ΧΑ: Αναιμική αντίδραση με τράπεζες - ΟΤΕ

Προσπάθεια αντίδρασης από τα πολυετή χαμηλά και από τις απόλυτα αχαρτογράφητες περιοχές για το ΓΔ. Ισχυρές ρευστοποιήσεις στην μετοχή της 3E. Κέρδη για ΟΤΕ (7,9%), Εθνική (2,5%), Eurobank (6,9%), Αlpha (2,1%).

Προσπάθεια αντίδρασης από τα πολυετή χαμηλά και από τις απόλυτα αχαρτογράφητες περιοχές για Γενικό Δείκτη και FTSE, με επικεφαλής τους τίτλους του ΟΤΕ και επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, ενώ σχετικά βοήθειες προσέφεραν οι ΔΕΗ, Τιτάν, Motor Oil, Folli Follie Group και προς το τέλος Ελ. Πετρέλαια.

Όμως η προσπάθεια αυτή προσέκρουσε σήμερα στις ρευστοποιήσεις που παρουσιάστηκαν στην μετοχή της Coca-Cola, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να διαβρωθούν τα αρχικά κέρδη του Δείκτη και το τελικό πρόσημο να παίζεται μέχρι τέλους (!)

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι ελάχιστα μετά τις 15.50 ο Γενικός Δείκτης γύρισε προς στιγμήν σε αρνητικό πρόσημο, για να επιστρέψει εκ νέου σε θετικό με την παρέμβαση “του ιππικού”.

Η σημερινή εικόνα της Αγοράς, παραπέμπει σε αντίδραση καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, που συνοδεύτηκε με τζίρο σαφώς χαμηλότερο των προηγούμενων καθαρά πτωτικών συνεδριάσεων.

Επίσης, η συνέχεια θέλει απόλυτη προσοχή, ιδιαίτερα αν συνεχιστούν οι πιέσεις στον ιδιαίτερα Δεικτοβαρή τίτλο της Coca-Cola (σήμερα έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας), ενώ υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Αγορά θα έχει να αντιμετωπίσει την αποκοπή μερίσματος στον ΟΠΑΠ, με την μικτή μερισματική απόδοση να ξεπερνά κατά πολύ το 15%, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον τίτλο και τον Δείκτη γενικότερα.

Από εκεί και πέρα είναι πασιφανές ότι τις τάξεις των καθημερινών αγοραστών τις απαρτίζουν εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια που προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα και ελάχιστοι αμετανόητοι traders που περιμένουν καρτερικά να μηδενιστεί η αγοραστική τους δύναμη, αφού σε αυτή την Αγορά δεν κερδίζει κανείς (!)

Εννοείται ότι όσο οι τάξεις των αγοραστών απαρτίζονται από “χέρια που τρέμουν”, την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και αν γίνεται αντιληπτό ότι το trading δεν βγαίνει, θα πυκνώνουν οι τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται απόλυτα φυσιολογική η υποχώρηση του Δείκτη από το υψηλό ημέρας των 488,91 μονάδων (+2,63%) και του Τραπεζικού από το υψηλό των 163,58 μονάδων (+4,89%).

Εξαιρετικά επιφυλακτικό δηλώνει το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου, όσο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν εισρέει “φρέσκο και υγιές” χρήμα και όσο συνεχίζονται οι κινήσεις αποεπένδυσης από οποιαδήποτε Ελληνική αξία.

Η εγχώρια Αγορά θα παραμείνει εξαιρετικά ευάλωτη σε οποιαδήποτε εξωτερική ή εσωτερική είδηση με τις αρνητικές να έχουν πολλαπλάσιο αντίκτυπο. Τι κι αν η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. προς ΑΕΠ μειώθηκε σχεδόν στο 9%;

Η κρατούσα πτωτική τάση έχει και δυναμική και “θόρυβο ροής”.Οι τιμές των μετοχών ακόμη και των εταιρειών εκείνων με εξαγωγικό προσανατολισμό δέχονται ισχυρές πιέσεις αφού το ρίσκο της Χώρας, κατά πολλούς, έχει εκτοξευθεί στα ύψη, όταν η κρίση χρέους στην Ευρώπη (στις ΗΠΑ) θα εμφανιστεί μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, χτυπά σε πολλά μέτωπα.

Από εκεί και πέρα και σήμερα δεν χάλασε η παράδοση των τελευταίων μηνών και οι αρνητικές εκθέσεις – εκτιμήσεις είχαν την τιμητική τους (!)Σε υποβάθμιση της Emporiki Bank και της Γενικής Τρ. σε “Caa2” από “B3” προχώρησε ο οίκος Μoody’s, διατηρώντας αρνητικό το outlook.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η απόφαση αντανακλά τα ρίσκα από την αυξανόμενη πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ και βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με την απόφαση του οίκου να προχωρήσει στην υιοθέτηση “ταβανιού” στην αξιολόγηση ομίλων και χρεογράφων που προέρχονται από την Ελλάδα.

Και αν η μετοχή της Εμπορικής έχει αποχωρήσει “ενδόξως” από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο τίτλος της Γενικής δεν παρέλειψε να κλείσει σε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό (!)

Στις 29 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Geniki Bank για την, μεταξύ άλλων, έγκριση της πώλησης χαρτοφυλακίου δανείων της Τράπεζας προς την Societe Generale.

Επίσης, αργότερα, η Μoody΄s προχώρησε στην υποβάθμιση 9 Ελληνικών δομημένων χρηματοοικονομικών συναλλαγών (structures finance transactions) σε “Caa2”. Επιπροσθέτως υποβάθμισε σε “Caa3” τις αξιολογήσεις 6 Ελληνικών “υποδεέστερων” αξιογράφων (subordinated securities).

Μικτή η εικόνα στις μετοχές των Κυπριακών Τραπεζών, καθώς σήμερα είχε σειρά ο αναπληρωτής Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Χριστοφίδης, να παραδεχθεί ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η Κύπρος να απευθυνθεί στο Μηχανισμό Στήριξης.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αν τελικά κάτι τέτοιο υλοποιηθεί, θα γίνει για στήριξη του Τραπεζικού Συστήματος και όχι για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Καμία ουσιαστική αλλαγή της τεχνικής εικόνας, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (που επιμένει να κινείται σε ιστορικά χαμηλά) να έχει σαν επόμενη στήριξη τις 166 μονάδες, ενώ για να πάρει κάποιες “αναπνοές” πρέπει να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 177 μονάδων.

Πράσινα” τα ταμπλό στις διεθνείς Αγορές, που θέλουν να δώσουν μία αντίδραση έστω και για την “τιμή των όπλων”.

Τα Ασιατικά Χρηματιστήρια τα τράβηξε ψηλότερα το ΑΕΠ της Αυστραλίας. Πιο συγκεκριμένα, με ρυθμό υπερδιπλάσιο αυτού που προέβλεπαν οι αναλυτές “έτρεξε” η οικονομία της Αυστραλίας το α’ τρίμηνο του 2012. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ του α’ τριμήνου αυξήθηκε κατά 1,3% έναντι του προηγούμενου τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξησή του κατά μόλις 0,6%.

Μικτά τα μηνύματα στην Ευρώπη, όπου οι επιφυλάξεις παραμένουν, με την ψυχολογία των αγοραστών τονώνεται μετά τις δηλώσεις Draghi.
 
Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων του μακροπρόθεσμου χρέους και των καταθέσεων για έξι Γερμανικούς Τραπεζικούς ομίλους και μια Γερμανική θυγατρική ξένου ομίλου, κατά μια βαθμίδα, προχώρησε η Moody’s.

Επίσης, υποβάθμισε τις αξιολογήσεις του μακροπρόθεσμου χρέους και των καταθέσεων επτά θυγατρικών Γερμανικών ομίλων κατά τρεις βαθμίδες.

Όπως επισημαίνει η Moody’s, οι υποβαθμίσεις έγιναν λόγω του αυξημένου κινδύνου περαιτέρω αναταράξεων λόγω της κρίσης της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με την περιορισμένη δυνατότητα των Τραπεζικών ομίλων να απορροφήσουν τις απώλειες.

Ο διεθνής οίκος προχώρησε επίσης στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων του χρέους και των καταθέσεων των τριών μεγαλύτερων Αυστριακών Τραπεζικών ομίλων από μια έως δυο βαθμίδες.

Μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης εμφάνισε η Ευρωζώνη το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου μήνα υποχώρησε κατά 0,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.

Αμετάβλητα (στο 1%) διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια της Ευρωζώνης κατά την τακτική συνεδρίαση στην Φρανκφούρτη. Η πλειοψηφία των αναλυτών ανέμενε την απόφαση.Η ανάπτυξη στην Ευρώπη παραμένει υποτονική και η ΕΚΤ θα παρατείνει την χρηματοδότηση full-allotment refinancing, δήλωσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ευρωζώνης κατά την συνέντευξη Τύπου τονίζοντας ότι η ΕΚΤ θα διενεργεί 3μηνα LTROs μέχρι τα τέλη του 2012 με καθορισμένο επιτόκιο και πλήρη κάλυψη.

Επίσης θα επεκτείνει τις επιχειρήσεις απεριόριστης ρευστότητας των τακτικών μηχανισμών αναχρηματοδότησης για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο και τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2013.

Από την άλλη η Γερμανική άρνηση για δάνειο στις Ισπανικές Τράπεζες χωρίς “μνημόνιο” φαίνεται να οδηγεί σε ένα νέο δανειακό σχήμα που αυξάνει ισόποσα το Ισπανικό χρέος αλλά οδηγεί σε “βίαιη” αναδιάρθρωση του Ισπανικού Τραπεζικού Συστήματος, σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών.

Η αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων ηγετών απειλεί την Ευρωζώνη, δήλωσε ο Paul Taylor, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οίκου Fitch. “Πηγαίνουμε από κρίση σε κρίση και ενώ η βασική μας εκτίμηση είναι ότι το (Ευρω-)Σύστημα θα τα καταφέρει, ο κίνδυνος να μην γίνει αυτό αυξάνεται, καθώς βλέπουμε τα προβλήματα ολοένα να μετατίθενται στο μέλλον”, είπε ο Taylor στο CNBC.

Όσον αφορά τις διεθνείς Αγορές και τους κυριότερους δείκτες, ο Γερμανικός DAX, αν δώσει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 6070 μονάδων, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 6100 – 6110 μονάδες, ενώ οι πρώτες στηρίξεις οριοθετούνται στις 5980 και 5953 μονάδες.

Αν η όποια κίνηση δεν συνοδευτεί από σημαντική ειδησεογραφία, πολύ δύσκολα ο εν λόγω δείκτης θα μπορέσει να δώσει κίνηση υψηλότερα της ζώνης 6167 – 6235 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε καθοδική αναθεώρηση για την παραγωγικότητα της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο προχώρησε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η παραγωγικότητα υποχώρησε 0,9% ενώ στην πρώτη του εκτίμηση το Υπουργείο έκανε λόγο για μείωση 0,5%.

Σε ανάλογη κίνηση προέβη και για το κόστος της ανά μονάδα εργασίας το οποίο σύμφωνα με τα νέα στοιχεία αυξήθηκε 1,3% αντί 2%.

Από τη μεριά τους οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, προέβλεπαν πως τα αναθεωρημένα στοιχεία θα έδειχναν πτώση της παραγωγικότητας 0,8% και αύξηση του κόστους της ανά μονάδα κόστους κατά 2,1%.

Στην περίπτωση του S&P 500, πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο είναι τα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1304 μονάδων.

Σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων, οι στηρίξεις στις 1297, 1279, 1275 και 1271 μονάδες.

“Ένα σενάριο «σεληνιακού τοπίου», όπου οτιδήποτε που μπορεί να κινηθεί φεύγει, είναι σίγουρα ένα σενάριο που μπορούμε να περιμένουμε”, στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και επιστροφής της δραχμής, δήλωσε στο Bloomberg ο νομπελίστας καθηγητής οικονομικών του NYU Stern School of Business, Michael Spence.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “το βραχυπρόθεσμο σενάριο είναι ένα σενάριο χάους”.

“Τα παραδοσιακά κόμματα ίσως επικρατήσουν έναντι του ριζοσπαστικού αριστερού ηγέτη, του οποίου οι πολιτικές θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Χώρα εκτός ευρώ, όμως, η νίκη στις εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν αναμένεται να είναι οριστική, και μία άλλη εκλογική αναμέτρηση ίσως είναι στον ορίζοντα”, γράφει σε ανάλυσή του για την πολιτική κατάσταση της Ελλάδας το Reuters.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, τέσσερις οι “κόκκινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (-4,76%), MIG (-1,04%), Μυτιληναίος (-3,6%, συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και σήμερα έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας), Κύπρου (-2,95%).

Στην αντίθετη πλευρά, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΟΤΕ (+7,96%) και Eurobank (+6,92%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 4% ακολούθησαν οι Τιτάν και Folli Follie Group και με μικρότερα κέρδη οι υπόλοιποι τίτλοι του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 13 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 488,91 (11.07) και χαμηλό τις 475,21 μονάδες (15.52) για να κλείσει τελικά στις 477,42 μονάδες με κέρδη 0,22%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 30,7 εκατ. από τα οποία τα 1,7 αφορούσαν “πακέτα” (Coca-Cola, ΟΤΕ, Εθνική).

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 65 ανοδικές μετοχές έναντι 59 πτωτικών, 24 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 30% και άλλοι τόσοι με απώλειες από 5 έως 20%.

Στα επιμέρους, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Fourli με το αξιοπρόσεκτο “bid” αν ανεβαίνει στα 0,7100 ευρώ, νέα ιστορικά χαμηλά, κλεισίματα, για Creta Farm, Kleeman, προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά για ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ, ενώ ίσως αξίζει περαιτέρω παρατήρησης η προσπάθεια απόδρασης από τα ιστορικά χαμηλά για την Flexopack, που με ελάχιστες συναλλαγές συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Στο μέσο της καθοδικής διαδρομής μεταξύ των 500 με 450 μονάδων έχει φτάσει ο Γενικός Δείκτης σκορπίζοντας στο διάβα του απογοήτευση και ανασφάλεια για το τι μέλει γενέσθαι για την Ελληνική Αγορά, τονίζει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Με το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών τίτλων να έχουν κτυπήσει το πάτο των “oversold” συνθηκών στο τεχνικό ταλαντωτή RSI, τα λόγια πιθανής ανάληψης ρίσκου περιττεύουν, καθώς η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια του λογικού -σύμφωνα με τα εταιρικά αποτελέσματα - τρέχοντας να προεξοφλήσει αρνητικές εξελίξεις, που μπορεί να μην έρθουν και ποτέ.

Ναι μεν το Τραπεζικό Σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει ένα επικίνδυνο συστημικό πρόβλημα, αλλά δεν μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο σακί και εκείνες τις εταιρείες, όπου είναι άκρως εξαγωγικές ή εκείνες όπου παρουσίασαν καλά κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Για παράδειγμα ο ΟΤΕ παρουσίασε καθαρά κέρδη το πρώτο εξάμηνο 306,6 εκατ. ευρώ ( 95,3 εκατ. ευρώ χωρίς τη πώληση της Telekom Serbia) και συναλλάσσεται σε τιμή όπου αντικατοπτρίζει κεφαλαιοποίηση 598 εκατ. ευρώ έχοντας μέτοχο έναν από τους πιο ισχυρούς Τηλεπικοινωνιακούς “παίκτες” στην παγκόσμια Αγορά, επισημαίνει ο κ. Μάνθος.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας, παρά ταύτα οι συναλλαγές μειώθηκαν τόσο στα Σ.Μ.Ε. του 20αρη, όσο και στα συμβόλαια επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, από σχετική απόσταση, μειώνοντας το premium στο 0,97%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3999, τιμή εκκαθάρισης 170), κινήθηκαν μεταξύ 166,75 και 175 μονάδων.
Τίποτα το ιδιαίτερο, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (90500 Coca-Cola, 526600 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (14691), Alpha Bank (5523), Πειραιώς (469), Κύπρου (4965), ΔΕΗ (809), ΟΤΕ (3423), ΟΠΑΠ (675), Μυτιληναίο (131), Coca-Cola (281), MIG (536), CPB (1613), Ελ. Πετρέλαια (130), Τιτάνα (236), Eurobank (110), Intralot (202).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 6/6 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (8709711 τεμ.), Eurobank (9056138 τεμ.), Πειραιώς (7715187 τεμ.), CPB (12523574 τεμ.), MIG (4868184 τεμ.), Alpha Bank (8545850).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v