Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πολιτική περιδίνηση η αγορά

Ο αυξημένος πολιτικός κίνδυνος και η κλιμάκωση των πιέσεων - απειλών από τους ξένους παρασέρνουν τη Σοφοκλέους σε ένα αυτοκαταστροφικό καθοδικό σπιράλ. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Η κατάσταση είναι πολύ, πολύ- πολύ, χειρότερη, δυστυχώς!

Σε μια χρονική στιγμή όπου το χάσιμο έστω και μιας ημέρας δουλειάς είναι πολυτέλεια, η Ελλάδα άφησε να περάσει άκαρπη μια προεκλογική περίοδος τεσσάρων εβδομάδων και επιπλέον πέντε ημέρες μετά τις εκλογές εξακολουθεί να μη διαθέτει κυβέρνηση.

Το μήνυμα της κάλπης προς τις πολιτικές δυνάμεις ήταν να τα βρούνε, αλλά επί του παρόντος τα κόμματα θέτουν σε προτεραιότητα τα δικά τους μικροσυμφέροντα και τους τακτικισμούς με το βλέμμα κυρίως σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση τον προσεχή Ιούνιο.

Πικρές αλήθειες από τον Στέφανο Κοτζαμάνη που σε σχετικό θέμα του (Πολιτικά παιχνίδια με τη…φωτιά) αποτυπώνεται εύγλωττα η δραματική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα.

Δυστυχώς τα πράγματα είναι χειρότερα με την χώρα να οδηγείται ανεξήγητα σε ακραίες καταστάσεις εκτός εάν και στο…και πέντε εμφανιστεί ο…από μηχανής Θεός.

Το ΧΑ που προηγείται των πολιτικών (και όχι μόνο) εξελίξεων μπορεί να αντέδρασε στη συνεδρίαση της Πέμπτης για να "βυθιστεί" εχθές με τις εντολές πώλησης να ενεργοποιούνται σχεδόν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Φ. Κουβέλη και την επιβεβαίωση του αρχηγού της Δημοκρατικής Αριστεράς πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Όμως στο παρασκήνιο η κατάσταση είναι σαφώς σοβαρότερη, θα λέγαμε πως απέχει οριακά από το να ξεπεράσει το όριο εκτροχιασμού.

Καλά ενημερωμένη πηγή υποστήριζε, πως το κλίμα στην συνάντηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με τον Π. Θωμόπουλο (ΤΧΣ) το βράδυ της 10/5 ήταν κάτι παραπάνω από βαρύ. Ο λόγος κυρίως το "πάγωμα" -μέχρι εκείνη τη στιγμή- των 18 δισ. ευρώ άμεσα απαραίτητων για το τραπεζικό σύστημα.

Τα εν λόγω κεφάλαια μπορεί να είχαν ήδη κατατεθεί (μέχρι το βράδυ της 10/5) από το EFSF στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής

Σταθερότητας αλλά λόγω τεχνικών λεπτομερειών δεν είχαν καταλήξει (μέχρι το μεσημέρι της 11/5) στον τελικό λογαριασμό. Δεδομένης της εμπλοκής με την δόση του δανείου (5,2 δισ. ευρώ) που είχε προηγηθεί η κρισιμότητα της κατάστασης ήταν οριακή μέχρι εχθές νωρίς το απόγευμα.

Ο ούτως ή άλλως σε κλοιό ομηρείας τραπεζικός κλάδος πιεζόταν από το πρωί της 11/5 λόγω των πολιτικών εξελίξεων με τον δείκτη να υποχωρεί στα ελάχιστα του Ιανουαρίου.

Παρασύροντας τον FΤ20 έως τις 230,18 μονάδες, τον Γενικό Δείκτη έως τις 608,71 με βαρίδι κυρίως τις τράπεζες. Από τεχνικής πλευράς η αναπήδηση (της 10/5) από τα ελάχιστα (του Ιανουαρίου) έδωσε μία πρόσκαιρη αντίδραση ωστόσο οι πωλητές επανέκαμψαν με την Εθνική να υποχωρεί προς τα 1,43 ευρώ, ενώ Alpha Bank, Eurobank αλλά και οι υπόλοιπες του κλάδου "στέναξαν" υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων.

Το ανησυχητικό όμως είναι, πως εκτός των τραπεζών για μία προς μία τις μη τραπεζικές μετοχές η τεχνική εικόνα επιβαρύνεται δραματικά.

Ενδεικτική η περίπτωση της ΔΕΗ, που μετά την βραχύβια αντίδραση της Πέμπτης, υποχώρησε ξανά στο ιστορικά ελάχιστο των 1,80 ευρώ. Με αυξανόμενες πωλήσεις και αρκετά margins να ενεργοποιούνται υποχρεωτικά.

Ο ΟΤΕ κράτησε- όσο κράτησε- μέχρι τις 16.00-16.15 για να ακολουθήσει και αυτός την διόρθωση του ΟΠΑΠ. Η μετοχή του τελευταίου εμφανίζει τελευταία όλο και χειρότερα τεχνικά στοιχεία, ενώ στον Εκηβόλο (10/5) μεταφέραμε σχετικό διάγραμμα της eZMarket και την εκτίμηση-προειδοποίηση πως εάν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά ΄΄απειλείται΄΄με βύθιση ακόμη και προς τα 4 ευρώ.

Τη στιγμή, που οι ξένοι (δανειστές, ΔΝΤ, ΕΕ, Βερολίνου) εντείνουν τις πιέσεις τους σε εξοντωτικό βαθμό φαίνεται να μεταβάλλονται οι ισορροπίες και στο εσωτερικό της χώρας, στην κοινωνία. Αυτοκαταστροφικό σπιράλ, που παρασύρει στην…άβυσσο όχι βέβαια (μόνο) το ΧΑ που τις τελευταίες ημέρες προεξοφλεί τα χειρότερα, αλλά ένα ολόκληρο σύστημα και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Τα μεγέθη εμφανίζονται τόσο βεβαρημένα μετά μάλιστα τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα. Επί τα χείρω για ύφεση 4,7% (από 4,4%) με τις εαρινές προβλέψεις της Κομιισιόν για την περίοδο 2012-13 συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδο βαθύτερο του αναμενόμενου.

Και όλα αυτά σε μία συγκυρία που οι κοινωνικοί δείκτες "χτυπούν" κόκκινο.

Με την ανεργία στο 21,7% (από 21,3%) και τη μη εποχικά προσαρμοσμένη στο 23%. Με εκτίναξη στο εφιαλτικό 54% της ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών και 29,1% στις ηλικίες 25-34 ετών. Και με την χώρα μας να παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών το 2011.

Εδώ είμαστε, στο…χείλος και να δούμε εάν και πως μπορεί να αποφευχθεί ένας "ξαφνικός θάνατος".

Σε αυτόν τον κυκεώνα οι μόνοι, που (κατά την εκτίμηση μας), ανησυχούν λιγότερο είναι όσοι έχουν…επενδύσει στο…διπλό νόμισμα και τα όποια οφέλη για τα συμφέροντα τους.


---------

Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΕΠΕΥ, "η μεταβλητότητα ήταν παρούσα στο μετεκλογικό ραντεβού της με την εγχώρια αγορά. Το ενδεχομένο ακυβερνησίας αποτελεί πλέον το νέο καταλύτη που ενσωματώνεται καθημερινά στις τιμές των μετοχών αφού μέχρι τώρα από τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων δεν προέκυψε πλειοφηφικό κοινοβουλευτικό σχήμα.

Με πιθανότερο πλέον το ενδεχόμενο προσφυγής σε νέες εκλογες στις 17 Ιουνίου η κατάσταση αναμονής κάθε άλλο παρά εκτονώθηκε αφού είναι προφανές πως τίποτα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ή να προχωρήσει από τα βασικά θέματα απου αφορούν την οικονομία και το Χρηματιστήριο. Με δεδομένο πως ακόμα και αν προκύψει κάποιος συσχετισμός δυνάμεων που να έχει αριθμητική προβολή σε κυβερνητική αυτοδυναμία η διαβούλευση και η στέλεχωση των βασικών θέσεων θα απαιτήσει αρκετό χρόνο μεταθέτωντας πλέον όλες τις εξελίξεις για μετά το καλοκαίρι. Επίσης η αύξηση της δύναμης των αντιμνημονιακών κομμάτων αποτελεί ένα σημείο αναφοράς ως προς την δυνατότητα αποδοχής της κοινωνίας άλλων δύσκολων μέτρων ή προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν ισχυρές προεκτάσεις όχι μόνο για το πως θα κυβερνηθεί η χώρα αλλά και για το ποιο θα είναι το μέλλον της στην Ευρώπη. Και πλέον η αναφορά δεν γίνεται σε κάποιο αφηρημένο γεγονός αλλά στο αν η Ελλάδα καταφέρει να σχηματίσει μια κυβέρνηση η οποία θα υλοποιήσει ένα έργο το οποίο θα κριθεί επαρκές για την διατήρηση της εντός της Ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή σε δεύτερο πλάνο πέρασαν τα καλά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα των εταιριών Frigoglass, S&B, OTE και Πλαισίου δείγμα των μηδενικών αντανακλαστικών που επικρατούν στην εγχώρια αγορά αναφορικά με τις μετοχές. Παρά την αδυναμία της εγχώριας οικονομίας για ένα ακόμα τρίμηνο υπάρχουν εταιρίες που συνεχίζουν να αναπτύσσονται κάτω από εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες ρευστότητας και ζήτησης. Οι εταιρίες αυτές μαζί και με άλλες που αναμένονται εώς το τέλος του μήνα έχουν σχηματίσει ένα πυρήνα εισηγμένων τίτλων παντός καιρού ή έστω επιβίωσης σε φαινόμενα ακραίων οικονομικών καταταστάσεων διατηρώντας τον πρώτο λόγο ενδιαφέροντος σε μια θετικότερη αλλαγή των δεδομένων της χώρας.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε νέο χαμηλό 234 μηνών (!) καταγράφωντας χαμηλή τιμή στις 608 μονάδες στην συνεδρίαση της Παρασκευής. Πλέον η αγορά έχει εισέλθει σε βραχυπροθεσμα υποτιμημένα επίπεδα τιμών με αρκετή ορμή από το τέλος της περασμένης εβδομάδας (-11,3% εβδ. μεταβολή) και με αυξημένο σχετικά τζίρο.

Αναμένουμε την προσέγγιση ακραίων υποτιμημένων ζωνών και διατήρηση της μεταβλητότητας και την ερχόμενη εβδομάδα με σημείο αναφοράς ενδεχομένως τις 580 μονάδες που αποτελούν το πολυετές χαμηλό της δεκαετίας του 1990. Η τάση θα παραμείνει σταθερά φορτισμένη από τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και διαχειριστική πειθαρχία σε κάθε προσέγγιση της εγχώριας αγοράς αφού πλέον οι μεγάλες διακυμάνσεις έχουν και συστημικό ρίσκο.

Eπισημαίνεται ακόμα ότι την προσεχή εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα α’ τριμήνου των METKA, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Jumbo (10/5). Επίσης της ερχόμενη Τρίτη αναμένεται με ενδιαφέρον η ανακοίνωση της αναδιάρθρθωσης των δεικτών του MSCI εκτιμάται η διαγραφή της μετοχής του ΟΤΕ από τον βασικό δείκτη ευρωπαικών μετοχών ενώ την ίδια ημέρα ο ΟΔΔΗΧ θα διενεργήσει δημοπρασία εντόκων ομολόγων 3 μηνών ύψους 1 δις ευρώ".
 
Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 611,96 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 11,29%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 υποχώρησε 12,10%, ο Mid 30 με απώλειες 14,30% και ο Small Cap 80 σημείωσε πτώση 2,28%.

Αναλυτικά, στο ΧΑ μόνο ο κλάδος του Πετρελαίου-Αερίου σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 12,33% ενώ εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν: οι Πρώτες Ύλες κατά 20,8%, οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες κατά 19,08% και οι Τράπεζες με πτώση 16,36%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Τεχνικές Εκδόσεις (140,16%), Ευρωσυμμετοχές (41,18%), ΑΕΓΕΚ (34,44%), ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (34,38%), Pasal (20,14%), ΔΟΛ (19,44%), Χατζηκρανιώτη (19,17%), Eurodrip (18,34%), Paperpack (18%), Αθηνα (17,65%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: PC Systems (-35,83%), Πήγασος Εκδοτική (-31,47%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-28%), Alpha Bank (-25,96%), Olympic Catering (-25%), Κέκροψ (-24,09%), ΔΕΗ (-23,79%), Μυτιληναίος (-23,60%), JP Αβαξ (-21,09%) και ΕΒΖ (-21,05%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v