Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κλειδί οι 480 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Οι ΗΠΑ, οι αγορές, ποντάρουν σε ποσοτική χαλάρωση, αλλά η An. Merkel κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Στο ΧΑ κλειδί είναι οι 480 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και η διακύμανση των ΕΤΕ, Alpha και ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Σε θετικό έδαφος επέστρεψε το 2012 ο Dow, με αφορμή προσδοκίες για μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Βραχυπρόθεσμα, οι αγορές φαίνονται διατεθειμένες να ποντάρουν στο ενδεχόμενο μιας… ημιλύσης, που θα δώσει παράταση χρόνου και περιθώρια ανοδικής εκτόνωσης και υπεραξιών.

Βέβαια, η Angela Merkel προσπαθεί να υποβαθμίσει τις προσδοκίες για τη σύνοδο του Ιουνίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει μία και μόνο σύνοδος που θα αποφασίσει το μεγάλο βήμα.

Το Χ.Α., όπως και το ελληνικό πρόβλημα έχουν περάσει προσώρας σε δεύτερη μοίρα, καθώς ένα πολύ μεγάλο στοίχημα παίζεται μεταξύ Βερολίνου και Μαδρίτης.

Κατά συνέπεια, ασχέτως της ρευστής προεκλογικής περιόδου, ενδεχομένως ακόμα και του εκλογικού αποτελέσματος της 17ης Ιουνίου, το Χ.Α. μπορεί να κινηθεί περισσότερο αυτόνομα απ’ ό,τι άλλα χρηματιστήρια της ευρωπεριφέρειας.

Το ότι ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε χθες, άσχετα αν δεν κράτησε σε κλείσιμο τις 480 μονάδες, ήταν μια πρώτη ασθενής ένδειξη πως γύρω από αυτά τα επίπεδα τιμών θα επιχειρηθεί να στηθεί ένα ανάχωμα και να υπάρξει αντίδραση.

Κρατάμε στα υπ’ όψιν τα ενδοσυνεδριακά υψηλά στις 488,91 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στις 175,33 μονάδες για τον FTSE 20.

Εάν αυτές οι τιμές υποστηριχθούν μέχρι τα μέσα της συνεδρίασης, τότε εστιάζοντας κυρίως στις τράπεζες θα πρέπει να περιμένουμε κάτι καλύτερο για τη συνέχεια. Με την προϋπόθεση πως η Εθνική θα υπερβεί το 0,98 ευρώ, η Alpha Bank το 0,74 ευρώ κι η Eurobank το 0,43 ευρώ. Και εάν βεβαίως ακολουθήσουν ο ΟΠΑΠ, πάνω από τα 4,20 ευρώ, ο ΟΤΕ, πάνω από το 1,25 ευρώ και η ΔΕΗ προς το 1,30 ευρώ.

Σε αυτήν και μόνο την περίπτωση, και με την προϋπόθεση πως οι αγοραστές θα έχουν τον πρώτο λόγο μέχρι τις 12:30-13:30, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας βραχυπρόθεσμης κίνησης προς τις 500 μονάδες (σε ορίζοντα μιας έως τριών συνεδριάσεων). Και του 20άρη προς τις 185 μονάδες.

Από τεχνικής πλευράς, η σημερινή συνεδρίαση για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα θεωρείται σημαντική και γι’ αυτό θα την παρακολουθήσουμε προσεκτικότερα και εγγύτερα.

Αργότερα θα ανεβάσουμε στον Εκηβόλο σχετικό διάγραμμα βραχυπρόθεσμης προσέγγισης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v