Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ολοκληρωτική κατάρρευση υπό το φόβο εξόδου...

Ανηλεές το σφυροκόπημα στην αγορά, με τους πωλητές- κυρίως ξένους- να «αδειάζουν» θέσεις τους και σε μη τραπεζικά χαρτιά. Τα αυξημένα πονταρίσματα για έξοδο από το ευρώ, η αβεβαιότητα και οι εκβιασμοί. Τα στατιστικά.

Σχεδόν νομοτελειακή η συνέχιση της διόρθωσης με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί όλο και βαθύτερα στο…παρελθόν ακουμπώντας πια και τις 480 μονάδες. Ακόμη ένα, συνεχόμενο ιστορικό ελάχιστο για τον Ftse20 καθώς υποχώρησε έως τις 178,58 μονάδες.

Για ακόμη μία συνεδρίαση το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης προήλθε από ρευστοποιήσεις (κυρίως ξένων) σε μετοχές των Coca Cola 3E, Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και Jumbo, Μυτιληναίο, Τιτάν. Πωλητές είχαν τον πρώτο και τελευταίο λόγο και στη μετοχή της ΔΕΗ, που ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τα 1,44 ευρώ ( αποτίμηση 334 εκατ. ευρώ).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν το συνεχιζόμενο κύμα ρευστοποιήσεων στον αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας της Ελλάδας, την αβεβαιότητα που εντείνεται με αφορμή τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο και την δραματική αύξηση του…στοιχηματισμού στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Παρά το, ότι ξένα σπίτια (κυρίως ) αμερικανικά (Goldman Sachs, JP Morgan ) δεν προβλέπουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο τα πονταρίσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Σε αυτή την συγκυρία πληθαίνουν από όλες τις πλευρές οι νουθεσίες, οι…συμβουλές και οι εκβιασμοί (εάν προτιμάτε) για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθεί εκλογικά ο …ανώριμος ελληνικός λαός, με τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ να δίνει τα…ρέστα του με καθημερινές πλέον επιθέσεις του κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ενδιαφέρον είναι, πως όσο πυκνώνουν οι νουθεσίες και οι απειλές για παραδειγματική τιμωρία της χώρας και των…ιθαγενών της τόσο φαίνεται πως επιτυγχάνεται το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Τι να πει κανείς…

Σε αυτό το ρευστό συνάμα όμως άκρως ενδιαφέρον ( από ιστορικής πλευράς) περιβάλλον όλο και διογκούται το ισπανικό πρόβλημα με τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της Bankia και την Καταλονία να αναδεικνύουν το υπερμέγεθες πρόβλημα της χώρας της Ιβηρικής.

Και ενώ η Μαδρίτη- υποτίθεται από τα καλά παιδιά των δανειστών μετά μάλιστα την εκλογή του συντηρητικού Ραχόι- «φουσκώνει» επικίνδυνα, το Βερολίνο, σχεδόν εμμονικό, συνεχίζει να απειλεί την Αθήνα. Δεν έγινε και τίποτε εάν καθυστερήσει η επόμενη δόση, δήλωσε κάποιος εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, καθώς μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν λήγουν ομόλογα ή δεν πρέπει να πληρωθούν υποχρεώσεις προς τους δανειστές.

Με αυτή την αντιμετώπιση θα έλεγε ένας εχέφρων & ψύχραιμος παρατηρητής το Βερολίνο μοιάζει σαν να θέλει να φέρει…αυτοδύναμο τον Τσίπρα στην εξουσία.

Και καλά οι αμερικανοί μπορεί για δικούς τους λόγους να διευκολύνονται από μία τέτοια προοπτική (μόνο τυχαία δεν ήταν η αφιερωματική συνέντευξη του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στο…ΦΕΚ του υπερεθνικού ιερατείου, την WSJ) αλλά και οι Γερμανοί.

Όλα αυτά (και πολλά που διαδραματίζονται κυρίως στο παρασκήνιο…) αποτυπώνονται (και ) στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Σταθεροί πωλητές οι ξένοι στην πλειονότητα τους (εξαίρεση αποτελεί τις τελευταίες συνεδριάσεις ο ΟΠΑΠ) σε μη τραπεζικούς τίτλους με την CC/ 3 Ε να κλίνει επικίνδυνα γράφοντας νέο χαμηλό στα 11,27 ευρώ.

Στην απογοητευτική τεχνικά εικόνα της 3 Ε είχαμε αναφερθεί και τελευταία, ενώ στον Εκηβόλο (της 25/5) «ανεβάσαμε» διαγραμματικό υλικό (για Ftse20/ Τραπεζικό Δείκτη και μετοχές των Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ).

Στις τράπεζες αν μη τι άλλο υπήρξε μία σχετική ανάσχεση με την ΕΤΕ να κρατά την σημαντική περιοχή των 1,20 ευρώ, την Alpha Bank να κλείνει πάνω από τα 0,79 ωστόσο η εικόνα της πλειονότητας των εισηγμένων είναι τουλάχιστον απογοητευτική.

Σε σχετικό θέμα του Γ. Σαββάκη σημειώνεται, πως το μπαράζ ρευστοποιήσεων συνεχίζεται επί δικαίων & αδίκων. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «… η αδυναμία δημιουργίας κυβέρνησης και το ρίσκο χώρας, το οποίο οδηγεί τους ξένους σε αποχώρηση, έχουν ήδη κοστίσει στο χρηματιστήριο απώλειες σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης 6 δισ. ευρώ! Ούτε λίγο ούτε πολύ, η αγορά από τις 6 Μαΐου και έπειτα έχασε μια… Coca Cola, τη μεγαλύτερη εταιρεία δηλαδή σε κεφαλαιοποίηση.

Μετά το μπαράζ ρευστοποιήσεων, η συνολική αξία της αγοράς διαμορφώνεται κάτω και από τα 20 ευρώ. Μία ακόμα σύγκριση: το ποσό αυτό είναι 1 δισ. ευρώ μικρότερο απ’ όσο άξιζε μόνο η Εθνική Τράπεζα στο τέλος του 2007! Τότε που το ελληνικό χρηματιστήριο άξιζε συνολικά… 170 δισ. ευρώ.

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, πολλοί πίστεψαν ότι η συνέχεια για την ελληνική οικονομία και το Χ.Α. θα ήταν δύσκολη. Ο Γενικός Δείκτης στην τελευταία συνεδρίαση πριν από τις εκλογές βρισκόταν στις 690 μονάδες.

Είκοσι μέρες μετά τις εκλογές παλεύει να κρατήσει τις 500 μονάδες, κινείται δηλαδή χαμηλότερα κατά 27% περίπου. Ο δείκτης των μεγάλων εταιρειών, απ' την άλλη, έχει χάσει σε διάστημα 14 συνεδριάσεων περισσότερο από το ? της αξίας του.».

Μία εξέλιξη, που κατά την εκτίμηση μας ενδέχεται να σηματοδοτεί καταστάσεις της «επόμενης ημέρας» είναι η απόρριψη του αιτήματος της Χ. Κ Τεγόπουλος για ένταξη στο άρθρο 99.

Όλα αυτά τη στιγμή, που οι ξένοι διαφωνούν ακόμη και για τον χρόνο της…ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Για παράδειγμα οι Ιάπωνες την τοποθετούν αρχές… Ιουνίου (στις δύο του μήνα, μάλιστα) οι αμερικάνοι (της Citi) από 1/1/2013 (δηλαδή να έχουν περάσει οι αμερικανικές εκλογές). Και το γαϊτανάκι συνεχίζεται με τις…κάθε λογής προβλέψεις των κάθε λογής ειδικού ή «ειδικού» να αρχίζουν να γίνονται λίγο γραφικές, κάτι σαν τις διδαχές του γέροντα Παϊσιου.

Ημαρτον παιδιά, ψυχραιμία…

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 485,18 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 11,81%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 υποχώρησε 12,57%, ο Mid 30 με απώλειες 6,33% και ο Small Cap 80 σημείωσε πτώση 5,86%.

Αναλυτικά, στο ΧΑ, μόνος κλάδος που σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη ήταν η Τεχνολογία κατά 1,36% ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν: οι Κατασκευές- Υλικά κατά 22,33%, το Πετρέλαιο-Αέριο κατά 21,37% και το Εμπόριο κατά 19,87%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Spider (40,79%), Ευρωσυμμετοχές (39,58%), Παπουτσάνης (27,01%), ΕΒΖ (24,39%), Βαρβαρέσος (23,95%), Μηχανική (ΠΟ) (23,91%), Byte Computer (21,85%), Τεχνικές Εκδόσεις (19,85%), Newsphone (17,99%), ΕΤΕΜ (17,16%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Εριουργία 3Α(-48,74%), Logismos (-28,13%), Flexopack (-27,22%), ΑΕΓΕΚ (-26,79%), Paperpack (-26,04%), Cyprus Popular Bank (-25,42%), Tit;an (KO) (-25%), Nexans (-24,53%), Motor Oil (-24%) και PC Systems (-22%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v