Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κολλημένη με το... κόκκινο η Σοφοκλέους

Αναταραχή και στο ΧΑ προκάλεσαν οι δηλώσεις Παπαδήμου. Απώλειες για ΔΕΗ (4,4%), ΟΠΑΠ (5,5%), ΟΤΕ (5%). Κέρδη για Εθνική, Eurobank, Alpha. Μέτριος ο τζίρος. Κάτω από το 1,26 δολ. έπεσε το ευρώ.

Στο κόκκινο παραμένουν οι αγορές μετά τις δηλώσεις του Λ. Παπαδήμου και με δεδομένη την εκτίμηση των αγορών ότι σήμερα στην άτυπη σύνοδο κορυφής δεν θα γίνουν ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση τόνωσης της ανάπτυξης.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης, το ευρώ αλλά και ομόλογα χωρών της ευρωπεριφέρειας ταρακουνιούνται για πολλοστή φορά.

Στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί έως τις 529,51 μονάδες, ο FTSE-20 έως τις 196,71, με ολοκληρωτική κατάρρευση του ΟΠΑΠ και νέα βουτιά για ΟΤΕ, ΔΕΗ. Στις ανησυχητικές ενδείξεις της συνεδρίασης συμπεριλαμβάνουμε το -2,45% των Ελληνικών Πετρελαίων, το -3,97% του Τιτάνα και το -6,75% του FFG.

Το κλίμα δεν είναι καλύτερο ούτε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Βασικοί δείκτες και μετοχές πιέζονται είτε χαμηλότερα είτε προς τις κρίσιμες στηρίξεις τους, ενώ νωρίτερα το ευρώ βυθίστηκε κάτω από το 1,26 δολάριο το απόγευμα, στο 1,2581 δολ.

Οι δηλώσεις Παπαδήμου

Οι πιέσεις ξεκίνησαν χθες από τις ΗΠΑ. Οι δηλώσεις του Λουκά Παπαδήμου στη WSJ ότι «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ότι υπάρχουν χώρες οι οποίες προετοιμάζονται γι' αυτό το ενδεχόμενο» οδήγησαν σε ισχυρές πιέσεις τόσο τις ασιατικές όσο και τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Λ. Παπαδήμος σημείωσε πως «δεν υπάρχει καμία επιλογή από το να ακολουθήσουμε το επίπονο πρόγραμμα λιτότητας που συμφωνήθηκε με τους δανειστές μας ή να αντιμετωπίσουμε την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Η έξοδος από το ευρώ θα κατέστρεφε την οικονομία, θα έστελνε τον πληθωρισμό στα ύψη και θα δημιουργούσε τεράστιες κοινωνικές εντάσεις. Παράλληλα, θα προκαλούσε βαθιές επιπτώσεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη». Γι’ αυτό υποστηρίζει πως ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη εξετάζουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης για κάθε ενδεχόμενο. «Παρότι ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί και δεν είναι επιθυμητό ούτε για την Ελλάδα, ούτε για τις άλλες χώρες, δεν μπορεί να αποκλειστεί και προετοιμασίες γίνονται για να περιοριστούν οι πιθανές συνέπειες ελληνικής εξόδου», είπε.

Ωστόσο, σε νεότερες δηλώσεις του, που έγιναν μετά τη λήξη της συνεδρίασης στη Wall Street χθες, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προετοιμασίες για έξοδο της Ελλάδας. Ειδικότερα, σε σύντομη συνομιλία που είχε με το CNBC, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχουν συγκεκριμένες προετοιμασίες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα άλλες χώρες να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου.

Αντικρουόμενες θέσεις

Την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποιεί για το καταστροφικό ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, πυκνώνουν οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις-θέσεις γύρω από το ελληνικό - ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Αναπόφευκτη θεωρεί την έξοδο της χώρας αν στις εκλογές επικρατήσουν οι αντιμνημονιακοί, προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος του γερμανικού CSU.

Ταυτόχρονα, ο οίκος αξιολόγησης DBRS θέτει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση όχι μόνο της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας αλλά και της Ισπανίας και της Ιταλίας.

«Αυτή η κίνηση αντανακλά την εκτίμηση DBRS ότι ο κίνδυνος για την ανάπτυξη της ευρωζώνης έχει ενταθεί ως αποτέλεσμα συστημικών ανησυχιών που προέρχονται από την Ελλάδα», σημειώνει ο ξένος οίκος.

Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτήν τη συγκυρία το China Investment Corp. υποστηρίζει ότι υπάρχει κενό ηγεσίας στην ευρωζώνη και προειδοποιεί πως ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας θα παρασύρει και άλλες χώρες.

Και ενώ η κρίση διογκώνεται εδώ και μήνες, χρόνια, το... σύστημα εμφανίζεται ανέτοιμο για ουσιαστική διαχείριση - διευθέτηση.

Δημοσίευμα του Bloomberg επισημαίνει ότι παρ’ όσα έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν πολύ ευάλωτες στον κίνδυνο μετάδοσης, στη μαζική φυγή τραπεζικών καταθέσεων, αλλά και στο κύμα εταιρικών πτωχεύσεων στις υπερχρεωμένες χώρες.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr οι ευρωτράπεζες εμφανίζονται ανέτοιμες για το Grexit. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, υποστηρίζει ένας από τους έγκυρους διαχειριστές κεφαλαίων, διερωτώμενος γιατί να μην ακολουθήσει η Ισπανία ή η Ιταλία ή ακόμη και η Γαλλία.

Όλα αυτά αποτυπώνονται εύγλωττα και καταρχήν στη βασικότερη ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου. Από τεχνική πλευρά, ενδεχόμενη περαιτέρω υποχώρησης του ευρώ χαμηλότερα του 1,260 θα άνοιγε όντως το… κουτί της Πανδώρας, με τα στοιχήματα να ποντάρουν σε χαμηλότερο σκαλί ισοτιμίας προς το 1,15 δολάριο.

Από αυτήν την άποψη, μόνο κάτι απρόσμενα θεαματικό θα μπορούσε να αποτρέψει τα επερχόμενα. Όμως, η έκτακτη σύνοδος των 27 δεν φαίνεται να διατηρεί τις μεγαλύτερες προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί αρχικά από το Παρίσι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v