Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ρυθμιστής τα μεγέθη της Εθνικής

Στο ρυθμό των πολιτικών εξελίξεων, των δημοσκοπήσεων αλλά και των οικονομικών αποτελεσμάτων κινείται βραχυπρόθεσμα το ΧΑ. Κλειδί τα μεγέθη της Εθνικής, το 1,20-1,24 ευρώ για τη μετοχή. Ανοιγμα με πτώση 2% για τον Γ.Δ.

Η Coca Cola 3E μπορεί να κάλυψε χθες την κόπωση στο Χ.Α, σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο, βασικοί δείκτες και μετοχές όμως διατηρούν τη βραχυπρόθεσμη φορά τους. Τουλάχιστον από τεχνικής πλευράς και συνεκτιμώντας πάντα τις εξελίξεις εντός και εκτός συνόρων.

Είναι λογικό ορισμένοι κύκλοι να επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα (και) στο Χ.Α. για ευνόητους λόγους και αρκετοί κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες να ποντάρουν σε αυτό.

Η διάθεση των 18 δισ. ευρώ στις 4 τράπεζες και η λογική της… δημοσκοπικής προεξόφλησης αποτυπώθηκαν και χθες στο ταμπλό. Με την Alpha Bank κατά 5,84% υψηλότερα, τη Eurobank κατά 0,55%, ενώ σημαντικές ήταν οι βοήθειες από την 3E (7,35%) αλλά και τα ΕΛΠΕ, το FF Group, τη Motor Oil και τη MIG.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 528,14 μονάδες κι ο FTSE 20 στις 192,59 κι η Εθνική Τράπεζα, παρά τη διόρθωσή της, κράτησε το 1,20 ευρώ. Ομοίως και ο ΟΠΑΠ, που παρά το -2,91% κράτησε τα 4 ευρώ.

Εντός, από τα κύρια θέματα της ημέρας είναι αδιαμφισβήτητα η παρέμβαση του ομίλου της Εθνικής. Επίσης, ενδιαφέρουσα είναι η δημοσκόπηση της Ελληνικής Δημοσκοπικής Εταιρείας για το Euro2day.gr, που καταγράφει παράσταση νίκης 68,6% για τους «γαλάζιους». Δευτερευόντως, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών (σήμερα ανακοινώνουν μεταξύ άλλων η Εθνική και η Πειραιώς), οι έλεγχοι και τα ευρήματα του ΣΔΟΕ κι οι κινήσεις των επιχειρηματιών.

Εκτός, η Wall χθες μέτρησε κέρδη κόντρα στα οικονομικά στοιχεία, ενώ η ΕΚΤ θεωρεί απαράδεκτο να «φορτωθεί» την Bankia. Η μη αποδοχή του σχεδίου διάσωσης που παρουσίασε η Μαδρίτη πιθανότατα θα αποτυπωθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό - ο IBEX ταλαιπωρήθηκε και χθες. Κλειδί παραμένει η συμπεριφορά του MIB καθώς και η Ιταλία βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Παράλληλα, στην Ευρώπη υφαίνεται «δίχτυ ασφαλείας» για τις τράπεζες.

Όμως, η… ειδησάρα, που κατά την εκτίμησή μας αποτελεί ευρύτερη κίνηση μετασχηματισμού δυνάμεων εν όψει της «νέας εποχής», είναι η συνένωση δυνάμεων της Rothschild και της Rockefeller. Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις ευρύτερα και προσέχουν τις κινήσεις που διενεργούνται στο παρασκήνιο θα κρατήσουν στα υπ’ όψιν τους αυτήν τη συνένωση δυνάμεων.

Στα καθ’ ημάς, η βραχυπρόθεσμη τάση θα μπορούσε να έχει τύχη μόνο στην περίπτωση όπου ο FTSE 20 περνούσε και πάλι πάνω από τις 200 μονάδες, και με την Εθνική να κρατά τουλάχιστον το 1,24 ευρώ και μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v