Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τελευταία μέρα «ξεφορτώματος» λόγω MSCI

Τελευταία ημέρα, λόγω MSCI, πωλήσεων σε Εθνική Τράπεζα και ΟΤΕ. Σε κλοιό ρευστοποιήσεων Coca Cola και Τιτάν. Όλο και οξύτερο το πρόβλημα στην Ισπανία και δευτερευόντως στην Ιταλία.

Για διπλό χτύπημα από την Ισπανία και τον MSCI έκανε λόγο χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σε μια συνεδρίαση όπου ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 511,29 μονάδες (-3,19%) κι ο FTSE 20 κατά 3,68% στις 185,51 μονάδες.

Με επιθετικό ξεφόρτωμα, λόγω του MSCI στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που διόρθωσε χθες κατά 7,94% έως τα ελάχιστα του 1,15 ευρώ, με 8,492 εκατ. τεμάχια.

Η ΕΤΕ ήταν η αφορμή, καθώς οι ρευστοποιήσεις, λόγω MSCI, συνεχίζονται εδώ και καιρό πότε στην ΕΤΕ και πότε στον ΟΤΕ. Η μετοχή του Οργανισμού έκλεισε σταθερή στο 1,43 ευρώ, ωστόσο σήμερα είναι και τυπικά η τελευταία ημέρα που έχουν στη διάθεσή τους τα χαρτοφυλάκια να ρευστοποιήσουν θέσεις τους κυρίως σε αυτές τις δύο μετοχές, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Επιπρόσθετα, η Εθνική ανακοίνωσε ζημίες 537 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8,1%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς (στο 0,213 ευρώ με -4,91%) παρουσίασε κέρδη 298 εκατ. ευρώ λόγω αναβαλλόμενου φόρου.

Όμως, εδώ και καιρό εστιάζουμε στη ρευστοποίηση σημαντικών θέσεων από την πλευρά κυρίως ξένων σε μη τραπεζικές μετοχές, με τελευταία «θύματα» την Τιτάν και την Coca Cola 3E. Πρόσφατα, τη δεινή θέση της ΔΕΗ είχαν ακολουθήσει Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ενώ πλέον οι πωλητές κάνουν εμφανείς τις διαθέσεις τους σε 3E και Τιτάν.

Η μετοχή της 3E υποχώρησε χθες έως τα 12,36 ευρώ, με συναλλαγές 588.701 τεμαχίων, κατά 4,56%, βλέποντας πλέον όλο και πιο κοντά την ελάχιστη των 10,1 ευρώ που σημειώθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2011.

Σε χειρότερη θέση η Τιτάν, που χθες έκανε χαμηλό στα 10,07ευρώ, για να διαμορφωθεί σε κλείσιμο στα 10,35 ευρώ, με συναλλαγές 43.341 τεμαχίων. Για την Τιτάν η ελάχιστη των 9,32 ευρώ έχει σημειωθεί στις 4 Οκτωβρίου 2011.

Όμως, παρότι η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη προεκλογική περίοδο, με αβέβαιο το εκλογικό αποτέλεσμα και τα μετέπειτα, το πρόβλημα και η εστίαση των αγορών έχουν μετακινηθεί στην Ισπανία.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Bankia, ο επικεφαλής του IIF αναγνωρίζει πως υπάρχει πρόβλημα και συμφωνεί με την Κομισιόν ότι η λύση είναι η απευθείας στήριξη από το ESM.

Ο Charles Dallara σημειώνει, όμως, τα αυτονόητα, πως δηλαδή το ευρωπαϊκό ταμείο πρέπει να γίνει μεγαλύτερο και πιο ευέλικτο. Οι διαπιστώσεις αυτές γίνονται με την Ισπανία στην τελική ευθεία να ζητήσει τη συνδρομή των δανειστών και την Ιταλία σε όλο και πιο δυσχερή θέση.

Όλα αυτά συντείνουν στην εκτίμηση πως οι αγορές δεν έχουν ολοκληρώσει τον αναγκαίο κύκλο διόρθωσής τους και επίσης στο γεγονός πως το Χ.Α. έχει ακόμη τουλάχιστον μία φάση διόρθωσης στον κύκλο της μακροχρόνιας καθοδικής του πορείας, που ξεκίνησε από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου του 1999 - αρχές του 2000 και εντάθηκε από το φθινόπωρο του 2007 και επιδεινώθηκε πολύ μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v