ΧΑ: Βοήθεια στις τράπεζες διά χειρός Παπαδήμου

Σε άλλη μία προεκλογική περίοδο εισέρχεται το ΧΑ πολλαπλά τραυματισμένο. Στο παρά… ένα διασφάλιση των 18 δισ. ευρώ για τις τράπεζες μετά από παρέμβαση του Λ. Παπαδήμου. Άνθρακες οι… γαλλικές «ελπίδες».

Σε συνθήκες πρωτοφανούς πόλωσης, που απειλεί να ανατρέψει την ιδιαίτερα εύθραυστη σταθερότητα της αγοράς, άνοιξε η αυλαία της νέας προεκλογικής περιόδου, καθιστώντας τόσο όσο ποτέ άλλοτε στη νεότερη ιστορία την οικονομία όμηρο της πολιτικής.

Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων ο Χρ. Κίτσιος, ο οποίος στο πρωτοσέλιδο θέμα του Euro2day αναφέρει: «Το κλίμα της προεκλογικής περιόδου, που ανοίγεται μπροστά μας έως τις 10 ή τις 17 Ιουνίου, έσπευσαν να δώσουν οι αρχηγοί όλων σχεδόν των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ανεβάζοντας στα ύψη την αντιπαράθεση ήδη από τα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου, έδωσαν και μια πρώτη ισχυρή γεύση για την ατζέντα που θα κυριαρχήσει ή που επιδιώκουν να επιβάλουν ως τις κάλπες».

Το Χ.Α. ως προεξοφλητικός μηχανισμός προηγείται των εξελίξεων στην πολιτική και στην κοινωνία καταγράφοντας από την επομένη κιόλας των εκλογών της 6ης Μαΐου διαδοχικά χαμηλά, με μόνο μία ανάσα όταν φάνηκε εφικτός ο σχηματισμός κυβερνητικού σχήματος.

Στις 562,88 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 212,35 ο FTSE 20, με τις τράπεζες να παραμένουν το βαρίδι της αγοράς, αν και τις τελευταίες εβδομάδες ακολουθούν με βίαιη διόρθωση και οι τίτλοι της μη τραπεζικής 3άδας, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Στο 1,41 ευρώ η Εθνική Τράπεζα, που και χθες επιχειρήθηκε να μαζευτεί (από το χαμηλό του 1,33 ευρώ). Ανάλογη προσπάθεια καταβλήθηκε και στην Alpha Bank, ενώ στη Eurobank οι πωλητές είχαν και τον τελευταίο λόγο.

Το πολύ ανησυχητικό όμως έρχεται από την… κατάρρευση του ΟΠΑΠ (στα 4,95 με ελάχιστο ημέρας στα 4,90 ευρώ), που έχασε 17,50% σε διάστημα μιας εβδομάδας και 25,90% στον μήνα. Η ΔΕΗ είχε σπάσει νωρίτερα, αν και η χθεσινή εικόνα της προβλημάτισε ακόμη περισσότερο.

Στον χθεσινό Εκηβόλο εστιάζαμε στην τεχνική εικόνα των Βιοχάλκο, Μυτιληναίου με την πρώτη να κάνει γενναία βουτιά κατά 10% με 77.940 κομμάτια. Ο Μυτιληναίος είχε σαφώς καλύτερη συμπεριφορά, όμως παρέμεινε σε κλείσιμο αρκετά χαμηλότερα των 2 ευρώ, ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Όμως, σε αυτήν τη συγκυρία θα πρέπει να προσέχουμε 2 και 3 φορές τις λεπτομέρειες, τουλάχιστον στη διάρκεια της νέας προεκλογικής περιόδου.

Κατ' αρχάς, με βάση τα νεότερα από την πολυαναμενόμενη (από αρκετούς…) συνάντηση Αγκ. Μέρκελ-Φρ. Ολάντ, δεν προέκυψε κάτι που να μας ξαφνιάσει. Ο Γάλλος πολιτικός δήλωσε πως "έπρεπε να μιλήσουμε για την Ελλάδα", σημειώνοντας ότι θα ήθελε η χώρα να παραμείνει στο ευρώ και συμπληρώνοντας: "Έχουν γίνει προσπάθειες και από τις δύο πλευρές. Οπότε πρέπει να επιτρέψουμε στους Έλληνες να βρουν λύσεις. Θα αποφασίσουν στις νέες εκλογές που θα γίνουν στις 17 Ιουνίου. Ελπίζω σε αυτές οι πολίτες να εκφράσουν πόσο δεμένοι είναι με την ευρωζώνη".

Δηλαδή, τι μας λέει ο σοσιαλιστής πρόεδρος -στην εκλογή του οποίου ορισμένοι είχαν επενδύσει υπέρμετρες προσδοκίες- που να τον διαφοροποιεί επί της ουσίας από τη Γερμανίδα ομόλογό του; Ουσιαστικά ΤΙΠΟΤΕ, και ακόμη είναι η αρχή της θητείας του…

Προφητικό πρόσφατο άρθρο των F.T. πως «η Ελλάδα θα… ξεσκεπάσει τον Φρ. Ολάντ» έρχεται να επιβεβαιώσει την εκτίμηση για σταθερό προσανατολισμό του Βερολίνου, που για λόγους τακτικής επιτρέπει μόνο επουσιώδεις αλλαγές.

Κοντά σε χαμηλά 4 μηνών ο DJIA. Το Euro2day έχει αναφερθεί πλειστάκις στην επικίνδυνη παραμονή του δείκτη Volatility Index (VIX) στην περιοχή των 16 μονάδων, κάτι που από τεχνικής πλευράς προοιωνίζεται κύκλο διόρθωσης.

Ωστόσο, η χθεσινή ενέργεια του Λ. Παπαδήμου να διασφαλίσει -καιρός ήταν- τα ζωογόνα 18 δισ. ευρώ για τις τράπεζες είναι μία εξέλιξη για την οποία διψούσαν και ο κλάδος, το Χ.Α. και η αγορά.

Να δούμε εάν και πώς θα μπορούσε να αποτυπωθεί αυτό στο ταμπλό, συνεκτιμώντας όμως τις αλλαγές στους δείκτες MSCI.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v