Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι δημοσκοπήσεις δίνουν τάση

Με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις και ορίζοντα την αναμέτρηση στις 17/6 αλλά και την προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης μέτρων του μνημονίου κινείται βραχυπρόθεσμα το ΧΑ. Ανοιγμα με κέρδη άνω του 2% για το Γενικό Δείκτη.

«Παγώνει» για τρεις μήνες το μνημόνιο. Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου διαβάζουμε πως η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση τουλάχιστον τριών μηνών προκειμένου να (επανα)διαπραγματευτεί ως τον Σεπτέμβριο με την Ευρώπη και το ΔΝΤ ένα νέο πρόγραμμα(*).

Ενδιαφέρον, από κάθε άποψη, το εγχείρημα, αν και για την υλοποίησή του απαιτείται η θετική απάντηση της άλλης πλευράς, δηλαδή των δανειστών.

Σε μια φάση όπου και το Χ.Α. βρίσκεται σε ολοκληρωτική κατάρρευση υπό τον φόβο εξόδου…, κάθε εξέλιξη προς τη βελτίωση του ασφυκτικού πλαισίου είναι καλοδεχούμενη. Και από το χρηματιστήριο και από την αγορά, ευρύτερα από την πραγματική οικονομία, εάν οι εξελίξεις συνοδευτούν και από στοιχειώδη χρηματοδότηση ορισμένων δραστηριοτήτων, επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Βασικοί δείκτες και μετοχές έχουν υπερπιεστεί σε επίπεδα 23 ετών και ιστορικών ελάχιστων για τον FTSE 20. Στις 178,77 μονάδες ο 20άρης, στις 485,18 ο Γενικός Δείκτης, σε σταθερή πίεση ο τραπεζικός δείκτης.

Παράμετρος που θα μπορούσε να παίξει μέχρι τις εκλογές θεωρείται η διάθεση ορισμένων παικτών να τζογάρουν με γνώμονα και τις δημοσκοπήσεις. Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr παρουσιάζονται όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ενδιαφέρουσες από κάθε άποψη θεωρούνται και οι εξελίξεις από το μέτωπο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς ξεκινά διαδικασία για τις αρμοδιότητες τριών μελών του γενικού συμβουλίου, εκ των οποίων το ένα θα καταλάβει τη θέση του προέδρου, ενώ άλλο θα αναλάβει τις αρμοδιότητες διευθύνοντος συμβούλου.

Για σήμερα κρατάμε την ανοδική αντίδραση των ασιατικών αγορών, που και αυτές παραμένουν με το… βλέμμα στην Ελλάδα, στην αναδίπλωση της Christine Lagarde, στις σοβαρές προειδοποιήσεις του IIF (για κόστος του Grexit πάνω από 1 τρισ. ευρώ), αλλά και στο ενδιαφέρον από πολλές απόψεις θέμα των Financial Times Wolf-Krugman: « Ένα γεύμα με μενού το… ευρώ».

Από τεχνικής πλευράς οι τράπεζες και ενδεχομένως επιμέρους μη τραπεζικά χαρτιά-σηματωροί δικαιολογούν μια κίνηση αντίδρασης σήμερα - αύριο.

Πάντα υπό προϋποθέσεις, και με αρκετά πονηρή την κίνηση της μετοχής του ΟΠΑΠ στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής.

(*)Εύλογο το ερώτημα κατά πόσον θα είχε ανοίξει, εκ των πραγμάτων, το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης (από την ελληνική πλευρά) και προσπάθειας βελτίωσης επιμέρους μέτρων του μνημονίου, εάν στις εκλογές της 6ης Μαΐου δεν είχε προκύψει το εκλογικό αποτέλεσμα που έφερε τα πάνω-κάτω. Είτε μας αρέσει, είτε όχι…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v