Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Παγωμένη στα χαμηλά παραμένει η αγορά

Εξανεμίζεται η προσπάθεια ισχνής αντίδρασης στο Χ.Α. Οριακές οι κινήσεις στους δείκτες με μέτριο τζίρο. Ισχυρές πιέσεις στην Ισπανία. "Τσάμπα" δανείστηκαν από τις αγορές ομολόγων 4 δισ. ευρώ οι Γερμανοί.

Ελληνική «φωτιά» σε spreads, CDSs και ευρώ, με τα χρηματιστήρια και το Χ.Α. σε… στάση αναμονής.

Προς τα χαμηλά ημέρας υποχωρούσαν νωρίτερα βασικοί δείκτες και μετοχές μετά τη διπλή ανεπιτυχή προσπάθεια υπέρβασης τουλάχιστον των πρώτων βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων.

Ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται στις 620 μονάδες (0,05%), ο Ftse 20 στις 232,53 (0,31%) με κυρίως τραπεζικές μετοχές να αντιδρούν μέχρι τώρα. Η αξία των συναλλαγών στα 14,9 εκατ. ευρώ από τα οποία 2,8 εκατ. στην Alpha Bank και 2,5 στην Εθνική Τράπεζα.

Η μέχρι τώρα τεχνική εικόνα της συνεδρίασης παραπέμπει στην καταγραφή δύο τοπικών κορυφών στις 10:44 και στις 12:38, οριακά πάνω από τις 627 μονάδες. Ανάλογη εικόνα σχηματίζεται για τον 20άρη με τοπικό υψηλό ημέρας στις 235,87 μονάδες.

Περίπου στις 14:10 η Εθνική ενισχυόταν έχοντας νωρίτερα αντιδράσει έως το 1,48 ευρώ. Ομοίως η Alpha Bank η οποία σημείωσε υψηλό ημέρας στο 0,765, η Eurobank με τοπική κορυφή στο 0,508, ενώ ακολουθούν η Τράπεζα Πειραιώς κι η Τράπεζα Κύπρου (4,50%).

Από τις μη τραπεζικές μετοχές, η ΔΕΗ, μετά την αρχική αντίδραση έως τα 2,08, ευρώ, υποχωρεί και πάλι χαμηλότερα των 2 ευρώ. Με αυξημένες συναλλαγές υποχωρεί ο ΟΤΕ, που παραμένει εγκλωβισμένος κοντά στο χθεσινό ιστορικό ελάχιστο των 2 ευρώ.

Πιο ανησυχητική όμως είναι η κλίση που εμφανώς παίρνει και η μετοχή του ΟΠΑΠ. Χαμηλό ημέρας στα 6,03 ευρώ, με ιστορική ελάχιστη τιμή τα 5,88 ευρώ (25/11/2011) και ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση θα οδηγούσε σε ανεπανάληπτη ταλαιπωρία και αυτόν τον όμιλο.

Σταθερά κάτω από τα 2 ευρώ πλέον η μετοχή του Μυτιληναίου που βλέπει χαμηλότερα του 1,89 ευρώ.

Οι πιέσεις παραμένουν στην Ελλάκτωρ (χαμηλό ημέρας στο 0,953), ενώ στα 14 ευρώ διορθώνει η , μία μέρα πριν από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της του α΄ τριμήνου.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με αυξημένες συναλλαγές επιχειρείται να πάρει ανάσα και να παραμείνει πάνω από το 1 ευρώ ο Φουρλής. Τον απεγκλωβισμό της από τα ιστορικά ελάχιστα του 0,16 ευρώ επιχειρεί η μετοχή του ΥΓΕΙΑ, ενώ ανάλογες προσπάθειες καταβάλλονται σε Creta Farm, Νηρέα, Ιντρακάτ, ΓΕΚ Τέρνα και σε αρκετές ακόμη από αυτήν την κατηγορία.

Στα… παρελκόμενα αυτής της φάσης της αγοράς σημειώνουμε και την επίθεση του Μ. Βορίδη κατά του ΤΑΙΠΕΔ για την ΕΥΔΑΠ.

Ρευστότητα και νευρικότητα όμως επικρατούν και στις ευρωπαϊκές αγορές. Η απόδοση των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας ακολουθεί και πάλι την ανιούσα.

Στην Ισπανία το 10ετές ομόλογο ξεπερνά το 6%, δηλαδή το όριο συναγερμού - επίπεδο που θεωρείται ότι καθιστά το χρέος της χώρας μη βιώσιμο.

Την ίδια ώρα, και ενώ στενάζει η ευρωπαϊκή περιφέρεια, το κόστος δανεισμού της Γερμανίας υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η Γερμανία άντλησε 4 δισ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία 5ετών τίτλων, με τη μέση απόδοση να υποχωρεί στο 0,56%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό για τον συγκεκριμένο τίτλο.

Εν τω μεταξύ, κοντά στο χαμηλό τριμήνου υποχωρεί το ευρώ, ενώ προεξοφλείται περαιτέρω υποχώρησή του, λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών στο οικονομικό και στο πολιτικό επίπεδο. Νωρίτερα, το ευρώ διόρθωσε έως το 1,296 δολάριο.

Να συνεκτιμηθεί πως ο Volatility Index παραμένει κολλημένος στην περιοχή των 16 μονάδων, χαμηλό επίπεδο για τον αποκαλούμενο και δείκτη φόβου. Τα τελευταία τρία χρόνια ο VIX έχει υποχωρήσει 7 φορές στην ίδια περιοχή με ισάριθμους κύκλους διόρθωσης να ακολουθούν στις αγορές μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v