Ήτανε στραβό το κλήμα, το “έφαγε” και ο MSCI

Νέες απώλειες για το Γενικό Δείκτη μετά το "χτύπημα" από τον MSCI. "Πλάτη" από την 3Ε που σημείωσε κέρδη 6,08%. Στα €1,22 η Εθνική με πτώση 13,48%. Νέο ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο για ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ.

Σε μία Αγορά ελάχιστων traders και κατακερματισμένης ψυχολογίας, ήλθε και η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI και έδωσε ένα ακόμα αποφασιστικό πλήγμα.

Πιο συγκεκριμένα, εκτός Standard Index τίθενται η Εθνική Τράπεζα και ο ΟΤΕ, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών MSCI.

Οι δύο τίτλοι εντάσσονται πλέον στον δείκτη Small Cap, από τον οποίο αφαιρούνται οι ΕΥΔΑΠ, Fourlis, Σιδενόρ και Ταχ. Ταμαιευτήριο.

Οι τίτλοι αυτοί μεταφέρονται στον δείκτη Micro Cap. Από τον δείκτη Micro Cap αφαιρούνται οι μετοχές της Dionic και της ΝΕΛ.Οι αλλαγές θα ισχύσουν από την λήξη της συνεδρίασης της 31/5/2012.

Αυτό σημαίνει αναγκαστικές πωλήσεις από ξένα funds, των οποίων το καταστατικό δεν επιτρέπει τοποθετήσεις σε τίτλους που δεν ανήκουν στον Standard Index. Και αν η Αγορά ήταν αρκετά “υποψιασμένη” για την εξέλιξη στον ΟΤΕ, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η μετοχή του Οργανισμού να σημειώνει συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, ασφαλώς και η απόφαση για την Εθνική αιφνιδίασε τους συντριπτικά περισσότερους.

Οι δύο τίτλοι μπαίνουν σε ένα κανάλι σημαντικής ταλαιπωρίας, με ημερομηνία λήξεως την 31/5, καθώς η εν λόγω απόφαση συνεπάγεται (σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec.) υποχρεωτικές ρευστοποιήσεις περίπου 13,2 εκατ. μετοχών ΟΤΕ και 51,6 εκατ. μετοχών Εθνικής, χώρια αυτές που θα προκύψουν από τα “margin calls”.

Εδώ αξίζει αναφοράς ότι οι ρευστοποιήσεις στον ΟΤΕ μπορεί να ολοκληρωθούν σε συντομότερο διάστημα, λόγω της φημολογίας που είχε προηγηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η “ταλαιπωρία” των δύο τίτλων, σε συνδυασμό με την ψυχολογία που βρίσκεται στο ναδίρ, δημιουργεί “πεδίον δόξης λαμπρόν” για συστημικές πωλήσεις και συνεχόμενα “margin calls” που ασφαλώς και θα επηρεάσουν και άλλους τίτλους του 20αρη και όχι μόνο.

Από εκεί και πέρα, στον μήνα που μεσολαβεί έως τις εκλογές το κυρίαρχο χαρακτηριστικό θα είναι η διατήρηση μιας ρευστής εικόνας για την οικονομία και την Αγορά με ότι αυτό συνεπάγεται για το Χρηματιστήριο επιτείνοντας την νευρικότητα που πηγάζει από τις αβεβαιότητες και την επιφυλακτικότητα που θα συνεχίζουν να διακατέχουν τους επενδυτές, όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου συνιστούν αποφυγή “υπέρβαρων” θέσεων καθώς η μεταβλητότητα καθημερινά θα ενισχύεται και από συστημικές εντολές που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση ακραίων ενδοσυνεδριακών φαινομένων.
 
Ασφαλώς ο Τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς πλέον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιο εσωτερικό “ατύχημα”.

Στις ειδήσεις της ημέρας και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ανταγωνισμού που ενέκρινε την Κρατική βοήθεια ύψους 680 εκατ. ευρώ προς το Ταχ. Ταμιευτήριο ώστε να εξαγοράσει την T. Bank, μία ανακοίνωση που έτυχε και της πλέον “θερμής” υποδοχής από την Αγορά.

Επιστρέφοντας στο ταλαιπωρημένο ταμπλώ του Χ.Α., τα πράγματα θα ήταν εντυπωσιακά χειρότερα για Γενικό Δείκτη και FTSE, αν δεν “έβαζε πλάτη” η Coca-Cola που κινήθηκε με θετικό πρόσημο στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και μάλιστα έκλεισε με αξιοπρόσεκτα κέρδη.

Αντίθετα δεν γλύτωσαν το νέο ιστορικό χαμηλό, σε κλείσιμο, οι ΔΕΗ , ΟΤΕ και Ελλάκτωρ, ενώ σε νέα χαμηλά 11ετίας (και όχι ιστορικά χαμηλά, που γράφτηκε εκ παραδρομής σε προηγούμενο σχόλιο) έκλεισε η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Για όλους τους παραπάνω τίτλους δεν υφίστανται ούτε θεωρητικές στηρίξεις.

Στο Τραπεζικό ταμπλώ, πάρα πολλά, για την Alpha Bank, θα παιχτούν στην στήριξη των 0,70 ευρώ, με την αμέσως επόμενη να οριοθετείται στα 0,59 ευρώ και για την Eurobank στα 0,45 ευρώ, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στα 0,32-0,29 ευρώ.

Ειδικής αναφοράς χρήζει η τάση που δημιουργείται στην Εθνική, ο τίτλος της οποίας σήμερα απέσπασε το 36% του συνολικού τζίρου, ενώ κατά την διάρκεια των τελικών δημοπρασιών εμφανίστηκε και εντολή πώλησης 25800 τεμ. στα 0,9870 ευρώ (που πρέπει να γυρίζει τον τίτλο, ακόμα και σαν εντολή, δεκαετίες πίσω).

Η εν λόγω μετοχή έχασε και την στήριξη των 1,29 ευρώ και αν συνεχίσει να κινείται “νότια”, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στο ψυχολογικό όριο των 1,00 ευρώ (!)

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται απόλυτα φυσιολογική κατάληξη το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σε νέα χαμηλά 267 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 6/2/1990 (547,44 μονάδες).

Νέο χαμηλό 273 μηνών και για τον Τραπεζικό δείκτη, με το επόμενο χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 7/8/1989 (201,7 μονάδες).

Τεχνικά, αν ο Γενικός Δείκτης χάσει την ζώνη στήριξης (μέσα στην οποία έκλεισε) 560 – 550, τον περιμένει η επόμενη ζώνη 518 – 510 μονάδες, ενώ αν ο Τραπεζικός δείκτης υποχωρήσει χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 200 μονάδων από το οποίο απέχει ελάχιστα, δεν υφίστανται ουσιαστικές στηρίξεις, καθώς η σύνθεση του Τραπεζικού δείκτη 23 χρόνια πριν ήταν ασφαλώς διαφορετική (!)

Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ βλέπει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Pimco, Andrew Balls, με το status της Ευρώπης να αλλάζει. O ίδιος, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, επισήμανε ότι το Ελληνικό πρόβλημα δεν αποτελεί "μεγάλη έκπληξη".

Ωστόσο, ο Βalls τονίζει πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ, θα καταφέρουν να ξεπεράσουν την κρίση που θα προκληθεί από την πιθανή έξοδο της Χώρας από το ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο Μohamed El-Erian, CEO της Pimco, επισημαίνε ότι η Ευρωζώνη θα γίνει μικρότερη και "με λιγότερες ατέλειες", ως αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής κρίσης και των εξελίξεων στο Ευρωπαϊκό μέτωπο.

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα ξεπεράσουν το ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ωστόσο, η ανάπτυξή τους θα είναι "εύθραυστη".

Από την άλλη, το Bloomberg υποστηρίζει ότι η έξοδος της Χώρας από το ευρώ είναι σοβαρό λάθος και ένα βήμα καταστροφικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τους υπόλοιπους της νομισματικής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι μια κατάρρευση της Ευρωζώνης θα άνοιγε τον δρόμο για γκρέμισμα του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όσο και αν αυτό το ενδεχόμενο ήταν μέχρι πρότινος αδιανόητο και επισημαίνει ότι η εγκατάλειψη του ευρώ δεν θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα “συναινετικό διαζύγιο”, αφού θα προκαλούσε την “μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων”.

Το γεγονός ότι όντως η Ελλάδα είναι αρκετά μικρή ώστε να μην αποτελεί συστημική απειλή προς την ευρύτερη Ευρωπαϊκή οικονομία, είναι ο λόγος που η ΕΕ επέτρεψε την κρίση να συνεχιστεί και να επιδεινωθεί και αυτό είναι ένα “θαυμαστό» παράδειγμα ανικανότητας και ανευθυνότητας”.

Η απειλή για την Ευρώπη δεν ήταν ποτέ η Ελλάδα, αλλά η κακή διαχείριση της Ελλάδας από την Ευρώπη. Άλλωστε, ο πραγματικός κίνδυνος σύμφωνα με το Bloomberg είναι αυτός της μετάδοσης της κρίσης. Γιατί αν η Ελλάδα εν τέλει φύγει από το ευρώ, τότε θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα ερωτήσεις όπως: Γιατί όχι και η Πορτογαλία; Γιατί όχι και η Ισπανία;

Γιατί όχι και η Ιταλία;“Κι εδώ είναι η μεγαλύτερη ειρωνεία”, επισημαίνει το Bloomberg. “Η ΕΕ σίγουρα θα παλέψει για να αποτρέψει την διάλυση της Ευρωζώνης.

Οι ηγέτες γνωρίζουν ότι αν καταρρεύσει το ευρώ, το ξήλωμα της ΕΕ- επίσης αδιανόητο μέχρι στιγμής- προβάλλει ξεκάθαρα ως μια πιθανότητα…”. “

Η καταστροφή της Ελλάδας θα γίνει για το τίποτα, εκτός από το να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για τους άλλους…”. “Κοίτα τα έργα σου Αγκελα Μέρκελ και απελπίσου” καταλήγει ο αρθρογράφος του πρακτορείου (!)

Προσπάθεια ανάκαμψης από τα χαμηλά ημέρας για τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, που βοηθούμενα και από το θετικό ξεκίνημα της Wall Street, έχουν γυρίσει σε θετικό πρόσημο, όπως και το ευρώ, μετά την απάντηση εκπροσώπου της ΕΚΤ ότι, θα συνεχίσει να στηρίζει τις Ελληνικές Τράπεζες, απαντώντας έτσι σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πάγωμα της χρηματοδότησης τους από την ΕΚΤ.

Επισημαίνοντας ως βασικότερο κίνδυνο τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις της για τη Βρετανική οικονομία και προειδοποιεί ότι οι προοπτικές ανάπτυξης "είναι ασυνήθιστα αβέβαιες".

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Αγγλίας βλέπει πλέον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,7% στη διετία έναντι αρχικής εκτίμησης για 2,94%. Παράλληλα, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,6% σε δύο χρόνια έναντι αρχικής εκτίμησης για 1,8%.

Για τον επόμενο χρόνο, η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2%.Θετικό, όπως προαναφέρθηκε, το ξεκίνημα στο NYSE, με τους επενδυτές να βλέπουν με “καλό μάτι” τα σημερινά μακροοικονομικά στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, αυξήθηκαν τον Απρίλιο οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, σημάδι ότι η Αμερικανική Αγορά κατοικίας συνεχίζει να ανακάμπτει.

Ειδικότερα, οι ενάρξεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 2,6% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 717000 όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου.

Σε ετήσια βάση οι ενάρξεις σημειώνουν άνοδο σχεδόν 30%. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μεγαλύτερη άνοδο 4,7% σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Η Βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε δυναμικά τον Απρίλιο στις ΗΠΑ. Η Federal Reserve ανακοίνωσε ότι η παραγωγή εργοστασίων, ορυχείων και κοινωφελών υπηρεσιών των ΗΠΑ εκτινάχθηκε 1,1% με την μεγαλύτερη άνοδο από τον Δεκέμβριο 2010. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 0,7%. Η παραγωγή του Μαρτίου είχε αυξηθεί 0,6%.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, από το ταμπλώ του FTSE, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Βιοχάλκο (+3,9%), Ελ. Πετρέλαια (+0,8%), Τιτάν (+1,07%), MIG (+0,91%) και Coca-Cola (+6,08%).

Στην περίπτωση της Βιοχάλκο, αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις χθες γύρισε σε επίπεδα Απριλίου 1997 και αν η αντίδραση που έδωσε σήμερα αποδειχθεί βραχύβια, η επόμενη στήριξη οριοθετείται στα 1,51 ευρώ.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για ΟΤΕ (-15,26%), Εθνική (-13,48%) και Folli Follie Group (-14,14%).

Η τελευταία συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 27,38%, έχει μόνιμο πωλητή, ενώ ο τίτλος έχει μπει σε πολυετή χαμηλά και σε πτωτικό κανάλι από τα 8,20 ευρώ (κλείσιμο 26/3).

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 26 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 578,43 (11.17) και χαμηλό τις 552,58 (16.48) και έκλεισε τελικά στις 555,42 μονάδες με απώλειες 1,33%, ενώ ο τζίρος (δυστυχώς ενισχυμένος) έφθασε τα 49 εκατ. από τα οποία τα 3,1 αφορούσαν “πακέτα” (Jumbo, Coca-Cola).

Κακή η τελική εικόνα με 44 ανοδικές μετοχές έναντι 72 πτωτικών, ενώ 26 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

Δεν λένε να κοπάσουν οι ανησυχίες στις Αγορές Ομολόγων, με τις αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα να διαμορφώνονται ως εξής: Ελληνικό 28,37%, Πορτογαλικό 11,17%, Ιρλανδικό 7,19%, Ισπανικό 6,19%, Ιταλικό 5,74%, την ίδια ώρα που το Γερμανικό 10ετές εμφανίζει απόδοση μόλις 1,5% (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Προς νέα πολυετή χαμηλά βαδίζει η εγχώρια Αγορά, σύμφωνα με την εκτίμηση του Θεόδωρου Κρίντα.

Η παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας που αναμένεται να διαρκέσει ακόμα ένα μήνα (τουλάχιστον), δίνει την απόλυτη δικαίωση σε όσους διατήρησαν “short” θέσεις σε Ελληνικούς τίτλους (μετοχές και ομόλογα).

Ταυτόχρονα οι ανησυχίες που πηγάζουν από τις Αγορές ομολόγων, ανατροφοδοτούν την πτωτική τάση στα περισσότερα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Το περισσότερο αρνητικό δεδομένο της τρέχουσας περιόδου, είναι ηα ανακυκλούμενη συζήτηση όσον αφορά την παραμονή της Χώρας στην Ευρωζώνη, που αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε διάθεση επένδυσης, “εισαγόμενη” και μη.

Όσον αγορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά την πίεση των αποτιμήσεων που έχει προηγηθεί και βασικών θεμελιακών στοιχείων που συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά η Αγορά, η κακή ψυχολογία και η αρνητική ειδησεογραφία, δείχνουν σαν επικρατέστερο το πλαγιοκαθοδικό σενάριο, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management.

----ΧΠΑ

Πιέσεων συνέχεια, σε μία συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή μείωση.

Το συμβόλαιο Ιουνίου με καλύτερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη αύξησε το premium στο 0,53%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6946, τιμή εκκαθάρισης 204,5), κινήθηκαν μεταξύ 203 και 216,5 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (189000 Alpha Bank, 100000 Εθνική, 5200 Μυτιληναίος, 13000 Πειραιώς, 21000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (21993), Alpha Bank (13548), Πειραιώς (859), Κύπρου (3953), ΔΕΗ (664), ΓΕΚ (130), Ταχ. Ταμιευτήριο (103), Μυτιληναίο (191), ΟΤΕ (2117), ΟΠΑΠ (456), MPB (205).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 16/5 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι
είναι οι: Εθνική (21763412 τεμ.), Eurobank (8464419 τεμ.), Πειραιώς (7074804 τεμ.), MPB (8526464 τεμ.), MIG (4849184 τεμ.), ΟΤΕ (4246541 τεμ.), Alpha Bank (7439544).

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 15/05/2012 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0,10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Εθνική Τράπεζα Α.Ε. Αριθμός μετοχών (15/05/2012): 1.808.397. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (15/05/2012): -0,189%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v