναι γύρω στα 40 - 45 δισ. το χρόνο. Εάν μπορούσαμε να εισπράξουμε το μισό αυτού του ποσού, τότε θα είχαν λυθεί τα προβλήματα της Ελλάδας. Απαιτεί βέβαια πολιτική βούληση.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 492,69 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 1,84%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 υποχώρησε 0,81%, ο Mid 30 με άνοδο 1,74% και ο Small Cap 80 με απώλειες 4,71%.

Αναλυτικά, στο ΧΑ, οι κλάδοι που σημείωσαν εβδομαδιαία κέρδη ήταν το Εμπόριο με άνοδο 13,22%, οι Κατασκευές-Υλικά υψηλότερα με 13,22% και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας με κέρδη 10,6%.

Τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν οι κλάδοι: Ακίνητη Περιουσία κατά 8,31%, τα Ταξίδια- Αναψυχή κατά 7,83% και τα Τρόφιμα και Ποτά κατά 6,66%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΝΕΛ (66,67%), Flexopack (40%), Μοχλός (32,06%), Audiovisual (30%), Paperpack (21,88%), Σέλμαν (20%), Τεχνική Ολυμπιακή (19,57%), Ευρωσυμμετοχές (19,40%), Fourlis (17,60%), ΔΕΗ (16,26%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (-36%), Μπουτάρης (-27,55%), Βαλκάν (-26,32%), Medicon (-25,97%), Βαρβαρέσος (-25,42%), Σελόντα (-20,28%), Tηλέτυπος (-20%), Εlbisco (-20%), Μπουτάρης (-19,85%) και Ανδρομέδα (-18,75%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v