Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ξεπούλημα" στο ΧΑ, πτώση στην Ευρώπη

Συντριπτικά, αλλεπάλληλα τα χτυπήματα προς την Αθήνα για να «υποκύψει». Απώλειες έως και 5,7% για τον 20άρη, βυθίζεται με -11% ο ΟΠΑΠ. Σε ιστορικά χαμηλά τα spreads των γερμανικών ομολόγων, ενισχύονται τα ισπανικά.

Στα σχοινιά η ευρωπαϊκή περιφέρεια, ενώ η Γερμανία συνεχίζει να κάνει ταμείο.

Χαρακτηριστικά… εκτροχιασμού έχει πάρει η κατάσταση σε αγορές της ευρωπεριφέρειας όπου η Αθήνα δέχεται ομοβροντία πιέσεων, εκβιασμών και απειλών και η Μαδρίτη βρίσκεται στα όρια της ασφυξίας, τη στιγμή που το Βερολίνο βλέπει να μειώνεται κι άλλο το κόστος χρηματοδότησης της γερμανικής οικονομίας.

Σταθερά βυθισμένο το Χρηματιστήριο Αθηνών. Βασικοί δείκτες και μετοχές σε νέα ιστορικά ελάχιστα, σε όρια πανικού, με τα margin calls να ξαναχτυπούν κόκκινο και τους επιτιθέμενους να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Προκειμένου να υπάρξει με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος κυβερνητικό σχήμα στην Ελλάδα ο Βολ. Σόιμπλε προειδοποιεί πως η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη, πολύ δύσκολη θέση.

Βασικοί δείκτες και μετοχές έχουν υπερπιεστεί σε πολυετή χαμηλά, σε ιστορικά ελάχιστα, καθώς ο Ftse 20 διορθώνει κατά 5,7% στις 218 μονάδες. Συνακόλουθα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 5,26% προς τις 580 μονάδες.

Και όσο διαδραματίζονται αυτά στο Χ.Α., στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, όσο εκτραχύνεται η κατάσταση στις αγορές της ευρωπεριφέρειας, ένα είναι σίγουρο: η απογευματινή σύσκεψη υπό τον Κάρολο Παπούλια θα διεξαχθεί υπό το βάρος του προβλήματος όχι μόνο έτσι όπως καταγράφεται στη δική μας αγορά αλλά και υπό την ένταση της αστάθειας χωρών με το μέγεθος της Ισπανίας. Με τη βεβαιότητα δε πως η απόσταση Μαδρίτης - Ρώμης έχει περιοριστεί σε βαθμό άμεσης αλληλεξάρτησης.

Η εικόνα από τα ομόλογα της Ελλάδας, της Ισπανίας αλλά και αρκετών ακόμη αγορών χωρίς να ξεχωρίζουμε τη γαλλική είναι ενδεικτική της έκτασης του προβλήματος.

Στις τράπεζες επικρατεί σχεδόν απόλυτη αβεβαιότητα, ενώ συντριπτικά πλήγματα υφίστανται και οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Προς ανάλογη δυσχερέστατη θέση εξωθούνται όλο και περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις, μικρομεσαίες εταιρείες αλλά και παραδοσιακοί όμιλοι και δυνάμεις του εγχώριου επιχειρείν.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί χωρίς φρένο στο 1,41 ευρώ κι ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται για Alpha Bank, Eurobank αλλά και για Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στον βυθό και οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, με τον πρώτο να έχει σπάσει, ακολουθώντας την κατάρρευση των άλλων δύο. Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, που υποχωρεί πλέον κατά 12,48%, η κατάρρευση ήταν λίγο έως πολύ αναπόφευκτη και αυτό είχε φανεί και στα σχετικά διαγράμματα που έχουμε ανεβάσει και τελευταία.

Έχοντας ξεπεράσει το οριακό σημείο, η Αθήνα αναζητά την ύστατη αφορμή για να επιστρέψει από την κόλαση.

Την ίδια στιγμή, η φωτιά της κρίσης χρέους καίει τα ισπανικά ομόλογα, προκαλώντας παράλληλα νέο γύρο κοινωνικής έντασης σε όλο και περισσότερες πόλεις της χώρας της Ιβηρικής.

Από την άλλη, το Βερολίνο, έχοντας πλήρη συναίσθηση του τι διακυβεύεται, είναι αποφασισμένο να προχωρήσει μόνο σε μικροδιορθώσεις προκειμένου να μη... σκάσουν ταυτόχρονα και άλλες χώρες μαζί με την Ελλάδα.

Αυτό είναι το… καρότο των Γερμανών, που σε αντιδιαστολή με την άνοδο που καταγράφουν τα spreads των ισπανικών ομολόγων, ενδυναμώνουν περισσότερο τη θέση τους. Σε ιστορικά χαμηλά η απόδοση των ομολόγων της Γερμανίας, ενώ ο Κρούγκμαν υποστηρίζει πως στο ενδεχόμενο της έκρηξης της ευρωπεριφέρειας η χώρα θα είναι ίσως ο αποκλειστικός αποδέκτης όσων κεφαλαίων θέλουν να επενδύσουν στην Ευρώπη.

Σε αυτήν την εκρηκτική συγκυρία, το Παρίσι φροντίζει να επιβεβαιώσει τον ιστορικό ρόλο του ως παρία του Βερολίνου. Ελάχιστα τα έργα και οι πράξεις του νεοεκλεγέντους Γάλλου προέδρου, σε αντιδιαστολή μάλιστα με τους προεκλογικούς λεονταρισμούς του.

Όσον αφορά τους δείκτες, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 2% στις 6.433 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,43% στις 3.053 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 1,68% στις 5.482 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v