Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πολιτική πρέσα παραμένει η αγορά

Βαρύ το τίμημα της αβεβαιότητας για την αγορά, που επιστρέφει στις 500 μονάδες και εάν δεν έρθουν τα…πάνω κάτω, κοιτά ακόμη χαμηλότερα. Το παιχνίδι στην ευρωσκακιέρα, οι άνεργοι και το Βερολίνο. Τα στατιστικά.

Με το…αριστερό ξεκίνησε χρηματιστηριακά ο Ιούνιος με τον Γενικό Δείκτη να βυθίζεται στις  501,9 και τον Ftse20 να παρασύρεται στις 179 μονάδες.

Τα όσα διαδραματίζονται στο προσκήνιο των αγορών (λίγο ως πολύ γνωστά) αναλύονται σε πλειάδα εμπεριστατωμένων θεμάτων του euro2day κυρίως δε όσων αναφέρονται στην…ισπανική υποχώρηση, τις επιθετικές πωλήσεις (κυρίως) σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου, τα οικονομικά προγράμματα (?) των πολιτικών κομμάτων.

Ειδικά σήμερα θα αρχίσουμε από τα θεωρούμενα επουσιώδη, τις ειδήσεις που δεν απασχολούν για περισσότερο από ελάχιστα δεύτερα τα δελτία των 20.00, την…αγωνία του εγχώριου πολιτικού συστήματος.

Και για να μην μακρηγορούμε…σε σχετικό θέμα διαβάζουμε, πως σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΣΕΕ η διακοπή ασφάλισης παραγγελιών κινδυνεύει να βγάλει εκτός αγοράς 200.000 επιχειρήσεις.

Παράγοντες της αγοράς έκαναν λόγο για το τελειωτικό χτύπημα στους εναπομείναντες θύλακες επιχειρηματικότητας και την ολοκληρωτική αποδόμηση της πραγματικής οικονομίας. Είθε να διαψευσθούν.

Τραπεζική πηγή μετρούσε άλλη μία αποχώρηση ξένης επιχείρησης από την χώρα μας, ενδεικτική του κλίματος που εδώ και χρόνια διατρέχει την εθνική οικονομία μας. Για την ιστορία αναφέρεται, πως η Univel (εταιρεία ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλισης & προϊόντων υψηλής τεχνολογίας) κλείνει τη μονάδα της, απολύοντας 80 εργαζόμενους και μεταφέρει την έδρα της στην γειτονική Ρουμανία.

Αλήθεια ποιο είναι το επιχειρηματικό, φορολογικό, γραφειοκρατικό, εργασιακό περιβάλλον στον τόπο μας και ποιο στην γειτονιά μας. Με την σύγκριση να γίνεται πιο επώδυνη, καθώς ο βαθμός διαφθοράς της Ρουμανίας δεν είναι δα χαμηλός. Ωστόσο είναι μικρότερος από ότι μετράται για την Ελλάδα.

Στην ευρω-σκακιέρα η παρτίδα συνεχίζεται μεθοδικά. Σε σχετικό θέμα του euro2day επιβεβαιώνεται η τάση που αφαιμάσσει την περιφέρεια επ΄ ωφελεία του κέντρου, του Βερολίνου. Πράγματι άνω του 6% παραμένουν οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων, ενώ σε ιστορικό χαμηλό διαμορφώνονται τα bunds, με το διετές μάλιστα να καταγράφει αρνητική απόδοση.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος συνεχίζει να βρίσκεται η Ισπανία, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για το αν η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να αυτοχρηματοδοτηθεί μακροπρόθεσμα.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του 10ετούς ισπανικού τίτλου διαμορφώνεται στο 6,60%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 544 μ.β., του 5ετούς στο 6,08% (573 μ.β.) και του 2ετούς στο 5,03% (506 μ.β.), ενώ του ιταλικού 10ετούς κινείται στο 6,01% (480 μ.β.), του 5ετούς στο 5,57% (501 μ.β.) και του 2ετούς στο 4,64% (469 μ.β.).

Παράλληλα, τα 5ετή CDS Ισπανίας και Ιταλίας αναρριχήθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό, αγγίζοντας το 610 και 579 αντιστοίχως. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο 1,16%, του 5ετούς στο 0,32%, ενώ του 2ετούς κινείται στο -0,004%.

Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης της eZMarket η κατάσταση, που διαμορφώνεται στην Ελλάδα οδηγεί την ΕΚΤ σε ολοένα και πιο δύσκολη θέση. Η Ελλάδα όμως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η αντίθεση των ψηφοφόρων στα μέτρα λιτότητας της ευρωζώνης εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες. Εξέλιξη, που ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα αποβεί θετική ή αρνητική για την επίλυση της κρίσης και για την τύχη της Ευρωζώνης.

Η Ευρωζώνη εφαρμόζει μία πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης που στηρίζεται στον συνδυασμό

- στήριξη του τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ και
- εφαρμογή σκληρής λιτότητας.

Τώρα ζητείται να αλλάξει μόνο το ένα σκέλος της παραπάνω πολιτικής. Να συνεχίσει δηλαδή η ΕΚΤ να χρηματοδοτεί τράπεζες κρατών και κοινωνιών, που δεν θα αντιμετωπίσουν την κρίση με μέτρα λιτότητας και θα συνεχίσουν να δαπανούν. Ετσι αυξάνεται η έκθεση στο ρίσκο (κατ΄επέκταση η έκθεση της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας).

Οι εξελίξεις κυρίως όμως οι επερχόμενες αποτυπώνονται (και διαγραμματικά) στην σταθερή αποδυνάμωση του ευρώ. Ο καθοδικός σχηματισμός (της ισοτιμίας ευρώ/$) αποτελεί μία τεράστια ένδειξη, πως οι κυβερνήσεις, οι λαοί και οι αγορές δεν θα καταφέρουν- εν τέλει- να αναπτύξουν ένα αξιόπιστο σχέδιο εξόδου από την κρίση και ο καθένας θα ακολουθήσει τον «δικό του δρόμο».

Εκτίμηση, περί διάλυσης που εκφράζεται από όλο και περισσότερους με ενδεικτική την τελευταία προειδοποίηση του Ολι Ρεν πως η ΕΕ είτε θα εκφυλιστεί είτε θα ενισχυθεί σε οικονομική ένωση.

Μέχρι τότε η Ευρώπη θα μετρά στρατιές ανέργων (σε ιστορικά υψηλά επίπεδα) σε «κάψιμο» της νέας γενιάς, σε αλλεπάλληλα προγράμματα στήριξης πρώην ιδιωτικών τραπεζικών ομίλων διευρύνοντας το κοινωνικό χάσμα. Στο 11% για τον Απρίλιο και βλέπουμε (…και μη χειρότερα) με όλους τους ποιοτικούς οικονομικούς δείκτες να επιβαρύνονται από μήνα σε μήνα.

Στο ΧΑ η εικόνα που παρουσίασαν βασικοί δείκτες, μετοχές (και) στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν απογοητευτικότατη. Το, ότι στην Εθνική δόθηκε μάχη, μέχρι την τελευταία πράξη, για να μην χαθεί η αποτίμηση του ενός δισ. ευρώ δείχνει από μόνο του πολλά. Για την πραγματική κατάσταση των ιδρυμάτων και τις δυσοίωνες προοπτικές (μάλλον για τους υφιστάμενους μετόχους).

Έως τις 497 διόρθωσε ο ΓΔ και εάν δεν έρθουν τα…πάνω κάτω η αγορά κλίνει προς τις 480-460 μονάδες, με την προοπτική της εθνικοποίησης των τραπεζών να βαρύνει στον κλάδο. Όμως θα επιμείνουμε στην εδώ και καιρό παρατήρηση μας, που αφορά στο «τεχνικό σπάσιμο» μη τραπεζικών τίτλων, το «άδειασμα» εισηγμένων όπως η Βιοχάλκο, η διόρθωση του Τιτάνα, του Μυτιληναίου, της CC/ 3 E χωρίς να εξαιρούνται οι λοιπές δυνάμεις του εγχώριου επιχειρείν.

Δυστυχώς…

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 501,90 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 3,45%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 0,15%, ο Mid 30 με απώλειες 3,64% και ο Small Cap 80 σημείωσε κέρδη 0,52%.

Αναλυτικά, στο ΧΑ, οι κλάδοι που σημείωσαν εβδομαδιαία κέρδη ήταν το Εμπόριο με άνοδο 25,99%, τα Τρόφιμα- Ποτά με 19,39% και το Πετρέλαιο-Αέριο με 11,07%.

Τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν οι κλάδοι: οι Τηλεπικοινωνίες κατά 15,60%, οι Τράπεζες κατά 10,79% και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας κατά 10%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Dionic (40,26%), Ανδρομέδα (28,34%), Μπουτάρης (27,27%), FHL Κυριακίδης (26,95%), ΚΑΕ (26,47%), Flexopack (26,05%), Νηρεύς (24%), Revoil (23,38%), Ιατρικό Αθηνών (22,86%), Coca Cola (19,47%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Εριουργία 3A(-58,82%), Axon (-45,67%), Medicon (-33,91%), Nutriart (-27,27%), Moda Bagno (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" target="_blank">Moda Bagno (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" target="_blank">Βαρβέρης Moda Bagno (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" target="_blank">Moda Bagno (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" target="_blank">Moda Bagno (-27%), Avenir (-22,50%), TT (-21,72%), Ελφίκο (-21,05%), Olympic Catering (-20%) και Eurobrokers (-19,79%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v