Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες πιέσεις για ευρώ και Σοφοκλέους

Πυκνώνουν τα σύννεφα της ύφεσης πάνω από την ευρωζώνη. Σε ελάχιστο 52 εβδομάδων το ευρώ με το βλέμμα στην Ελλάδα. Συνεχίζεται η πτώση στη Σοφοκλέους. Νέα χαμηλά για Γ.Δ., FTSE-20 και σε ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Χέρι-χέρι υποχωρούν το Χ.Α. και το ευρώ. Σε νέα χαμηλά διορθώνουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, βασικοί δείκτες και μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τον ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη ευρύτερα.

Σε μια συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών, καθώς οι ξένοι δεν αγοράζουν, αντιθέτως παραμένουν σταθεροί πωλητές (σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και λιγότερο σήμερα στον ΟΠΑΠ), κι ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται και προς την Ευρώπη.

Η καταβαράθρωση του PMI στο 45,9 από 47,9 τον προηγούμενο μήνα είναι το χαμηλότερο επίπεδο για τον συνολικό δείκτη δραστηριοτήτων από τον Ιούνιο του 2009. Σημειώνεται πως χαμηλότερα του ορίου 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr διαπιστώνεται σχεδόν παράλληλη συρρίκνωση σε σημαντικούς κλάδους (από τις υπηρεσίες μέχρι τη μεταποίηση), γεγονός που επιβαρύνει το ούτως ή άλλως άσχημο κλίμα.

Αυτά τη στιγμή που πυκνώνουν τα ανησυχητικά μηνύματα από την Ισπανία, αφού η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης «αποκαλύπτει» από μέρα σε μέρα όλο και βαθύτερες και συνθετότερες πτυχές του προβλήματός της.

Και ακόμα, ενώ όλο και πυκνώνουν τα μαύρα πλέον σύννεφα πάνω από τον ευρωπαϊκό ουρανό, ξένοι παράγοντες επισημαίνουν το προφανές: η Ε.Ε. δεν έχει κοινή γραμμή ούτε καν στα στοιχειώδη και παραμένει διχασμένη με πρόδηλη πολιτική έλλειψη. Τη στιγμή που το Βερολίνο φροντίζει να παγώσει τις προσδοκίες του Γάλλου προέδρου, στέλνοντας στο Παρίσι ένα πρώτο μήνυμα για το ποιος είναι το πραγματικό αφεντικό στην Ευρώπη.

Ενδεικτική είναι η διαπίστωση του Sony Κapoor (της Re-Define) πως οι ηγέτες της Ε.Ε. παραμένουν διχασμένοι για το θέμα της ανάπτυξης, καθώς παρατηρείται σύμπλευση απόψεων για το δημοσιονομικό σύμφωνο.

Στη σκιά όλων αυτών θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα το γεγονός πως το ευρώ διασπά καθοδικά το μέχρι χθες ελάχιστο 52 εβδομάδων, βυθιζόμενο νωρίτερα στο 1,2516 δολάριο. Εάν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις το ευρώ δεν αντιδράσει, τότε ο επόμενος χαμηλότερος στόχος είναι το 1,20 δολάριο (και βλέπουμε…), ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ισορροπίες σε διεθνές επίπεδο.

Στα καθ’ ημάς, λιγότερες από την προηγούμενη αναφορά μας είναι οι μετοχές που κρατούν στοιχειωδώς. Η Εθνική στο 1,27 ευρώ, για λόγους που έχουμε αναφέρει ήδη εκτενώς, ο Ελλάκτωρ στο 0,74, ενώ η Motor Oil επιχειρείται να σταθεροποιηθεί στα 4,25 και η FFG στα 3,50 ευρώ.

Αντιθέτως, διευρύνονται οι απώλειες για Τιτάνα, Cyprus Popular, Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ανησυχητικά μηνύματα έρχονται εκ νέου από το γύρισμα της Βιοχάλκο προς το 1,84 ευρώ.

Με μικρές απώλειες Μυτιληναίος, Πειραιώς, Jumbo, ΔΕΗ, MIG, ενώ από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ενισχύονται ΥΓΕΙΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Intrakat, Intralot, Ελληνικά Καλώδια, J&P ΑΒΑΞ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v