ΧΑ: Μετά τη βουτιά ψάχνει αντίδραση

Στο 9,5% του ΑΕΠ η αποτίμηση του ΧΑ από 80% στα υψηλά του Φθινοπώρου του 2007. Μετά και τη μεγάλη χθεσινή πτώση επιχειρείται ανάκαμψη με κέρδη για το Γενικό Δείκτη της τάξης του 2%. Ανοδος στις τράπεζες.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω Ισπανίας η ευρωζώνη, με το Βερολίνο να επιμένει και να πιέζει για ένταξη της Μαδρίτης σε πρόγραμμα ανάλογο με αυτό που ακολουθούν Αθήνα, Λισαβόνα και Δουβλίνο.

Με το ΧΑ να συνεχίζει στη λογική προεξόφλησης καθώς βυθίζεται σε χαμηλά 22 και πλέον ετών, σε νέα ιστορικά ελάχιστα για τον Ftse 20 και πλειάδα μετοχών σε εικόνα πλήρους διάλυσης.

Στο ΧΑ η τελευταία φάση του μακροχρόνιου κύκλου διόρθωσης εξελίσσεται από την επομένη των εκλογών, αποτυπώνεται δε εύγλωττα στο ταμπλό με την μαζική εκποίηση θέσεων σε τραπεζικά (και μη) χαρτιά.

Νέα χαμηλά 22 και ετών για τον Γενικό Δείκτη, νέα ιστορικά ελάχιστα για τον Ftse 20, πυρ ομαδόν κατά (κυρίως) των τραπεζών. Ακριβώς εκεί όπου εστιάζεται εδώ και μήνες το πρόβλημα του εγχώριου συστήματος.

Σε σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη αναλύεται όμως διεξοδικά η εικόνα κατάρρευσης μετοχών εταιρειών, που μέχρι πρόσφατα υπεραπέδιδαν έναντι των τραπεζών. Πλέον στο στόχαστρο των πωλητών έχουν βρεθεί και μετοχές υγιών εξαγωγικών ομίλων, κραταιών επιχειρήσεων και ομίλων του παραδοσιακού ελληνικού επιχειρείν.

Ένα προς ένα τα «εξαγωγικά οχυρά» δέχονται ισχυρότατα πλήγματα και υποχωρούν από χαμηλό σε χαμηλότερο.

Η τελευταία φάση της διόρθωσης πυροδοτήθηκε από την 7η Μαΐου με το ΧΑ να παραμένει στο επίκεντρο ισχυρών ρευστοποιήσεων ένεκα της αυξημένης ρευστότητας, αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα της 17/6 και των εντεινόμενων πονταρισμάτων για ένα Grexit.

Είναι ενδεικτικό πως από την συνεδρίαση της 7/5 μέχρι και χθες, το ΧΑ μετρά απώλειες περίπου 19% με την συνολική χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων να έχει συρρικνωθεί σε λιγότερα από 20 δισ. ευρώ. Την δε αποτίμησή του να έχει εξαερωθεί στο 9,5% επί του ΑΕΠ. Αποτυπώνοντας έτσι το τι έχει συμβεί αυτήν την περίοδο.

Εάν συνεκτιμήσουμε την έκταση της διόρθωσης από τα τελευταία υψηλά (Φθινόπωρο του 2007) οι απώλειες για βασικούς δείκτες, μετοχές είναι συντριπτικές.

Στοιχείο ενδεικτικό της διάστασης των όσων έχουν διαδραματιστεί στη χώρα, αποτυπωνόμενα μέσω του ΧΑ, είναι η σχέση χρηματιστηριακής αξίας προς ΑΕΠ. Στα υψηλά του 2007 η αποτίμηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών κυμαινόταν πολύ κοντά στο 80% του (τότε) ΑΕΠ. Σήμερα περιορίζεται χαμηλότερα του 10% επί συρρικνούμενου Προϊόντος.

Είναι εμφανές, σημειώναμε και χθες, πως στη βιαιότητα της διόρθωσης, στην μαζική έξοδο κυρίως των ξένων αποτυπώνεται η επερχόμενη προσέγγιση του σημείου… Μηδέν. Για ορισμένους είναι το σημείο πρόσκρουσης (και) του ΧΑ. Για άλλους ο ιστορικός πυθμένας από τα «συντρίμμια» του οποίου θα αναδυθεί η «επόμενη ημέρα».

Παραμένουμε μεταξύ των συγκριτικά πιο αισιόδοξων και συμμεριζόμαστε τη δεύτερη προσέγγιση. Καθώς το παιχνίδι και λόγω της Ισπανίας έχει ανοίξει προς κάθε κατεύθυνση, περιμένουμε εξελίξεις ρηξικέλευθες μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές της 17/6, πιστεύουμε πως θα έχουμε την ευκρινέστερη εικόνα που είχαμε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, από το Φθινόπωρο του 2007, αρχές του 2008 μέχρι και σήμερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v