Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισορροπία στις 525 μονάδες

Συνεχίζεται, με ηπιότερο ρυθμό, η διόρθωση σε χρηματιστήρια και ευρώ. Νέα χαμηλά για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Προσπάθειες ανάσχεσης από την Εθνική Τράπεζα. Μικρός ο τζίρος. Ενδιαφέρουσα δήλωση/θέση του Κάρλος Σλιμ.

Μία από τα ίδια στις αγορές και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα περισσότερα όμως βρίσκονται στο κόκκινο. Σταθερά στα χαμηλά του το ευρώ έναντι του δολαρίου και νέα μικρή υποχώρηση στην Αθήνα.

Με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει νωρίτερα έως τις 519,57 μονάδες, και τον Ftse 20 έως τις 192,74.

Οι συναλλαγές στα 4,3 εκατ. ευρώ (λίγο μετά τις 11.05) είναι συγκριτικά περισσότερες από όσες χθες την ίδια ώρα, δεν παύουν πάντως να παραμένουν μετριότατες ακόμα και γι' αυτά τα επίπεδα της αγοράς.

Για μία στις τέσσερις μετοχές του 20άρη επιχειρείται αντίδραση και προσώρας τελεσφορεί. Οι υπόλοιπες συνεχίζουν, με μικρότερα ποσοστά, τη διόρθωσή τους προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Σε υποχώρηση Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular Bank. Από τον κλάδο αντιδρούν η Εθνική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Απόλυτα επιβεβλημένη θεωρούν παράγοντες της αγοράς την προσπάθεια που καταβάλλεται ειδικά στην Εθνική Τράπεζα. Κι αυτό γιατί λόγω αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI είναι λογικό να υπάρχει «ουρά» πωλητών.

Είναι λογικό οι άνθρωποι της Εθνικής να επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα «μαξιλάρι» ώστε να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη υπερβάλλουσα προσφορά μέχρι και τη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης, 31 Μαΐου.

Θεωρείται, και όχι άδικα, πολύ σημαντικό και για λόγους ψυχολογικούς μία ενδεχόμενη διόρθωση της μετοχής της ΕΤΕ κάτω και από το 1 ευρώ.

Από τους μη τραπεζικούς τίτλους του δείκτη, ο ΟΠΑΠ διόρθωσε ως τα 3,89 και επιχειρείται σταδιακά να πιάσει τα 4 ευρώ.

Μέχρι τώρα, πάντως, στη μετοχή του Οργανισμού οι πωλήσεις - προσφορά είναι ηπιότερες, σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Πωλητής ή πωλητές, κυρίως λόγω MSCI, επιμένουν στον ΟΤΕ κι η τιμή υποχωρεί σε νέα ιστορικά ελάχιστα στο 1,40 ευρώ. Σε νέο ενδοσυνεδριακό ιστορικό ελάχιστο διόρθωσε νωρίτερα έως το 1,45 ευρώ η ΔΕΗ.

Οι πωλητές υπερισχύουν και στην , στη Βιοχάλκο, στα ΕΛΠΕ, ενώ μικρή αντίδραση από τα χαμηλά των 3,53 ευρώ σημειώνεται στη Folli Follie. Από το 1,75 ευρώ επιχειρείται να αντιδράσει ο Μυτιληναίος, ενώ η MIG κυμαίνεται στο 0,225 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ενδιαφέρον παρουσιάζει, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του ομίλου, η μετοχή των ΕΧΑΕ. Είναι άξιον αναφοράς πως η διοίκηση της εισηγμένης έκανε πίσω όσον αφορά την επιστροφή κεφαλαίου (θα αποφασιστεί σε επόμενη Γ.Σ.), ενώ θα προχωρήσει κανονικά στη διανομή μερίσματος 0,11 ευρώ ανά μετοχή.

Από την ίδια κατηγορία ξεχωρίζουν ΥΓΕΙΑ κι Ιντρακάτ, ενώ με μόλις 80 κομμάτια η Flexopack αντιδρά κατά 4,11% στο 1,52 ευρώ. Σημειώνουμε πως η Flexopack θα προχωρήσει στην επιστροφή κεφαλαίου 0,09 ευρώ ανά μετοχή, καταβλητέα από τις 7/6.

Σε αγορά ιδίων μετοχών προχωρούν Ρεβόιλ και Γρ. Σαράντης ενώ ο ΟΤΕ υποβαθμίζεται σε Β3 από τη Moody’s, με προειδοποίηση για περαιτέρω υποβάθμιση.

Σε αυτήν τη φάση της κρίσης, ο δείκτης IFO διαμορφώνεται στο 106,9, σημαντικά κατώτερος των προσδοκιών για τη γερμανική οικονομία, κι ακόμα επιτείνεται η βαθιά συρρίκνωση στον ιδιωτικό κλάδο της ευρωζώνης (στο 45,9 ο PMI Μαΐου).

Από την άλλη, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ισπανικής κυβέρνησης, μέρα με τη μέρα φαίνεται περισσότερο το όλο και πιο δυσθεώρητο πρόβλημα διαχείρισης της οικονομίας της χώρας.

Η κεντρική κυβέρνηση προβληματίζεται από το χρέος των 36 δισ. ευρώ των 17 επαρχιών της Ισπανίας, ενώ το κόστος διάσωσης της Bankia υπολογίζεται, σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών, σε πάνω από 9 δισ. ευρώ.

Και μέσα σε όλον αυτόν τον χαμό έρχεται ο Κάρλος Σλιμ να δώσει νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι. Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, Λιβανομεξικανός επιχειρηματίας, θεωρεί την ευρωπαϊκή κρίση χρέους καλή στιγμή για να εφαρμόσει τη στρατηγική του για επενδύσεις σε περιόδους αναταραχής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v