Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποντάροντας στις πολιτικές εξελίξεις

Οι πολιτικές εξελίξεις είναι το «κλειδί» για τη σύντομη ανοδική αντίδραση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Ριψοκίνδυνο ποντάρισμα για υπέρβαση των 260 μονάδων (FTSE 20) με μοχλό τις τράπεζες.

Για πολιτικά παιχνίδια με τη… φωτιά κάνει λόγο ο Στέφανος Κοτζαμάνης και το Χ.Α. επιχείρησε να προεξοφλήσει χθες εξελίξεις που θα αρέσουν στις αγορές(*).

Ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε και σε κλείσιμο διαμορφώθηκε στις 640,91 μονάδες, ο FTSE 20 στις 244,26 μονάδες, ενώ ήταν διψήφιο το ποσοστό μεταβολής για Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς (από τον τραπεζικό κλάδο) και για τη MIG από τις μη τραπεζικές του 20άρη.

Οι συναλλαγές στα 37,586 εκατ. ευρώ, με τζίρο περίπου 12,5 εκατ. ευρώ μόλις σε δύο τίτλους (Εθνική και Alpha), αλλά και υψηλές συναλλαγές σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Στον ΟΠΑΠ η αξία έφθασε στα 3,948 εκατ. ευρώ και 1,796 εκατ. ευρώ ήταν στον ΟΤΕ. Άλλο 1,275 εκατ. ευρώ άλλαξε χέρια στη ΔΕΗ.

Στις τράπεζες, η προσπάθεια προεξόφλησης είναι εύλογη και απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη. Στη μη τραπεζική τριάδα επιχειρείται ο απεγκλωβισμός της ΔΕΗ και του ΟΤΕ από τα ιστορικά ελάχιστα και το κέρδος χρόνου για τον ΟΠΑΠ, που στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου υποχώρησε χαμηλότερα των 6 ευρώ, προσεγγίζοντας το ιστορικό ελάχιστο των 5,88 ευρώ (σημειώθηκε στις 25/11/2011).

Στον χθεσινό Εκηβόλο ανεβάσαμε τα διαγράμματα του ΟΠΑΠ και της Coca Cola 3E. Για τη μετοχή του Οργανισμού σημειώναμε πως τα μηνύματα ήταν άκρως ανησυχητικά.

Η χθεσινή αναφορά μας υπό τον εύγλωττο τίτλο «Αναζητείται από μηχανής… θεός» περιορίζεται μόνο στη βραχυπρόθεσμη τάση και σε τίποτα περισσότερο. Στο ενδεχόμενο μιας καθαρά αντανακλαστικής κίνησης των τριών βασικών δεικτών, μετά την εκ νέου υποχώρησή τους στα χαμηλά του Ιανουαρίου.

Η αφορμή για την αποφυγή μιας άμεσης περαιτέρω υποχώρησης είναι οι πολιτικές εξελίξεις και η προσδοκία πως θα βρεθεί λύση που θα αρέσει στις αγορές και στους δανειστές.

Επί της ουσίας, το Χ.Α., εάν δεν αντιδρούσε, έστω και πρόσκαιρα, από το διπλό χαμηλό του Ιανουαρίου και των αρχών Μαΐου, θα κατέρρεε με απρόβλεπτες συνέπειες.

Τώρα υπάρχουν πιθανότητες να κερδηθεί χρόνος, να εξελιχθεί μια σύντομη ανοδική αντίδραση και να μετατεθεί για αργότερα το ισχυρό ενδεχόμενο καταγραφής νέων ιστορικών ελάχιστων.

Να συνεκτιμηθεί, από τεχνικής πλευράς, η υπερπουλημένη κατάσταση του δείκτη RSI, ό,τι αυτό συνεπάγεται πάντα βραχυπρόθεσμα.

Η τάση εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από τις πολιτικές εξελίξεις κι ο Γιώργος Παπανικολάου σε χθεσινό σχόλιό του θεωρεί τον επικεφαλής της ΔΗΜ.ΑΡ. «κλειδί» για τη συνέχεια.

Ριψοκίνδυνο από κάθε άποψη το ποντάρισμα, όπως και όλα όσα έχουν παιχθεί τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες. Από την πλευρά μας, επιμένουμε πως ακόμα και αν εξελιχθεί η σύντομη ανοδική αντίδραση το Χ.Α. δεν έχει δει ακόμη τα ιστορικά ελάχιστά του.

Επιχειρούμε, ωστόσο, τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις να εκμεταλλευτούμε αυτό το ποντάρισμα.

(*) Το Χ.Α. αντιδρά προεξοφλώντας πολιτικές εξελίξεις, που θα αρέσουν στις αγορές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην πως ακόμη και αν ευοδωθούν οι προσπάθειες του συστήματος θα είναι επωφελείς και για τον κόσμο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v