Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάθηκαν... 25 χρόνια στη Σοφοκλέους

Πυρ ομαδόν στο ταμπλό και η απουσία αγοραστών απλώς παρατείνει την ταλαιπωρία. Σε επίπεδα Δεκεμβρίου 1987 επέστρεψε ο τραπεζικός δείκτης, στις 476 ο ΓΔ. Βουτιά 15% για ΕFG, 9% για Alpha, στα 0,91 € η ΕΤΕ.

Εκποιούνται πάσης φύσεως μετοχές εισηγμένων εταιρειών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όμως η πλευρά των λίγων αγοραστών συνεχίζει να δείχνει ασυγκίνητη και αυτό όχι μόνο δυσκολεύει σημαντικά το έργο των εν δυνάμει πωλητών, αλλά ταυτόχρονα (και αυτό είναι το χειρότερο) παρατείνει την ταλαιπωρία των ήδη διαλυμένων αποτιμήσεων.

Μπορεί το Χ.Α. να προεξοφλεί και τα πλέον αρνητικά σενάρια, όμως οι τιμές των μετοχών αντανακλούν την πραγματική τους αξία μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, στις Αγορές. Όλες τις άλλες και περισσότερες φορές, αντανακλούν την σχέση της προσφοράς και της ζήτησης και εδώ και πολύ καιρό μόνο ουσιαστική ζήτηση από σοβαρούς επενδυτές δεν υπάρχει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο (!)

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε ανοδικά στις “πλάτες” του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ, όμως η όποια φούρια των αγοραστών είχε τελειώσει πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα και από εκεί και πέρα, στο ταμπλώ του 20αρη, απέμεινε να το “παλεύει” μόνο ο ΟΠΑΠ και σε δεύτερο λόγο οι Βιοχάλκο και Τιτάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Βιοχάλκο κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ με θετικό πρόσημο κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης κινήθηκε και η μετοχή του Τιτάνα.

Ασφαλώς και αν δεν υπήρχε η περίπτωση του ΟΠΑΠ τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE.

Το σημερινό αγοραστικό ενδιαφέρον για την μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών, ασφαλώς και οφείλεται στην επικείμενη αποκοπή του μερίσματος για την χρήση 2011.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ετήσια Γενική Συνέλευση οι μέτοχοι ενέκριναν την διανομή συνολικού μερίσματος 0,72 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό 0,54 ευρώ ανά μετοχή, μετά το 25% παρακράτηση φόρου μερισμάτων). Η ημερομηνία αποκοπής μερίσματος για το οικονομικό έτος 2011 θα είναι η Παρασκευή, 08.06.2012. Η καταβολή του μερίσματος θα αρχίσει τη Δευτέρα, 18.06.2012 και θα πραγματοποιηθεί μέσω της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα.

Από την άλλη, σε νέο ιστορικό χαμηλό (σε κλείσιμο) βρέθηκαν οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Πάντα στο ταμπλώ του 20αρη, αξίζει να σημειωθεί και η αντεπίθεση που σημειώθηκε από πλευράς αγοραστών, κατά το τελευταίο ημίωρο, στην μετοχή της Jumbo, η οποία έκλεισε τελικά με θετικό πρόσημο και αξιοπρόσεκτα κέρδη.

Πολύ σημαντικές πιέσεις στον Τραπεζικό κλάδο και κυρίως στις μετοχές των ιδιωτικών Τραπεζών, καθώς εντείνεται ο φόβος για συνολική Κρατικοποίηση του εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος.

Απόλυτα φυσιολογική και η νέα εντυπωσιακή υποχώρηση του Τραπεζικού δείκτη (-9,05%) που υποχώρησε σε τιμές Δεκεμβρίου 1987 με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 8/12/1987 (151,06 μονάδες).

Νέα χαμηλά 269 μηνών και για τον Γενικό Δείκτη, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 3/1/1990 (472,98 μονάδες).

Από τους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, προβλημάτισαν ιδιαίτερα οι Coca-Cola, Motor Oil, Ελ. Πετρέλαια και Folli Follie Group, ενώ η μετοχή του Μυτιληναίου συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Έντονος προβληματισμός και για την μετοχή της Εθνικής που έκλεισε αρκετά κοντά στα χαμηλά ημέρας και δείχνει να απομακρύνεται αποφασιστικά από το ψυχολογικό όριο των 1,00 ευρώ.

Χαμηλότερα του 20αρη, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ, αλλά και οι Αγροτική και Γενική Τράπεζα.

Επίσης, υπό σημαντική πίεση και χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ ο τίτλος της Frigoglass, ενώ πιέστηκαν αρκετά και οι Πλ. Κρήτης και Ιντρακόμ, σε ένα σκηνικό όπου μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση έδωσαν την εντύπωση ότι η πτώση ξεκίνησε σήμερα (!)

Το Χρηματιστήριο Αθηνών θα συνεχίσει να κινείται με σκαμπανεβάσματα, ανάλογα με τις εξελίξεις στην Ευρώπη αλλά και τα δρώμενα στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι στραμμένο στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, εκτιμούν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, υπερτονίζοντας ότι η κρατούσα τάση παραμένει καθαρά πτωτική.
Από την άλλη, “ακούραστες” δείχνουν οι εκθέσεις – δηλώσεις – εκτιμήσεις για το “γκρίζο” μέλλον όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωζώνης γενικότερα.

Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μέσα στους επόμενους μήνες είναι “τουλάχιστον μία στις τρεις”, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, κάτι που θα οδηγήσει τη Xώρα σε μία ακόμα χρεοκοπία.

“Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν η Ελλάδα απέρριπτε τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες απαιτεί η τρόικα και από την αναστολή της εξωτερικής οικονομικής στήριξης”, που θα ερχόταν ως αποτέλεσμα της απόρριψης των μεταρρυθμίσεων, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η S&P. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, οι πιθανές επιπτώσεις στις άλλες Χώρες τις Ευρωπεριφέρειας δεν θα ήταν και τόσο ξεκάθαρες.

Η Ελλάδα δεν έχει καμία δουλειά αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη και θα πρέπει να πάρει μια… προσωρινή “άδεια από το ευρώ”, δήλωσε σε συνέντευξή του στην L’Echo, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo και σύμβουλος της Γερμανικής Κυβέρνησης Hans Werner Sinn.Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλεί την Ελλάδα η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “αυτό θα συμβεί, όπως ισχύει για όλες τις Χώρες που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες”, ενώ έστειλε νέο μήνυμα στα Ελληνικά κόμματα ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή χαλάρωση των όρων του Μνημονίου.

Η έκθεση των Γερμανικών Τραπεζών στην Ελλάδα είναι περιορισμένη και το Χρηματοοικονομικό Σύστημα της Χώρας είναι προετοιμασμένο για όλα τα πιθανά σενάρια, διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών.
 
Ο ίδιος τόνισε ότι Bafin και Bundesbank παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις σε Ισπανία και Πορτογαλία, αλλά “οι εξελίξεις δεν είναι συγκρίσιμες με την Ελλάδα”. ”Το Γερμανικό Τραπεζικό Σύστημα είναι συγκριτικά ισχυρό, ακόμη και εάν δεν μπορεί να προστατευθεί πλήρως από την από το τρέχον περιβάλλον” κατέληξε ο κ. Koenig.

Από την άλλη, ο Υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, αποσαφήνισε ότι με το τρέχον κόστος δανεισμού η πόρτα των Αγορών είναι κλειστή για την Χώρα. Απαντώντας στα διάφορα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, ο κ. Cristobal Montoro διευκρινίζει πως “ούτε η Γαλλία ούτε η Γερμανία ζήτησαν από την Ισπανία να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης”.Και σαν να μην έφτανε αυτό, στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών της Χώρας φέρνουν στην επιφάνεια τις μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες που αντιμετωπίζει η Κύπρος μέχρι το τέλος του 2013, διαφοροποιώντας την εικόνα που δημιουργείται ότι η προσφυγή σε διακρατικό δανεισμό προκύπτει λόγω των Τραπεζών.

Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου, η Κύπρος χρειάζεται γύρω στα 2,6 δισ. ευρώ το 2012 που καλύπτονται κυρίως από το Ρωσικό δάνειο των 2,5 δισ ευρώ. Πέραν των αναγκών αναχρηματοδότησης του χρέους, υπάρχουν επιπρόσθετα ανάγκες κοντά στο 0,5 δισ. ευρώ λόγω του δημοσιονομικού ελλείμματος. Για το 2013 οι ανάγκες αναχρηματοδότησης φθάνουν τα 2,2 δισ. ευρώ συν το έλλειμμα. Το Δημόσιο χρέος της Κύπρου (σύμφωνα με το Stockwatch) αναρριχήθηκε για πρώτη φορά το πρώτο τρίμηνο του 2012 στα €13,2 δισ. έναντι €8,4 δισ. που ήταν στο τέλος του 2008, πλησιάζοντας το 75% του ΑΕΠ από 48% που ήταν πριν λίγα χρόνια.

Μικτή η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, απόλυτα διστακτική άνοδος στο ξεκίνημα του NYSE, ενώ χαμηλότερα των 1,2450 κινείται το ευρώ.

Σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκαν τα στοιχήματα των hedge funds εναντίον του ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι θέσεις “short” σε ευρώ αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 13687 συμβόλαια, ξεπερνώντας τις θέσεις “long” κατά 203415 που είναι και επίπεδο ρεκόρ. ”Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητη περιοχή” εξηγεί ο Philippe Meyer, της Societe Generale.

Συμπλήρωσε ότι οι θέσεις “short” εναντίον του ευρώ αυξάνονται σχεδόν κάθε εβδομάδα. “Πιθανότατα θα έχουμε νέο ρεκόρ την επόμενη εβδομάδα” δήλωσε.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, τέσσερις οι τίτλοι με θετικό κλείσιμο από το ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+0,63%), ΟΠΑΠ (+1%), Τιτάν (+0,48%) και Jumbo (+2,78%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-15,22%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες των 9 ποσοστιαίων μονάδων ακολούθησε η Κύπρου και των 8 οι Μυτιληναίος, Εθνική και Alpha Bank.

Απώλειες μεγαλύτερες του 7% για την CPB και του 6% για Πειραιώς, Coca-Cola, Motor Oil, Folli Follie Group. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 471,35 μονάδες (16.27) και έκλεισε τελικά στις 476,36 με απώλειες 5,09%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 45 εκατ. από τα οποία τα 8 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΠΑΠ, Μέτκα, ΕΧΑΕ, Κύπρου, Coca-Cola, Jumbo).

Κάκιστη η τελική εικόνα με 32 ανοδικές μετοχές έναντι 97 πτωτικών και 30 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 9%.

Στα επιμέρους, ας σημειωθεί η κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για την Fourlis, μετά την εμφάνιση ενός “bid” περισσότερων των 250000 τεμ. στα 0,6700 ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Λίγο οι δημοσκοπήσεις, λίγο η πτωτική τάση των ξένων Αγορών λίγο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε την χαριστική βολή στην Αγορά, μιας και αρέσκεται σε λύσεις, κατάφεραν το αποτέλεσμα που όλοι παρακολουθήσαμε, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι ξένοι περιμένουν, προς το παρόν, υπομονετικά την συνέχεια, μιας και είναι δεδομένο πως μετράνε τι απώλειες μπορούν να έχουν σε τυχόν έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Είναι δεδομένο πως δεν είναι εύκολο να γίνουν ιδιαίτερες αλλαγές στο μνημόνιο για την συνέχεια και αυτό το λέμε μιας και καμία Κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει διαρθρωτικά τις δομές και το μέγεθος του πελατειακού Κράτους για να μπορέσει να ανακουφίσει τους πολίτες από τους δυσβάσταχτους επιπλέον φόρους.

Η Ευρωζώνη, λοιπόν, μιας και θέλει σιγά - σιγά οι Χώρες Μέλη της να έρθουν σε μία σχετικά ισοδύναμη κατάσταση, εξετάζει την πιθανότητα να αναγκάσει την Ελλάδα να πάει στην πόρτα της εξόδου με τέτοιο τρόπο που να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Ισπανία και Ιταλία ακολουθούν το μοτίβο της λιτότητας παρόλα αυτά οι Αγορές να έχουν βρει την ευκαιρία να πιέζουν το κόστος δανεισμού κάτι που προκαλεί αναταραχές στο σύστημα.

Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει εγγύηση των καταθέσεων στην Ευρωζώνη το αμέσως επόμενο διάστημα για να σταματήσει το πέρα - δώθε των κεφαλαίων, μιας και κάτι τέτοιο εγκυμονεί κινδύνους για το Σύστημα.

Το Ευρωομόλογο δεν αφορά την Ελλάδα, μιας και εμείς είμαστε ήδη σε μια δανειακή, πολύ συγκεκριμένη, σύμβαση. Το θέμα είναι λοιπόν πως πλέον προσπαθούν να περάσουν στο επενδυτικό κοινό πως η Ελλάδα μπορεί και να μην τα καταφέρει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, μιας και δεν μπορεί να ακολουθήσει το πρόγραμμα.
 
Αν αυτό γίνει αργά και με τρόπο, χωρίς η Ευρώπη να μας παρατήσει στην μοίρα μας το πιο πιθανό είναι να μας αναγκάσει να πάμε από μόνοι μας στην δραχμή. Είναι επίσης δεδομένο πως αν εμείς διαγράψουμε ουσιαστικά το μνημόνιο με νόμο στην Βουλή, η Ευρώπη θα συνεχίζει να καλύπτει τις δόσεις των χρεών μας χωρίς παρόλα αυτά να πληρώνει και το έλλειμμα.

Αυτό από μόνο του πολύ σύντομα θα μας αναγκάσει να ακολουθήσουμε τον δρόμο προς τα “αποδυτήρια”. Τώρα οι προεκλογικές παροχολογίες και από τα 3 κόμματα είναι για γέλια και για κλάματα, μιας και οι δύο πρώτοι ήταν αυτοί που πρόσφατα υπέγραψαν την σύμβαση και το μόνο που θα μπορούσαν να πουν είναι πως θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κάποιες σοβαρές αδικίες, με άλλα μέτρα όχι φοροεισπρακτικά, ενώ το τρίτο κόμμα, ήδη νομίζει ότι κυβερνάει και τάζει ότι αφού καταγγείλει το μνημόνιο λέει παράλληλα ότι θα απορροφήσει και το ΕΣΠΑ...

Δηλαδή θα διώξουμε τους δανειστές θα “κουρέψουμε” δάνεια στις Τράπεζες και αυτοί θα πουν ευχαριστώ και παράλληλα θα συνεχίζουν να μας δίνουν κομμάτι του ΕΣΠΑ.

Η Αγορά βλέπει την πιθανότητα της Κρατικοποίησης των Τραπεζών αλλά και άλλων εταιρειών και σπεύδει να αποχωρήσει όπως - όπως από το σύστημα. Μην γελιόμαστε, είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές παρόλα αυτά η πρωτιά παίζει τον ρόλο της...

Από την άλλη ο κόσμος είναι σαστισμένος και κάτι τέτοιο φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις μιας και δεν είναι δυνατόν το 80% να θέλει να παραμείνει στο ευρώ ενώ ξέρει πως αν δεν ακολουθήσουμε το μνημόνιο κάτι τέτοιο είναι ακατόρθωτο με βάση την λογική και τα νούμερα και από την άλλη θέλει να διώξει καταργήσει το μνημόνιο.

Φαίνεται πως η κατάσταση είναι μη ανατρέψιμη στην οικονομία με τις παρούσες συνθήκες και κάτι τέτοιο το βλέπουν και οι ξένοι οίκοι αλλά ακόμα και τo Bloomberg που έφτασε στο σημείο, ήδη, να βγάζει στο αέρα, δοκιμαστικά, ισοτιμίες δραχμής.

Καλύτερο θα ήταν να αφήσουμε την λύση στα χέρια της Ευρώπης, μιας και θα είναι συνολική, από το να αποφασίσουμε από μόνοι μας πως δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε τον δύσκολο δρόμο που μας έχουν χαράξει, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance.

----ΧΠΑ

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα, τόσο στα Σ.Μ.Ε. του 20αρη, όσο και στα συμβόλαια επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, από σχετική απόσταση, αυξάνοντας το premium στο 1,14%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4399, τιμή εκκαθάρισης 169), κινήθηκαν μεταξύ 166,75 και 179 μονάδων.
Τίποτα το ιδιαίτερο, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5000 Μυτιληναίος, 10000 Μέτκα, 80000 Ταχ. Ταμκιευτήριο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (19423), Alpha Bank (7791), Πειραιώς (248), Κύπρου (6646), ΔΕΗ (1368), ΟΤΕ (6815), ΟΠΑΠ (1144), Μυτιληναίο (294), Coca-Cola (204), MIG (471), ΓΕΚ (312), Ταχ. Ταμιευτήριο (112), CPB (894).
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 1/6 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Coca-Cola (40000 τεμ.), Εθνική (406817 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (9105711 τεμ.), Eurobank (9056138 τεμ.), Πειραιώς (7715187 τεμ.), CPB (11828126 τεμ.), MIG (4868184 τεμ.), Alpha Bank (8545850).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v