Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κοκτέιλ πιέσεων μέσω ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ

Πτώση στο ΧΑ με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 8 συνεδριάσεων. Μετά τις ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ και οι ΟΠΑΠ - Motor Oil έκλεισαν σε νέο ιστορικό χαμηλό. Άνοδος για Eurobank, Πειραιώς. Στο €1,26 η Εθνική.

Μετά τους ΔΕΗ, ΟΤΕ και Ελλάκτωρα, που σημείωσαν αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά, κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, σήμερα είχε σειρά η μετοχή του ΟΠΑΠ να κλείσει σε νέο ιστορικό χαμηλό (το προηγούμενο χαμηλότερο κλείσιμο είχε σημειωθεί στις 26/6/2001, στα 4,24 ευρώ).

Ευνόητο είναι ότι οι συστημικές πωλήσεις που σημειώνονται εδώ και μέρες στον τίτλο του Οργανισμού Προγνωστικών, δεν έχουν σαν “αφετηρία” εγχώριους κωδικούς λιανικής, αλλά μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια (Capital κ.λ.π.) και απλά τα “margin calls” ανατροφοδοτούν την πτωτική τάση που έχει ξεκινήσει από τα 7,00 ευρώ (κλείσιμο 20/4).

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 34,13% και στερείται ακόμα και θεωρητικών στηρίξεων. Τα 5,00 ευρώ είναι πλέον αντίσταση και σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για κάποιο αγοραστικό σήμα.

Από εκεί και πέρα, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων, όμως οι λίγες πρωτοβουλίες που πήραν οι πωλητές μετά τις 16.45 αποδείχθηκαν αρκετές προκειμένου ο Δείκτης να κλείσει πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας και βέβαια σαφώς χαμηλότερα από το όριο των 550 μονάδων που είχε, έστω και οριακά, κατακτήσει στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

Οι βραχυχρόνιοι κινητοί μέσοι παραμένουν σε θέση πώλησης με το κομβικό σημείο αλλαγής τάσης να εντοπίζεται σημαντικά υψηλότερα και προς τις 611 μονάδες.

Ο FTSE έχει σαν στήριξή του την ζώνη 195-194 μονάδες ενώ διάσπαση της μπορεί να μας φέρει προς τις 186 μονάδες.

Πρώτη αντίσταση οι 206-207 που διάσπασή τους μπορεί να δώσει αντίδραση προς τις 216 μονάδες (κύρια αντίσταση), από “short covering” και μόνο, μιας και η Αγορά είναι στην πιο υπερπουλημένη φάση της.

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι επαγγελματίες του χώρου, τονίζουν ότι στην παρούσα φάση “cash is the king” και ότι δεν χρειάζονται κινήσεις ενθουσιασμού μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.

Η ειδησεογραφία του Σαββατοκύριακου δεν προσέθεσε κάτι θετικότερο καθώς τα μηνύματα από το εξωτερικό αναφορικά με την δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθούν να κινούνται προς την απαισιόδοξη πλευρά επιτείνοντας ενδεχομένως το κλίμα επιφυλακτικότητας στην χρηματιστηριακή Αγορά.

Παρά την εικόνα υποτιμητικής υπερβολής που παρουσιάζει, κατά πολλούς, η Αγορά, η συντηρητική στρατηγική σε ότι αφορά την λήψη υπέρβαρων θέσεων σε Ελληνικές μετοχές δείχνει σαν το ιδανικότερο σενάριο.

Την πρόταση να υιοθετηθεί ένα παράλληλο νόμισμα από την Ελλάδα με στόχο την πληρωμή εσωτερικών υποχρεώσεων καταθέτει ο αναλυτής της Deutsche Bank Thomas Mayer, στην πιθανότητα που οι εκλογές αναδείξουν δυνάμεις που θα οδηγήσουν σε πάγωμα του μνημονίου και της πληρωμής των δόσεων και τότε θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που να μην είναι η έξοδος της Χώρας από την Ευρωζώνη.

Μια ιδέα θα ήταν η δημιουργία ενός νέου, φθηνότερου, ενδιάμεσου νομίσματος με την ονομασία Geuro, το οποίο θα κυκλοφορεί παράλληλα με το ευρώ και θα έχει ως στόχο την πληρωμή όλων των εγχώριων συναλλαγών.

Στο σενάριο αυτό, η τρόικα θα αποφασίσει μερική στάση πληρωμών προς την Ελλάδα, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει έλλειψη σε ευρώ. Τότε θα μπορούσαν να εκδοθούν IoUs (χρεόγραφα αναγνώρισης οφειλής), τα οποία η Ελλάδα θα δώσει σε όσους οφείλει χρήματα ως αναγνώριση της οφειλής μέχρι να βρει μετρητό σε ευρώ.

Όσοι πάρουν αυτά τα χαρτιά θα αρχίσουν με τη σειρά τους να τα χρησιμοποιούν στις μεταξύ τους συναλλαγές. Έτσι, σύντομα το νόμισμα αυτό (Geuro) θα κυριαρχήσει στο εσωτερικό. Παράλληλα, για την εισαγωγή αγαθών θα χρησιμοποιείται για ανταλλαγές σε ευρώ με ισοτιμία για παράδειγμα 50% χαμηλότερα.

Ο Bill O’Neill, στρατηγικός αναλυτής της BofA Merrill Lynch για την Ευρώπη και την Αφρική, εκτιμά: “Η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, ακόμη κι αν το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου δεν είναι το αναμενόμενο για τα κόμματα που στηρίζουν το Μνημόνιο". "Δεν θα υπάρξει ούτε βήμα μακριά από το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας από τα πολιτικά κόμματα της χώρας", εκτιμά ο O’Neill. Θα υπάρξει, συνεχίζει, μια διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, αλλά η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από το ευρώ.

Η κατάσταση της Ελλάδας είναι εξαιρετικά εύθραυστη, σχολιάζει από την πλευρά του ανώτατο στέλεχος της Βρετανικής HBSC, ο Stuart Gulliver.”Ελπίζω ότι ο Ελληνικός λαός θα καταλάβει ότι το μέλλον του είναι μέσα στην Ευρωζώνη, αναφέρει από την πλευρά του ο ειδικός σύμβουλος διοίκησης της BNP Paribas, Jean Lemierre, προειδοποιώντας ότι αν οι Έλληνες, εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη, το οποίο δεν θα πράξουν, θα περάσουν στην ακραία φτώχεια και θα έρθουν αντιμέτωποι με πολύ περισσότερες δυσκολίες από ότι σήμερα. Αυτοί που τους συμβουλεύουν να επιστρέψουν στη δραχμή θα πρέπει να σκεφτούν ότι τους οδηγούν σε μεγαλύτερο πόνο και απομόνωση. Η επιστροφή στη δραχμή, δεν θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα έχουν την υποστήριξη της Ε.Ε., αν μείνουν μόνοι τους, θα τη χάσουν, δήλωσε το στέλεχος του IIF, που είχε ενεργό συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για το Ελληνικό PSI.

Τέλος θεωρεί ότι η Ελλάδα, δεν θα βγει από το Ευρώ. Ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και οι υπόλοιπες Χώρες θα θελήσουν την έξοδο. Άλλωστε ξεκαθάρισε ότι η αντιπαράθεση που υπάρχει ανάμεσα στα κόμματα αφορά στους όρους που θα πρέπει να εκπληρωθούν προκειμένου να υπάρξει η στήριξη από την ΕΕ την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Εναλλαγές προσήμων τόσο στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, όσο και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, όμως μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης δείχνει να σταθεροποιείται το θετικό πρόσημο και αυτό επηρεάζει θετικά και την Ευρώπη.

Στην περίπτωση του DAX, οι 6360 μονάδες έχουν γίνει μία πρώτη αντίσταση, ενώ ενδείξεις για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης θα υπάρξουν μόνο με συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 6423 μονάδων.

Αν ο εν λόγω δείκτης επιστρέψει “νότια” επόμενες στηρίξεις στις 6200 και 6150 μονάδες.Για τον S&P 500, πρώτες αντιστάσεις στις 1312 και 1317 μονάδες και επόμενες στηρίξεις στις 1299 και 1290 μονάδες, με αμέσως επόμενη την ζώνη 1290 – 1280.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και χαμηλότερα του 20αρη, αξίζει μιας δεύτερης ματιάς η συμπεριφορά ορισμένων από τις μετοχές που στις 31/5 αφαιρούνται από τον δείκτη MSCI Small Cap, όπως οι ΕΥΔΑΠ, Σιδενόρ και Fourlis.Και οι τρεις τίτλοι έχουν εισέλθει σε καθαρά πτωτικό κανάλι.

Η ΕΥΔΑΠ έχει ξεκινήσει σταθερή πλαγιοκαθοδική κίνηση από τα 4,05 ευρώ (κλείσιμο 19/4), η Σιδενόρ από τα 1,01 ευρώ (κλείσιμο 17/4) και ο Fourlis από τα 1,29 ευρώ (18/4) και συνεχίζουν να κινούνται χαμηλότερα.

Επίσης, όλο και λιγότεροι πιστεύουν, πλέον στα σενάρια των αποκρατικοποιήσεων, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την σημαντική υποχώρηση τίτλων που αναφέρονται σε αυτά.

Έτσι η ΕΥΑΘ από τα 4,03 ευρώ (κλείσιμο 20/4) έχει κατρακυλήσει στα 2,85 ευρώ, ο ΟΛΘ άφησε πίσω του και το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ, υποχωρώντας σε χαμηλά τετραμήνου και ο ΟΛΠ κινείται σε ιστορικά χαμηλά (σε κλείσιμο).

Η Μέτκα έδωσε μία αντίδραση, μετά την παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 8,28 ευρώ (κλείσιμο 30/4), αξιοπρόσεκτο “bid” στα 0,92 ευρώ για τα Ελληνικά Καλώδια, σχετική κινητικότητα λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων στα Πλ. Θράκης, ενώ στην Γενική Τρ., παρά το γεγονός ότι στο Χ.Α. διαπραγματεύεται λιγότερο από το 1% του συνόλου των μετοχών, ο τίτλος έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά αποδίδοντας τα εύσημα σε όσους επιτρέπουν ακόμα την παρουσία του στο ταμπλώ του Χ.Α. (!!!)

Στο ταμπλώ του 20αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι αρνητικό πρόσημο, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, δεν “είδαν” μόνο οι Εθνική και Eurobank. Με θετικό κλείσιμο οι Coca-Cola (+0,08%), Eurobank (+1,2%), Μυτιληναίος (+1,69%), Τιτάν (+2,07%) και Πειραιώς (+0,93%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Ελλάκτωρα και Εθνικής.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες που συνδυάστηκαν και με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για Βιοχάλκο (-5,03%), ΔΕΗ (-4,24%) και Motor Oil (έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό).

Με απώλειες μεγαλύτερες του 4% η Folli Follie Group, του 3% ο ΟΠΑΠ και μικρότερες απώλειες για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 10 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 554,85 (11.49) και χαμηλό τις 544,27 (16.57) και έκλεισε στις 544,56 μονάδες με απώλειες 1,01%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 27,8 εκατ. από τα οποία τα 1,5 αφορούσαν “πακέτα” (Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Coca-Cola).

Κακή η τελική εικόνα με 38 ανοδικές μετοχές έναντι 73 πτωτικών, ενώ 22 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5 έως 21,88%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Επαναδιαπραγμάτευση” με την περιοχή των 540 - 550 μονάδων πραγματοποιεί ο Γενικός Δείκτης, αφήνοντας ισχνά σημάδια βραχυχρόνιας ανάτασης και κατεύθυνσης προς τις 580 μονάδες, εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).
 
Αφορμή για τη κίνηση αυτή είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει η έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 23 Μαΐου, όπου μπορεί να περιέχει ένα αναπτυξιακό “δώρο” για την Ελληνική οικονομία. Από τους επιμέρους τίτλους ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η βραχύβια ανοδική αναθάρρηση του ΟΤΕ και περισσότερο της ΕΤΕ μετά τον ορυμαγδό των άτακτων ρευστοποιήσεων.

Εδώ ζητούμενο είναι η ανοδική διάσπαση του 1,8 για τον ΟΤΕ και του 1,36 με 1,38 ευρώ για την ΕΤΕ, επίπεδα, όπου μπορούν να οδηγήσουν εάν διασπαστούν προς τα 1,96€ και τα 1,47€ αντίστοιχα.

Διαγράμματα, όπου έχουν δείξει ενδιαφέρουσα αντοχή και ετοιμότητα σε όλη τη διάρκεια της μετεκλογικής περιόδου είναι αυτά της Τρ. Αττικής της Alpha Bank και του Τιτάνα με τις δύο πρώτες να έχουν την “εσωτερική σπιρτάδα” της έντονης αντίδρασης.

Επίσης ο super μερισματοφόρος ΟΠΑΠ ίσως αποτελέσει ένα γρήγορο ανοδικό “στοίχημα” στις επόμενες μέρες και μόλις ολοκληρωθούν οι “εισαγόμενες” επιθετικές ρευστοποιήσεις.. Δύσκολα θα απεμπλακεί από την κρίση χρέους, η Ευρωζώνη, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Η απόφαση προκήρυξης εθνικών εκλογών για τις 17 Ιουνίου μπορεί να μην αποτέλεσε έκπληξη, καθώς οι πιθανότητες υπέρ αυτού του ενδεχόμενου ήταν περισσότερες από πολλές (ιδίως μετά τα αποτελέσματα των διερευνητικών εντολών που έλαβαν οι αρχηγοί των κομμάτων), ωστόσο ο Γενικός Δείκτης και το Χ.Α. συνέχισαν την καθοδική τους πορεία, καταγράφοντας νέα χαμηλά 22 ετών.

Βασικός λόγος είναι η υψηλή αβεβαιότητα που επικρατεί όχι μόνο για την επόμενη μέρα των Εθνικών εκλογών, αλλά και για διάστημα που μεσολαβεί έως αυτές, καθώς εκτός των γεγονότων που θα λάβουν, ή λαμβάνουν χώρο, στο εσωτερικό υπάρχουν και οι αντίστοιχες ανησυχίες για Χώρες της Ευρωζώνης όπου η διαφυγή από την κρίση χρέους δεν είναι καθόλου σίγουρη.

Είδαμε την περασμένη εβδομάδα τις Ιταλικές και Ισπανικές Τράπεζες να υποβαθμίζονται από ξένους οίκους αξιολόγησης καθιστώντας τον όποιο νέο δανεισμό για την εξυπηρέτηση του χρέους πιο επώδυνο.

Προφανές παράδειγμα αυτό της Γερμανίας όπου η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασε να διαπραγματεύεται κάτω από το 1,4%, καθώς δεν είναι μόνο οι ανησυχίες για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη που ενισχύουν τις τιμές των 10ετών ομολόγων των θεωρητικά χαμηλότερου ρίσκου Χωρών, όπως αυτών των Φινλανδίας και Ολλανδίας και βεβαίως της Γερμανίας, αλλά και τα δημοσιονομικά στοιχεία αυτών των Χωρών που έχουν στοχοποιηθεί και πιστοποιούν είτε επιβράδυνση ή συρρίκνωση.

Με την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων να έχει ολοκληρωθεί επί της ουσίας στον S&P 500, το ενδιαφέρον λογικά μεταφέρεται στα μακροοικονομικά στοιχεία. Από τεχνικής απόψεως η Αγορά την εβδομάδα που διανύσαμε βρέθηκε εκ νέου σε “υπερπουλημένα” επίπεδα και κοντά στη ζώνη στήριξης των 515-485 μονάδων στήριξης, όπου στην παρούσα φάση φαίνεται να κρατά.

Για τον S&P 500 έχει διασπαστεί εδώ και δύο εβδομάδες η ανοδική γραμμή τάσης στις 1,390 μονάδες και οδεύουμε προς την στήριξη των 1,290-1,280 μονάδων (ΚΜΟ των 200 ημερών), εκτιμά ο αναλυτής της Solidus Sec.

----ΧΠΑ

Με πιέσεις ξεκίνησε η εβδομάδα, ενώ η αύξηση των συναλλαγών στα Σ.Μ.Ε. του 20αρη, οφείλονται σε διακριτικά “κροσαρίσματα” θέσεων. Μικρό ενδιαφέρον στην Αγορά των ΣΜΕ επί μετοχών όπου διακινήθηκαν συνολικά 12711 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο Ιουνίου με διαθέσεις υποαπόδοσης σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη γύρισε σε υποτίμηση 0,5%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6200, τιμή εκκαθάρισης 199), κινήθηκαν μεταξύ 197,25 και 205,25 μονάδων.

Μηδενική συμμετοχή, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (24900 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4373), Alpha Bank (5512), Πειραιώς (143), Κύπρου (598), ΔΕΗ (243), ΟΤΕ (558), ΟΠΑΠ (417), MPB (165), Ταχ. Ταμιευτήριο (142), MIG (173).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 21/5 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (1064598 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (21648790 τεμ.), Eurobank (8501565 τεμ.), Πειραιώς (7012304 τεμ.), MPB (8438676 τεμ.), MIG (4788184 τεμ.), ΟΤΕ (4259650 τεμ.), Alpha Bank (7687144).

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 18/05/2012 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0,10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Εθνική Τράπεζα Α.Ε. Αριθμός μετοχών (15/05/2012): 1.258.397. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (18/05/2012): -0,132%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v