Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίνι πανικός για την Ισπανία στις αγορές

Παρέμβαση Κομισιόν υπέρ τραπεζικής ενοποίησης περιορίζει τις πιέσεις στις αγορές. Σε ιστορικό ρεκόρ νωρίτερα η απόδοση του ισπανικού 10ετούς πάνω από 6,7%. Μελετάται χρηματοδότηση Bankia μέσω αγορών. Πτώση 3% στο ΧΑ.

Στην Ισπανία είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα. Τα σχέδια που έχουν πέσει στο τραπέζι αναφορικά με τη χρηματοδότηση της Bankia και οι ανησυχίες για το κατά πόσον η χώρα θα μπορέσει να συμμαζέψει τα οικονομικά της έχουν οδηγήσει στα ύψη τις αποδόσεις στα ισπανικά ομόλογα. Το μεσημέρι έφτασαν στο 6,72%, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό υψηλό για τη χώρα από την εισαγωγή του ευρώ. Ταυτόχρονα, και το ιταλικό 10ετές υπερέβη το 6%, μετά τη δύσκολη σημερινή δημοπρασία.

Οι πιέσεις στις αγορές περιορίζονται αισθητά πάντως το μεσημέρι, μετά τις δηλώσεις της Κομισιόν υπέρ της τραπεζικής ενοποίησης της Ευρώπης και σχεδίων άμεσης ανακεφαλαιοποίησης. Η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς υποχώρησε έως το 6,61%, ενώ χαμηλότερα κινήθηκε και το ιταλικό δεκαετές.

Όλα δείχνουν ότι η Ισπανία θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τον δρόμο των αγορών για την ανακεφαλαιοποίηση της Bankia, εκδίδοντας νέα ομόλογα, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις στα κρατικά χαρτιά της χώρας, πόσο μάλλον όταν και ο οίκος Egan-Jones Ratings έχει προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης.

Τα ισπανικά CDSs αναρριχήθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό, στις 579 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. Στον αντίποδα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου κατρακύλησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 1,34%, και του 5ετούς στο 0,416%.

Από την πλευρά του ο Ο. Rehn δήλωσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη υπό όρους να δώσει παράταση στο χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος του ισπανικού προϋπολογισμού κατά ένα έτος.

Ταυτόχρονα, η Ιταλία άντλησε 5,73 δισ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία 5ετών και 10ετών ομολόγων. Αυτό το ποσό είναι στο μέσον του στόχου που είχε θέσει η Ρώμη από 4,5 έως 6,25 δισ. ευρώ. Το κόστος δανεισμού, όμως, αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο έτους, αγγίζοντας για τα 10ετή ομόλογα το 6,03%.

Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης

Οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών βρίσκονται σε κλοιό πιέσεων, ενώ το ευρώ υποχωρεί σε χαμηλό δύο ετών στο 1,2457 δολ. Ο γερμανικός DAX 30 υποχώρησε στις πρωινές συναλλαγές κατά 1,23% στις 6.318 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,48% στις 3.038 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,9% στις 5.342 μονάδες.

Μετά την «παρέμβαση» της Κομισιόν, ο δείκτης DAX υποχωρεί 0,56% στις 6.361 μονάδες, ο CAC υποχωρεί 0,8% στις 3.060 μονάδες, ενώ ο IBEX στη Μαδρίτη που έφτασε να υποχωρεί 2% κινείται θετικά 0,21% στις 6.265 μονάδες, και ο MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 0,41%.
Το ευρώ κινείται στο 1,2465 δολ.

Το αποτέλεσμα είναι να δέχεται έντονες πιέσεις ο τραπεζικός κλάδος. Η μετοχή της Bankia καταγράφει νέα κάθετη πτώση 10%, ενώ η ΒΒVA υποχωρεί σε ποσοστό 2,4% και η Banco Santander κατά 2,2%.

Στο κόκκινο βρίσκεται και ο ενεργειακός κλάδος καθώς το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας διέψευσε τα σενάρια για πακέτο αναπτυξιακών μέτρων, που θα δώσει ώθηση στην οικονομία. Τα στοιχεία και από την οικονομία της ευρωζώνης δεν είναι ενθαρρυντικά, αφού ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν υποχώρησε σε χάμηλό 3ετίας. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η Royal Dutch Shell υποχωρεί 1%.

Ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο

Έως 2,85% χαμηλότερα παραμένει εγκλωβισμένο το Χ.Α. Με τον Γενικό Δείκτη στις 513 μονάδες, τον FTSE-20 να υποχωρεί κατά 3,06% στις 186,69 μονάδες και την αξία των συναλλαγών στα 18,3 εκατ. ευρώ, λίγο πριν από τις 14.15, αλλά πάντα με στοχευμένες ρευστοποιήσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους.

Χρηματιστηριακές πηγές απέδιδαν την έκταση της διόρθωσης του Χ.Α. κυρίως σε εσωτερικούς λόγους. Περισσότερο στην προεξόφληση των οικονομικών μεγεθών της Εθνικής και λιγότερο όσων άλλων ανακοινώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου σήμερα.

Οι ίδιες όμως, συσχέτιζαν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου με τη βεβαρημένη κατάσταση σε Ισπανία και Ιταλία. Είναι ενδεικτικό πως ενώ αρχικά οι δείκτες IBEX στη Μαδρίτη και MIB στο Μιλάνο υποχωρούσαν έως 0,80%-0,90% στη συνέχεια οι απώλειες διευρύνθηκαν.

Κατά συνέπεια, έχουμε και εσωτερικούς και εξωτερικούς λόγους για να περιμένουμε και νέα δοκιμασία βασικών δεικτών και μετοχών και τουλάχιστον για όσο η ΕΚΤ απαντά αρνητικά στο αίτημα της Μαδρίτης για τον τρόπο διάσωσης της Bankia.

Όλα αυτά αποτυπώνονται και στην αγορά ομολόγων των δύο χωρών (και στα ελληνικά ομόλογα βεβαίως), αλλά και στο όλο και πιο αδύναμο ευρώ έναντι κυρίως του δολαρίου.

Στο Χ.Α., η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί κατά 5,56% στο 1,19 ευρώ, της Alpha Bank κατά 3,68% στο 0,89 ευρώ, της Eurobank κατά 1,45 στο 0,54 ευρώ, και της Πειραιώς κατά 4,02% στο 0,215 ευρώ.

Από τους μη τραπεζικούς τίτλους, ο ΟΠΑΠ αντιδρά στα 4,10 ευρώ, ο ΟΤΕ διορθώνει στο 1,42 ευρώ και η ΔΕΗ υποχωρεί στο 1,38 ευρώ.

Επίσης, υποχωρεί η 3E στα 12,55 ευρώ, η Μέτκα υποχωρεί λιγότερο στα 5,65 ευρώ, και η Motor Oil διορθώνει στα 4,31 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v