Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Σοφοκλέους

Πέμπτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, με νέες απώλειες 10% για την αγορά, εν μέσω προεκλογικής αβεβαιότητας και ενίσχυσης των σεναρίων για "τυχαίο συμβάν". Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Με επιτυχία στέφθηκε η προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 550,13, τον Ftse20 στις 204,68 μονάδες με αιχμή τις τράπεζες.

Με επαναφορά της Εθνικής πάνω από τα 1,20 ευρώ, πολύτιμες στηρίξεις από Alpha Bank & Eurobank και υπεραπόδοση για ΟΤΕ, ΔΕΗ και δευτερευόντως άλλες 2-4 μη τραπεζικές δυνάμεις.

Αδιαμφισβήτητα η τελευταία εβδομάδα δεν θα πρέπει να άφησε κανέναν…αδιάφορο, καθώς οι εξελίξεις (κυρίως αρνητικές) εντάθηκαν, επιταχύνθηκαν δίνοντας την αίσθηση πως οδεύουμε στο λεγόμενο «τυχαίο συμβάν». Η κατακρήμνιση μετοχών εταιρειών όπως του ΟΠΑΠ επέτεινε τις ανησυχίες της πλειονότητας επενδυτών & παικτών και την εκτίμηση, ότι κυρίως ξένα χαρτοφυλάκια αποχωρούν εσπευσμένα από την ελληνική αγορά.

Αρχικά η αναδιάταξη (ουσιαστικά υποβάθμιση) μετοχών του MSCI βάρυνε το κλίμα για ΕΤΕ και ΟΤΕ ενεργοποιώντας μαζικές ρευστοποιήσεις θέσεων κάτι που παρέσυρε το σύνολο των εισηγμένων. Ακολούθησε η υποβάθμιση (από την Fitch ) εν μέσω ομοβροντιών- πιέσεων από κάθε γωνιά των δανειστών. Από Βερολίνο, Βρυξέλλες μέχρι Νέα Υόρκη το μήνυμα, που πέρασε για πολλοστή φορά στην Αθήνα ήταν το ίδιο…να προκύψει λειτουργική κυβέρνηση και να συνεχίσει η ελληνική πλευρά να εφαρμόζει το πλαίσιο της δανειακής σύμβασης.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στις χώρες-αγορές της ευρωπεριφέρειας γίνεται όλο και δραματικότερη προς όφελος της γερμανικής οικονομίας (που ενισχύεται σχεδόν σε όλα τα μέτωπα) και του Βερολίνου, που μεθοδικά υλοποιεί τον σχεδιασμό του.

Δεν είναι τυχαίο, πως την ώρα που η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας ακολουθούν και πάλι την ανιούσα, σε επίπεδα που θεωρούνται μη…δανείσιμα (6,39% και 6,05% αντίστοιχα) το γερμανικό bund υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό (1,395%). Εμφανής και για τον πλέον δύσπιστο παίκτη η δραματική απόκλιση Νότου- Βορρά σε σημείο που αναλυτές και ξένα ΜΜΕ δεν αναφέρονται πλέον σε ομόλογα της ευρω-περιφέρειας αλλά σε… Μεσογειακά / Mediterranean ομόλογα.

Βέβαια αυτό, που παρατηρείται στα ομόλογα εκτυλίσσεται σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας, από την ανεργία/απασχόληση- το τραπεζικό σύστημα/καταθέσεις μέχρι το επίπεδο διαβίωσης. Στα όρια κοινωνικής έκρηξης η ανεργία σε Ισπανία, Ελλάδα με εφιαλτικά ποσοστά στις νεαρές ηλικίες, εργάτες και εξειδικευμένο προσωπικό ζητάει η Γερμανία. Εκροές καταθέσεων και μικρο-πανικός στην ευρωπεριφέρεια με την περίπτωση της ισπανικής Bankia να είναι ενδεικτική του κλίματος αλλά και της σοβαρότητας της κατάστασης, εισροές κεφαλαίων στις 2-3 μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες.

Είναι εμφανές πλέον προς όφελος ποίου αποβαίνει η υφεσιακή οικονομική πολιτική που επιβάλλεται από το Βερολίνο προς τους Νότιους, τους… τεμπέληδες και τους παρίες της Ευρωζώνης.

Είναι επίσης ξεκάθαρο πλέον, πως η συγκεκριμένη πολιτική εφαρμόζεται για περισσότερο από τρία χρόνια ακριβώς για να επιφέρει αυτές τις επιπτώσεις (και όχι γιατί είναι…λάθος, όπως ρομαντικά υποστηρίζεται από διάφορους). Ακριβώς για να αφαιμάξει την ευρω-περιφέρεια προς ενίσχυση του κέντρου (Βερολίνου), ακριβώς για να πειθαναγκάσει τους αδύναμους να υποθηκευθούν στους ισχυρούς, με την έννοια «κατάργηση εθνικής κυριαρχίας» να προσλαμβάνει πλέον συγκεκριμένο χαρακτήρα.

Σε αυτή την καμπή, και ενώ ακόμη δεν έχει εφαρμοσθεί επί της ουσίας ούτε ένα μέτρο αναπτυξιακού χαρακτήρα (παρά μόνο ευχολόγια και νουθεσίες) η Γερμανία φαίνεται να συζητά κάποια μέτρα χαλάρωσης. Ουσιαστικά αποσυμπιέζοντας την βαλβίδα κοινωνικού βρασμού (σε Ελλάδα, Ισπανία με την Ιταλία κατά πόδας) εγκλωβίζοντας τον Fr. Hollande σε μία ανάλογη λογική και με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα να κινδυνεύει να μεταλλαχθεί σε σοσιαλδημοκρατικό άλλοθι του ίδιου του Συστήματος.

Την εβδομάδα που πέρασε ο ευτελισμός των αξιών ακόμη και υγιών επιχειρήσεων ενίσχυσε την εκτίμηση όσων θεωρούν, πως το «μεγαλύτερο ξεπούλημα» της χώρας (και όχι μόνον) θα γίνει έναντι…πινακίου φακής, με όρους υποδούλωσης και κοινωνικής εξαθλίωσης.

Η αποτίμηση της Εθνικής «κινδύνευσε» να συρρικνωθεί λιγότερο από το ένα εκατομμύρια ευρώ, η ΔΕΗ έφτασε να αξίζει όσο μία…λιγνιτοφόρα έκταση στην Πτολεμαίδα, ο ΟΠΑΠ όσο μία…άδεια καζίνο. Και όχι μόνο, καθώς η αποτίμηση λ.χ. του Ελλάκτορα περιορίσθηκε σε λιγότερα από 150 εκατ. ευρώ όταν μόνο η συμμετοχή του στον φορέα της Αττικής Οδού υπολογιζόταν (το 2008) στο σχεδόν μισό δις. ευρώ. «Αστείες» καταστάσεις για να είναι τόσο «αθώες» όσο δείχνουν ή όσο επιδιώκουν να πιστέψουμε.

Πολύ φοβούμεθα, πως η Μαδρίτη δεν θα αποφύγει τους όρους που επιβλήθηκαν στην Αθήνα και γρήγορα ή γρηγορότερα θα υποχρεωθεί να φορέσει το δικό της…μνημονιακό παλτό. Πως ο Fr.Hollande θα εκφυλιστεί όπως και οι προεκλογικές εξαγγελίες του σε ανώδυνες βελτιώσεις που ελάχιστα ενοχλούν τον σχεδιασμό των Γερμανών.

Φοβούμεθα, πως η Μαδρίτη εάν επιχειρήσει να αντιδράσει στις βουλές των δανειστών θα συρθεί γρηγορότερα στον διορισμό μίας τεχνοκρατικής κυβέρνησης (στα πρότυπα των Λ. Παπαδήμου/Ελλάδα- Μ. Μόντι/Ιταλία). Από αυτή την άποψη τα χρηματιστήρια δεν κάνουν τίποτε περισσότερο- τίποτε λιγότερο από το να προεξοφλούν όλη αυτή την ιστορική «αλλαγή σελίδας» στην παλιά Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.

----------------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της BETA ΑΕΠΕΥ: "Οι αποτιμήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο εκφράζουν πλεον την πιθανότητα η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ καθώς δεν συνάδουν με τα μεγέθη των ισολογισμών ή με κάποιες σχετικές αποτιμήσεις άλλων αγορών ή ιστορικές προβολές.

Εχοντας ίσως προεξοφλήσει αυτό το ενδεχόμενο στο μεγαλύτερο βαθμό (-22% από την επομένη των εκλογών) η αγορά έχει πλεόν χρόνο να αξιολογήσει τις καταστάσεις και τα γεγονότα που έχει μπροστά της έως τις εκλογές.

Το θετικό ίσως για το ΧΑ είναι ότι η πίεση που εκδηλώθηκε έχει πλέον συμπεριλάβει ακραία σενάρια τα οποία όμως επί του παρόντος παραμένουν «ασκήσεις ετοιμότητας».

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ευκαιρία της ελληνικής αγοράς: Εχει τιμολογησει ένα κίνδυνο ο οποίος δεν έχει «κλειδώσει» ως γεγονός ο δε χρόνος που μεσολαβεί είναι αρκετός για να αλλάξουν πολλά τα οποία δεν εξαρτώνται αποκλειστικά μόνο από εγχώριους παράγοντες.

Η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα που συνεπάγεται η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα μεταδόθηκε με ταχύτατο ρυθμό και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης την εβδομάδα που πέρασε.
 
Είναι πλέον προφανές ότι ένα ελληνικό «ατύχημα» δεν θα περάσει απαρατήρητο από τις Ευρωπαικές οικονομίες όσο και αν υποστηρίζεται ότι το συνολικό ΑΕΠ της χώρας αντιστοιχεί στο 2% της Ευρωζώνης και άρα οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να περιοριστούν.

Με τον όρο «ατύχημα» δεν προσδιορίζεται η προσφυγή στην δραχμή αλλά τα γεγονότα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτή. Μια νέα στάση πληρωμών που θα συνιστούσε πιστωτικό γεγονός για παράδειγμα ή μια ακατάσχετη αύξηση των εκροών από τις τραπεζικές καταθέσεις αποτελεί ικανή συνθήκη για να μεταδώσει ακραίες συμπεριφορές και σε άλλες ευρωπαικές οικονομίες, ειδικά σε όσες βρίσκονται σε κατάσταση λήψης δημοσιονομικών μέτρων προκειμένου να πείσουν τις αγορές ότι μπορούν να μειώσουν τα ελλείματα τους και να δανειστούν με καλύτερους όρους.

Σε αυτό το σημείο ίσως κριθούν πολλά τις επόμενες ημέρες καθώς έχει αρχίσει να αλλάζει προς το θετικότερο η προσέγγιση των Ευρωπαίων ηγετών δίνοντας ένα στίγμα αλλαγής κατεύθυνσης σε ότι αφορά το δημοσιονομικό σύμφωνο αλλά και τα κριτήρια αξιολόγησης των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Τεχνικά, ο Γενικός 7είκτης σημείωσε νέο χαμηλό από τις 30 Ιανουρίου του 1990 καταγράφωντας χαμηλή τιμή στις 535 μονάδες στην συνεδρίαση της Παρασκευής. Η αρνητική εβδομαδιαία μεταβολή(-10,10%) είναι η πέμπτη συνεχόμενη και η δεύτερη συνεχόμενη σε διψήφιο ποσοστό (-11,29%) την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα τεχνικά διαγράμματα των κυριότερων δεικτοβαρών μετοχών παρουσιάζουν ακόμα μεγαλύτερες υποτιμήσεις καθώς η πίεση που εκδηλώθηκε από την Δευτέρα 7 Μαίου δεν ήταν ομοιόμορφη.

Οι σφοδρές υποτιμήσεις εξομαλύνθηκαν μετά την συνεδρίαση της Παρασκευής χωρίς ωστόσο οι δείκτες να επανέλθουν σε ουδέτερα επίπεδα διατηρώντας ακόμα κάποιο περιθώριο για συνέχιση της αντίδρασης από τις 535 μονάδες με την πρώτη αντίσταση να εντοπίζεται στις 571 μονάδες.

Οι βραχυχρόνιοι κινητοί μέσοι παραμένουν σε θέση πώλησης με το κομβικό σημείο αλλαγής τάσης να εντοπίζεται σημαντικά υψηλότερα προς τις 611 μονάδες.

Ενα θετικό δείγμα γραφής που θα έδινε προβάδισμα στην συνέχιση της αντίδρασης θα ήταν η διατήρηση των συναλλακτικών όγκων σε ικανοποιητικά επίπεδα (40 – 50 εκ. ευρώ) –τηρουμένων των επιπέδων που διαπραγματεύεται η αγορά- σε ανοδικές ημέρες γεγονός το οποίο θα διευκόλυνε την απορρόφηση των κερδισμένων θέσεων αφού κατά βάση οι εμπλεκόμενοι στην ελληνική αγορά είναι αυτή την περίοδο βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια.

Από την αλλη πλευρά η δυναμική της πτώσης παραμένει ακόμα ισχυρή και αυτό φαίνεται από τα δυνατά ενδοσυνεδριακά γυρίσματα τα οποία αναλώνουν με ευκολία πολλές μονάδες πτώσης. Συμπερασματικά θα περιμέναμε την μεταβλητότητα να διατηρείται ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό των επόμενων συνεδριάσεων και την ανοδική αντίδραση να συνεχιστεί μετριοπαθώς και την προσεχή εβδομάδα.

Eπισημαίνεται ακόμα ότι την προσεχή εβδομάδα στις εταιρικές ανακοινώσεις κερδοφορίας α’ τριμήνου αναμένοντα τα αποτελέσματα των Πλαστικών Θράκης (21/05) της Σωλ. Κορίνθου, της Jumbo (23/05) και της Trastor (24/05) ενώ στις 22 Μαίου θα διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση της Alpha Bank με θέμα την ακύρωση της συγχώνευσης με την Eurobank".

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 550,13 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 10,10%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 υποχώρησε 11,74%, ο Mid 30 με απώλειες 11,17% και ο Small Cap 80 σημείωσε πτώση 2,06%.

Αναλυτικά, στο ΧΑ κανένας κλάδος δε σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν: τα Ταξίδια-Αναψυχή κατά 25,33%, το Εμπόριο κατά 24,69%, οι Τηλεπικοινωνίες κατά 19,80% και οι Τράπεζες με πτώση 10,56%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: PC Systems (50,55%), Ιλυδα (46,67%), Hellas OnLine (40,50%), Μαίλλης (33,87%), Βαρβαρέσος (19,60%), Axon (19,15%), Logismos (18,52%), ATTIKAT (16,28%), Newsphone (12,74%), Μοχλός (11,59%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Εριουργία 3Α(-57,43%), Flexopack (-43,29%), Σπύρου Αγρ. Οικ. (-30,29%), Παπουτσάνης (-29,89%), Dionic (-28,85%), Κορδέλλου (-27,33%), ΟΠΑΠ (-26,67%), Αλκο (-26,67%), Ακρίτας (-26,58%) και Μηχανική (ΠΟ) (-26,40%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v