Νέα χαμηλά 22 ετών για τη Σοφοκλέους

Η ανατροφοδοτούμενη πτώση στην αγορά συνεχίζει να προκαλεί κατολισθήσεις στις αποτιμήσεις των εισηγμένων. Τάσεις φυγής από ξένες πλατφόρμες. Νέα ιστορικά χαμηλά για ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ. Βουτιά 7,3% για ΟΠΑΠ.

Μία ακόμα εξαιρετικά δύσκολη μέρα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου οι ελάχιστες τάξεις των βραχυπρόθεσμων αγοραστών δεν μπόρεσαν να σταθούν εμπόδιο σε όσους εν δυνάμει πωλητές έχουν αποφασίσει να μειώσουν ή ακόμα και να μηδενίσουν θέσεις στις Ελληνικές μετοχές.

Ξένα χαρτοφυλάκια που πουλάνε αδιακρίτως Ελλάδα και εγχώρια χαρτοφυλάκια που εξαναγκάζονται σε υποχρεωτικές πωλήσεις από τα συνεχόμενα “margin calls”, δημιουργούν μία ανατροφοδοτούμενη πτώση που δύσκολα μπορεί να την αντέξει μία Αγορά χωρίς άμυνες, όπως εδώ και πολύ καιρό είναι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, του οποίου η συνολική κεφαλαιοποίηση κινείται, πλέον, σαφώς χαμηλότερα των 22 δισ ευρώ (!)

Την ίδια ώρα πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν ότι σύμφωνα με οδηγία ξένης χρηματιστηριακής προς τους πελάτες της που διατηρούσαν χαρτοφυλάκια σε CFD Ελληνικών μετοχών, από αύριο η μόχλευση μετατρέπεται από 1 προς 10, σε 10 προς 10 με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που χρήζουν επιβεβαίωσης, έτερη ξένη χρηματιστηριακή αποφάσισε να κλείσει την πλατφόρμα για Ελληνικές μετοχές.

Ασφαλώς και οι δύο φήμες – ειδήσεις δημιούργησαν όλες τις προϋποθέσεις για περαιτέρω αναγκαστικές πωλήσεις.

Νέα χαμηλά 268 μηνών για τον Γενικό Δείκτη, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 26/1/1990 (530,83 μονάδες.

Ακόμα χειρότερα τα πράγματα για τον Τραπεζικό δείκτη (-2,72%) που έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, χαμηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 200 μονάδων και σε νέα χαμηλά 274 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 21/7/1989 (195,28 μονάδες).

Στην περίπτωση του πρώτου επόμενη στήριξη στην ζώνη 518 – 510 μονάδες, πριν το τελικό “sell off”, ενώ για τον δεύτερο αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 200 μονάδων, το “sell off” δείχνει σαν επικρατέστερο σενάριο. Μετά τη συνεχόμενη καταγραφή νέων χαμηλών τα επίπεδα στήριξης θα μπορούσαν να οριστούν μόνο στη ψυχολογική σφαίρα των 150 μονάδων, για τον FTSE.

Νέα ιστορικά χαμηλά, σε κλείσιμο, για ΔΕΗ , ΟΤΕ και Ελλάκτωρα, ενώ σε νέα χαμηλά 11ετίας κινείται η μετοχή του ΟΠΑΠ (Η εταιρεία Capital World Growth and Income Fund Inc, προέβη στην πώληση μετοχών της ΟΠΑΠ, στις 15/5/2012, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός μετοχών που κατέχει άμεσα να κατέλθει σε 15.924.542 μετοχές (0,0499%) από 16.055.910 μετοχές (0,05%) πριν την κρίσιμη συναλλαγή).

Για όλους τους παραπάνω τίτλους δεν υφίστανται ούτε θεωρητικές στηρίξεις.

Στην περίπτωση της Εθνικής, που σήμερα δεν έβγαλε τις χθεσινές απόλυτα επιθετικές πωλήσεις αν συνεχίσει να κινείται “νότια”, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στο ψυχολογικό όριο των 1,00 ευρώ (!)

Η Alpha Bank έχασε έστω και οριακά την στήριξη των 0,70 ευρώ και αν το “επιβεβαιώσει” με άλλα δύο κλεισίματα, η αμέσως επόμενη στήριξη οριοθετείται στα 0,59 ευρώ.

Αντίθετα η Eurobank σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Θα προσπαθήσει να διατηρηθεί υψηλότερα των 0,45 ευρώ, για να μην βάλει σε δοκιμασία την επόμενη ζώνη στήριξης στα 0,32-0,29 ευρώ.Επίσης με διαθέσεις σχετική αντίδρασης, κινήθηκαν οι Πειραιώς και Folli Follie Group.

Αντίθετα η Βιοχάλκο, επέστρεψε σε επίπεδα Απριλίου 1997 και η επόμενη στήριξη οριοθετείται στα 1,51 ευρώ.

Μάλλον “ντούκου” πέρασε η Αγορά και τα αποτελέσματα των Μυτιληναίου – Μέτκα, καθώς και οι δύο τίτλοι έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.Σύμφωνα με την Beta Sec., τα μεγέθη του ομίλου ήταν καλύτερα από τις μέσες εκτιμήσεις της Αγοράς και η πρώτη ανάγνωση δείχνει σημαντική αντοχή της Μέτκα σε επίπεδο περιθωρίων και υψηλές επιδόσεις στην εκτέλεση έργων.

(Καλύτερο α’ τρίμηνο στην ιστορία της). Ο τίτλος της μητρικής έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 9ετίας και κινείται χωρίς ουσιαστικές στηρίξεις.

Παράγοντες της Αγοράς, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, διαπιστώνουν ενδείξεις μικροπανικού στις τάξεις των εναπομεινάντων επενδυτών, καθώς άλλοι προχωρούν σε “stop loss” φοβούμενοι τα χειρότερα και άλλοι αναζητούν επενδυτικά προϊόντα που θα τους επιτρέψουν να διατηρήσουν τα χρήματά τους στο νόμισμα στο οποίο θα γίνει η επένδυση (!)

Οι Γερμανικές Τράπεζες είναι προετοιμασμένες για τον ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ οι Τραπεζικές αρχές ανά τον Κόσμο βρίσκονται σε στενή επαφή για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό αποκάλυψε ο Andreas Dombret, ανώτατο στέλεχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας σε συνέντευξή του στο Reuters.

Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα είναι θυμωμένοι, λέει η UBS, η οποία παρατηρεί ότι η απογοήτευση στην Ελλάδα είναι έκδηλη από την ύφεση, την ανεργία και τον περιορισμό του Κράτους πρόνοιας.

Τα παραδοσιακά κόμματα έχουν καταδικαστεί, αλλά το συνονθύλευμα των κομμάτων διαμαρτυρίας που θα προτίθενται να αντικαταστήσουν τα παλαιότερα κόμματα δεν έχουν προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, και πολύ λιγότερο δεν έχουν προσφέρει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο κατακερματισμός της ελληνικής πολιτικής σκηνής δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά ανίκανη για αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Είναι πλέον αναμφισβήτητο ότι τουλάχιστον, ένα σημαντικό μέρος του χρέους στην Ελλάδα θα πρέπει να διαγραφεί περαιτέρω. Αλλά ακόμα και τότε είναι απίθανο ο κοινωνικός ιστός της Χώρας να μπορεί να αντέξει, χωρίς βοήθεια, ενώ η Ελλάδα θα ζήσει ακόμη αρκετά χρόνια μείωσης του βιοτικού επιπέδου ώστε να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητά της οικονομίας της εντός της Ευρωζώνης, εκτιμά ο οίκος.

Μια Ελληνική “έξοδος” θα μπορούσε να θέσει επίσης και το υπόλοιπο της Ευρωζώνης σε σημαντικό κίνδυνο. Οι υπόλοιπες χρεωμένες Χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία ή η Ιρλανδία, θα δέχονταν πιέσεις κι αυτές για έξοδο από την Ευρωζώνη, με αμφίβολη την ικανότητα τους για διαχείριση αυτών των πιέσεων.

Η άλλη επιλογή είναι για τους επίσημους πιστωτές Ελλάδα να αναγνωρίσουν την αδυναμία της Χώρας και να προχωρήσουν σε σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Σε αυτό το δεύτερο σενάριο, η Ελλάδα θα γίνει ουσιαστικά προτεκτοράτο της Ευρωζώνης.
 
Η τιμή θα είναι αναμφίβολα κάποια απώλεια της Εθνικής κυριαρχίας. Η προοπτική αυτή θα συνοδευτεί από μείωση του πληθυσμού, καθώς πολλοί από τους πιο φιλόδοξους και ταλαντούχους κατοίκους της Ελλάδας θα αναζητήσουν αλλού καλύτερες μέρες, σύμφωνα με την UBS.

Ο κίνδυνος για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αυξάνεται, επισημαίνει η Bank of America Merrill Lynch, εξηγώντας ότι η πολιτική παράλυση μπορεί να αποδειχθεί ως το χειρότερο στάδιο της κρίσης.

Από την άλλη ωστόσο, το υψηλό κόστος και ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης αυξάνει τη δυναμική ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ.Σε πτωτική τροχιά κινούνται και σήμερα, Πέμπτη, τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την Ισπανική Τράπεζα Bankia, μετά από δημοσίευμα της El Mundo που ανέφερε ότι οι πελάτες της Bankia απέσυραν πάνω από 1 δισ. ευρώ από τους λογαριασμούς τους την τελευταία εβδομάδα.

Ανήσυχες και οι Αγορές ομολόγων με τις αποδόσεις στα 10ετή να κάνουν νέο άλμα και να διαμορφώνονται ως εξής: Ελληνικό 27,61%, Πορτογαλικό 11,24%, Ιρλανδικό 7,05%, Ισπανικό 6,3% και Ιταλικό 5,83%, όταν την ίδια ώρα η απόδοση του Γερμανικού υποχωρεί στο 1,42%. Σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ άντλησε η Μαδρίτη από τη σημερινή δημοπρασία ομολόγων, όπου το κόστος δανεισμού αυξήθηκε αισθητά.

Συγκεκριμένα, από τα ομόλογα λήξεως τον Ιούλιο 2015 άντλησε 1,024 δισ. ευρώ, ενώ η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,876% από 4,037%. Από τα ομόλογα λήξεως τον Ιανουάριο του 2015 η Ισπανία άντλησε 372 εκατ. ευρώ.

Η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,375% έναντι 2,890%. Από τα ομόλογα λήξεως το 2016 αντλήθηκαν 1,098 δισ. ευρώ. Η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 5,106% έναντι 3,374%.Τις πιέσεις ενέτειναν και οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες η Moody's θα ανακοινώσει σήμερα μαζική υποβάθμιση των Ισπανικών Τραπεζών.

Πτωτικό ξεκίνημα και στην Wall Street.Την ανάγκη εφαρμογής επιπλέον μέτρων στήριξης της οικονομίας σε περίπτωση που χαθεί η δυναμική της ανάπτυξης, επισήμαναν στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Επιπλέον αναφορικά με την απασχόληση, αναφέρθηκε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 με 6 χρόνια έως ότου η ανεργία περιοριστεί σημαντικά.

Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας παρέμεινε σταθερός την περασμένη εβδομάδα στην Αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, κατατέθηκαν 370.000 αιτήσεις. Οι αναλυτές περίμεναν 365.000 νέες αιτήσεις.

Από την άλλη, οι επιχειρηματικές συνθήκες στα εργοστάσια μεταποίησης της περιφέρειας Φιλαδέλφειας επιδεινώθηκαν τον Μάιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η Federal Reserve Bank της Πολιτείας.

Ο δείκτης Philly Fed διολίσθησε στο -5,8 από 8,5 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση στο 10 και τονίζουν ότι τα μεγέθη υπό του μηδενός υποδεικνύουν ότι είναι περισσότερες οι Επιχειρήσεις που βιώνουν ύφεση αντί για επέκταση.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α, αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός τζίρος ήταν σχετικά χαμηλότερος του χθεσινού, ενώ χαμηλότερα του 20αρη εντύπωση προκαλεί η πλαγιολισθητική κίνηση της ΕΧΑΕ που έχει ενταθεί από τα 3,08 ευρώ (κλείσιμο 10/4).
 
Ο τίτλος κινείται σε χαμηλά 9ετίας (!) Στο 4,47% από 5,01% προηγουμένως, περιορίστηκε η συμμετοχή της Templeton Investment Counsell LLC στην εισηγμένη, στις 16/5, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Σε ένα χρηματιστηριακό ταμπλώ που δεν χρειάζεται ιδιαίτερα σχόλια, αξίζει να αναφερθεί ότι από τον 20αρη διασώθηκαν με θετικό πρόσημο οι Eurobank, Folli Follie Group, αμετάβλητοι οι Ελ. Πετρέλαια και Πειραιώς, ο Δείκτης έκλεισε στις 536,49 μονάδες με απώλειες 3,41%, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,7 εκατ., από τα οποία τα 3,1 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” (ΟΠΑΠ, Coca-Cola) και στην τελική εικόνα 22 ανοδικές μετοχές “αντικρίζουν” 95 πτωτικές.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η πρωτοφανής πολιτική αστάθεια που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου έχει οδηγήσει σε απαξίωση τις τιμές της πλειοψηφίας των μετοχών στην Ελληνική Αγορά με αποτέλεσμα την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη μέχρι και σε τιμές Φεβρουαρίου του 1990, τονίζει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Η πρόσφατη πολιτική αστάθεια είναι πρωτοφανής για την Ελλάδα στη σύγχρονη ιστορία καθώς συμπίπτει με κρίσιμα οικονομικά μεγέθη και με αμφιβολίες για την παραμονή της Χώρας στο ευρώ, κάτι που πιέζει τις αποτιμήσεις σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Μια έστω βραχυπρόθεσμη σημαντική αντίδραση σαν αυτήν της περασμένης Πέμπτης δύσκολα θα επαναληφθεί καθώς οφειλόταν σε προσδοκίες για Κυβέρνηση συνεργασίας που δεν επιτεύχθηκε τελικά.

Αυτήν την περίοδο είναι δύσκολο να γίνει τεχνική ανάλυση στους δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (FTSE 20 και FTSE X.A.-X.AK. Τραπεζών που βρίσκονται άλλωστε σε ιστορικά χαμηλά), μέχρι να βρεθεί κάποιο αξιόπιστο σημείο στήριξης.

Η πλειοψηφία των μετοχών δείχνει να βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα αλλά αυτό δεν σημαίνει πάρα πολλά αυτήν την περίοδο, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.

Η διαφαινόμενη αποχώρηση σημαντικών μετοχών (ETE, OTE) από το δείκτη MSCI Standard επιδεινώνει την κατάσταση.

Οι τελευταίες μακροοικονομικές ανακοινώσεις είναι ανησυχητικές για τη Χώρα στο σύνολο τους και υποδεικνύουν την άμεση ανάγκη ισχυρής Κυβέρνησης.

Παρά το ότι το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού για το τετράμηνο βρέθηκε εντός των στόχων μεγάλο ερωτηματικό αποτελούν τα Δημόσια έσοδα του προϋπολογισμού που ήταν ανησυχητικά ήδη στο τετράμηνο και αναμένεται να επηρεαστούν από την ‘ακυβερνησία’ της περιόδου Μαΐου-Ιουνίου.

Παράλληλα, στο 6,2% βρέθηκε η ύφεση στο Α τρίμηνο του 2012, σηματοδοτώντας έτσι την 5η συνεχόμενη χρονιά ύφεσης στην Ελλάδα, ενώ η ανεργία παρέμεινε σχεδόν σταθερή στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 21,7%.

Και οι τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν δεν είναι αισιόδοξες για την Ελλάδα. Η Κομισιόν προβλέπει τώρα ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει το 2012 ύφεση 4,7%, ενώ εκτιμά πως θα υπάρξει σταθεροποίηση το 2013.

Η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για ύφεση 4,4% φέτος.

Παράλληλα, αναμένει αρνητικό πληθωρισμό το 2012 και το 2013 στο -0,5% και στο -0,3% αντίστοιχα και δημόσιο έλλειμμα στο 7,3% για το 2011.

Στον Τραπεζικό κλάδο το μόνο θετικό στοιχείο των ημερών είναι η διαφαινόμενη εκταμίευση €18 δισ από τον EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση τους, κάτι που αποτελεί μια σημαντική στήριξη στον κλάδο που βιώνει μια περαιτέρω συρρίκνωση των καταθέσεων λόγω της ακυβερνησίας.

Η ακυβερνησία θέτει επίσης σε κίνδυνο και την ανακεφαλαιοποίηση με κοινές άνευ ψήφου μετοχές που ήταν και η κύρια αιτία της ανόδου της περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου (τμήμα μελετών και αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

----ΧΠΑ

Αδιατάραχτο το σκηνικό των πιέσεων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή περαιτέρωω μείωση.

Το συμβόλαιο Ιουνίου με καλύτερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη αύξησε το premium στο 1,3%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5406, τιμή εκκαθάρισης 198,25), κινήθηκαν μεταξύ 196,25 και 208 μονάδων.

Πωλήσεις, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (16800 Εθνική, 10000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (11167), Alpha Bank (9876), Πειραιώς (475), Κύπρου (2751), ΔΕΗ (410), ΓΕΚ (142), Μυτιληναίο (165), ΟΤΕ (2267), ΟΠΑΠ (618), MIG (491).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 17/5 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (21731412 τεμ.), Eurobank (8560719 τεμ.), Πειραιώς (7087804 τεμ.), MPB (8506364 τεμ.), MIG (4849184 τεμ.), ΟΤΕ (4246041 τεμ.), Alpha Bank (7628544).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,00 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v