ΧΑ: Διπλό χτύπημα από Ισπανία και MSCI

Μεγάλες απώλειες στη Σοφοκλέους. Οι εξελίξεις στην Ε.Ε. και η υποβάθμιση ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI οδήγησαν σε πτώση 3,19%. Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες. Πτώση άνω του 7% για ΕΤΕ και ΤΤ.

 Το πτωτικό σπιράλ δείχνει να εξαπλώνεται στις Αγορές, μαζί με κύματα ανησυχιών για πιθανή “Ισπανική υποχώρηση” και οι εξαθλιωμένες αποτιμήσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο δείχνουν να έχουν περιθώρια περαιτέρω συρρίκνωσης, τουλάχιστον μέχρι και αύριο που θα παιχτεί η “τελευταία πράξη στο δράμα MSCI”.

Ξεκινώντας από τα δρώμενα εκτός των τειχών, χθες το βράδυ ο Αμερικανικός οίκος Egan-Jones υποβάθμισε για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας σε "Β" από "BB-", ενώ διατηρεί το αρνητικό outlook και αναφέρει ότι η Ισπανία συνεχίζει να αποδυναμώνεται από το έλλειμμα του 9,6%, την προβλεπόμενη ύφεση 1,7%, την υψηλή ανεργία και την εκτίμηση του IIF για επιπρόσθετες Τραπεζικές προβλέψεις ύψους € 260 δισ. και τις πιθανές εκροές καταθέσεων.

Ακολούθησε η δήλωση της Αντιπροέδρου της Ισπανικής Κυβέρνησης Σοράγιας Σάενθ ντε Σανταμαρία σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη οφείλει να κινηθεί τάχιστα όσον αφορά τη λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν την Ισπανία να μην βυθισθεί στην κρίση χρέους, καθώς η τύχη του Ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος βρίσκεται επί ξυρού ακμής.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters από την έδρα της Κυβέρνησης, στο Μέγαρο της Μονκλόα στη Μαδρίτη, η 40χρονη πολιτικός τόνισε πως “εάν η ΕΕ δεν ενισχύσει τη ζώνη του ευρώ με κάποιου τύπου μηχανισμό, τότε το ζήτημα δεν είναι ποιος θα φύγει από το ευρώ, το ζήτημα θα είναι η ίδια η ΕΕ”.

“Η Ισπανία θα φύγει πρώτη από την Ευρωζώνη” είναι το κύριο άρθρο του Marketwatch, που υπογράφει ο αρθρογράφος Matthew Lynn, στο οποίο αναφέρεται ότι οι εξελίξεις ως προς την “Grexit” τελευταία αλλάζουν πορεία και πλέον το βασικό θέμα συζήτησης είναι η “Spexit” (!)Σημαντικές απώλειες στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τον Ισπανικό δείκτη, IBEX, έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 9ετίας και πλέον.

Το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα σε χαμηλό 2ετίας και χαμηλότερα από τα 1,2450 δολάρια.Επίσης επιδείνωση του οικονομικού κλίματος καταγράφηκε στην Ευρωζώνη κατά τον Μάιο, με τον δείκτη να υποχωρεί στο 90,6, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο τριών ετών, από 92,9 τον προηγούμενο μήνα.

Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν σαφώς μικρότερη μείωση του δείκτη στο 92. Επισημαίνεται ότι ο δείκτης επιδεινώθηκε σε όλες τις Χώρες της Ευρωζώνης, εκτός από την Αυστρία και τη Μάλτα.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο 19,3 από 19,9 τον Απρίλιο. Να δώσουν το χρυσό τους και άλλους Εθνικούς θησαυρούς ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια που θα λάβουν από ένα σχέδιο σταθεροποίησης ύψους 2,3 τρισ. ευρώ, προτείνει τώρα στις Χώρες της Περιφέρειας η Γερμανία.

Το πρόγραμμα, που ονομάζεται European Redemption Pact, κερδίζει έδαφος στην Ευρωζώνη. Το σχέδιο συντάχθηκε από τους Γερμανούς σοφούς και εμπνέεται από το Sinking Fund του Alexander Hamilton στις ΗΠΑ, το οποίο είχε δημιουργηθεί το 1790, για να “καθαρίσει” τα χρέη που άφησε πίσω του η επανάσταση.

Ουσιαστικά, το European Redemption Pact είναι μια “light” εκδοχή Ευρωομολόγων, η οποία θα μπορούσε να είναι συμβατή με το Γερμανικό σύνταγμα. Το σχέδιο χωρίζει τα χρέη των Χωρών της Ευρωζώνης. Τα χρέη κάθε Χώρας έως το όριο του 60% του ΑΕΠ που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας, παραμένουν Κρατικά.
 
Όμως, όσα περισσεύουν μεταφέρονται στο fund αποπληρωμής. Αυτά τα χρέη αναχρηματοδοτούνται μέσω της έκδοσης κοινών ομολόγων.

Όρος για να συμμετάσχει οποιαδήποτε Χώρα θα είναι να δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία ίσα με το 20% του χρέους της ως εγγύηση. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούν να είναι είτε χρήματα ή χρυσός, αναφέρει η πρόταση.Μεταφερόμενοι στα δικά μας, η σημερινή εικόνα της Αγοράς ήταν, εν πολλοίς, απόλυτα αναμενόμενη.

Μία ματιά στους τίτλους που υποβιβάζονται στους δείκτες MSCI, δηλαδή Εθνική (-7,94%) και ΟΤΕ (0,00%) και χαμηλότερα ΕΥΔΑΠ (-3,19%), Σιδενόρ (-10,21%), Ταχ. Ταμιευτήριο (-9,24%) και Fourlis (-7,89%), ίσως μας προϊδεάζει τις μέλλει γενέσθαι στη συνεδρίαση της Πέμπτης, όπου και θα διοχετευθούν στο σύστημα συναλλαγών και οι τελευταίες καθυστερημένες και ίσως περισσότερο επιθετικές πωλήσεις.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της ΔΕΗ δεν παρέλειψε να κλείσει σε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό, όπως και ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου, ο τίτλος της Coca-Cola παρέδωσε σήμερα σημαντικό κομμάτι από τα χθεσινά εντυπωσιακά κέρδη, αιφνιδίασαν αρνητικά οι πιέσεις σε Ελ. Πετρέλαια (μαζεύτηκαν μέσω των τελικών δημοπρασιών), Ελλάκτωρα, Βιοχάλκο και Jumbo, ενδείξεις μερικής κόπωσης στην Motor Oil, ενώ η περίπτωση του ΟΤΕ, εκτός από τις καθυστερημένες πωλήσεις, θα έχει να αντιμετωπίσει και την σημερινή έκθεση της UBS που δίνει τιμή – στόχο στα 2 από 4,9 ευρώ, ενώ διατηρεί σύσταση "neutral".

Ο οίκος προειδοποιεί για περαιτέρω επιδείνωση των τάσεων στο β΄ εξάμηνο λόγω της συνεχιζόμενης λιτότητας στην Ελλάδα ενώ υπογραμμίζει ότι ενώ μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί το βασικό της σενάριο, θα μπορούσε να μηδενίσει τις ταμειακές ροές του Οργανισμού από Ελλάδα.

Από την άλλη αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών ανέκαμψε από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1,35 ευρώ (-5,59%) και έκλεισε αμετάβλητος.

Από τους τίτλους του 20αρη, σχετικά καλύτερη συμπεριφορά επέδειξε ο ΟΠΑΠ και σαφώς καλύτερη ο τίτλος της Folli Follie Group που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ανεξαρτήτως κλίματος.

Οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών θα καθοριστούν με προεδρικά διατάγματα, ενώ οι αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβριο. Αυτά τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του ΤΧΣ, Π. Θωμόπουλος, παρατείνοντας την αβεβαιότητα της Αγοράς και αυτό μόνο σαν θετική εξέλιξη δεν μοιάζει (!)

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, συστήνουν αποχή ακόμα και σε χαρτοφυλάκια που επιμένουν να δραστηριοποιούνται επί καθημερινής βάσεως, τουλάχιστον μέχρι και την αυριανή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με την ίδια άποψη, η αρνητική εξέλιξη στα θεμελιώδη τόσο της Χώρας όσο και των περισσότερων εισηγμένων εταιρειών (με εμφανές προβάδισμα στις Τράπεζες λόγω σημαντικής μείωσης της καθαρής τους θέσης), ακόμη και αν συνεκτιμηθούν οι αξιοσημείωτες εξαιρέσεις μερικών εταιρειών εξωστρεφούς κυρίως προσανατολισμού μπορεί να υποστηριχθεί ότι δικαιολογούν την ταλαιπωρία των τιμών, καθώς η ορατότητα για το μέλλον πολλών εισηγμένων παραμένει εξαιρετικά χαμηλή.

Στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του ΟΤΕ, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι ΟΠΑΠ (+0,25%) και Folli Follie Group (+3,59%).

Στην “άλλη όχθη” οι μεγαλύτερες απώλειες για την Jumbo (-9,06%), ενώ ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 7% οι Εθνική και MIG, με απώλειες 5% ο Ελλάκτωρ και με απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων οι Βιοχάλκο, Πειραιώς, Coca-Cola, Eurobank.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.Ο Γενικός Δείκτης, μετά τα πρώτα δευτερόλεπτα, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 506,23 μονάδες (16.21) και έκλεισε τελικά στις 511,29 με απώλειες 3,19%, ενώ ο τζίρος μειώθηκε στα 36 εκατ. από τα οποία τα 0,6 αφορούσαν “πακέτα” (Μέτκα, Motor Oil).

Κάκιστη η τελική εικόνα με 34 ανοδικές μετοχές έναντι 80 πτωτικών, ενώ 33 τίτλοι είχαν το “κουράγιο” να κλείσουν με απώλειες από 5 έως 21,09%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η ανοδική κίνηση των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, μέσα στη καθοδική κίνηση από τις αρχές του μήνα φάνταζε σα μια σταγόνα σταθεροποίησης, που “εξατμίστηκε” σήμερα, ενώ οι περισσότεροι από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους θέλουν από 50% έως 100% για να βρεθούν στα επίπεδα του Απριλίου, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Από τις επιμέρους μετοχές, αρνητική είναι η βραχυχρόνια εικόνα της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ και της Εθνικής με τους δύο τελευταίους να έχουν να αντιμετωπίσουν και την “ουρά” των πωλήσεων λόγω εξόδου από τον MSCI.

Τα επίπεδα στήριξης εντοπίζονται στα 1,28€ για τη ΔΕΗ, στα 3,74 με 3,68 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, στα 1,35 ευρώ για τον ΟΤΕ και στο εύρος του 1,20 με 1,13 ευρώ για την Εθνική.

Καλύτερη ανταπόκριση και αντοχή στη καθοδική λαίλαπα συνεχίζει να παρουσιάζει η μετοχή της Alpha Bank, όπου είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με τη σκληρή αντίσταση του 0,96 με 1,00 ευρώ.

Συνολικά πάντως για να μπορέσει να αλλάξει σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο το υπάρχον σκηνικό θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί με αξιώσεις προς τη ζώνη αντίστασης των 560 με 575 μονάδων, εκτιμά ο κ. Μάνθος.

----ΧΠΑ

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση που διατήρησε τις συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. του 20αρη, απλά σε ανεκτά επίπεδα, ενώ σημαντικά μειωμένος ήταν ο όγκος στα συμβόλαια επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με ελαφρώς καλύτερη συμπεριφορά αυξάνοντας το premium στο 0,28%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4877, τιμή εκκαθάρισης 183,25), κινήθηκαν μεταξύ 180,25 και 188,75 μονάδων.

Λίγες αγορές, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (12500 ΟΠΑΠ, 5000 Folli Follie Group, 7000 Jumbo, 9000 Coca-Cola), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (11553), Alpha Bank (7914), Πειραιώς (231), Κύπρου (237), ΔΕΗ (597), ΟΤΕ (573), ΟΠΑΠ (147), Ελ. Πετρέλαια (201), Μυτιληναίο (174), Coca-Cola (240), CPB (496).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 30/5 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: ΟΤΕ (49007 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (9955241 τεμ.), Eurobank (8821138 τεμ.), Πειραιώς (7355187 τεμ.), CPB (11093126 τεμ.), MIG (4788184 τεμ.), Alpha Bank (8551850).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v