Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάθηκε στην πολιτική ομίχλη η Σοφοκλέους

Την Κυριακή συνετρίβησαν τα κόμματα του Μνημονίου και την Δευτέρα "βούλιαξε" το ΧΑ με τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 15 συνεδριάσεων. Πτώση για Alpha (-19,2%), EFG (-19,4%). ΔΕΗ, ΟΤΕ σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Η στήλη είχε αναφέρει ότι η κίνηση που συντελέστηκε την Παρασκευή, στο Χ.Α., από ΔΕΗ και Τραπεζικούς τίτλους, ήταν απλά για την δημιουργία εντυπώσεων και ότι εμπεριείχε υψηλότατους κινδύνους, σε περίπτωση που η Αγορά τιμολογούσε αρνητικά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Την Κυριακή συνετρίβησαν τα κόμματα του Μνημονίου, αλλά και ο παλαιοκομματισμός γενικότερα και δυστυχώς τα, πάλαι ποτέ, κόμματα εξουσίας μάλλον δεν έδειξαν να καταλαβαίνουν και ιδιαίτερα πολλά από το μήνυμα του λαού.

Και βέβαια δεν έπιασαν τόπο, ούτε τα εκβιαστικά διλήμματα (1,5 εκατ. άνεργοι που δεν είχαν τίποτα να χάσουν, είναι σαφώς περισσότεροι από τον κομματικό στρατό), αλλά ούτε και τα πολιτικά τεχνάσματα με την καθυστέρηση των νέων μειώσεων στις συντάξεις και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Η Χώρα φαίνεται να εισέρχεται σε ομιχλώδη πολιτική κατάσταση που για την ήδη κατεστραμμένη οικονομία, μόνο σαν θετική εξέλιξη δεν δείχνει.

Κάτι τέτοιο, μόνο θετική υποδοχή δεν θα μπορούσε να έχει από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τις πωλήσεις να παίρνουν επιθετικό χαρακτήρα από την αρχή της συνεδρίασης και μάλιστα με αισθητή άνοδο των συναλλαγών.

Έτσι στις 10.52 ο Γενικός Δείκτης είχε ήδη “δει” το χαμηλό ημέρας των 632,77 μονάδων (-8,28%) και από εκεί και πέρα απλά έγιναν κάποιες προσπάθειες να συμμαζευτούν τα ασυμμάζευτα (!)

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός τζίρος ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων, οι ελάχιστοι αγοραστές δεν ήταν δυνατόν να απορροφήσουν την αναγκαστική προσφορά από τα “margin calls”, ΔΕΗ και ΟΤΕ έκλεισαν σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ σε νέα χαμηλά τρέχοντος έτους και όχι μόνο έκλεισαν οι MPB, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο και Ελλάκτωρας.

Ανησυχητικά μηνύματα και από την Αγορά ομολόγων, όπου το spread στο Ελληνικό 10ετές κινείται 240 μονάδες υψηλότερα από κλείσιμο της Παρασκευής, με την απόδοση να φθάνει στο 21,8% και να καταγράφει νέα υψηλά στην μετά PSI plus εποχή.

Στο 50%-75% αυξήθηκαν οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, σύμφωνα με τη Citigroup. Όπως σημειώνει, πριν από τις εκλογές η πιθανότητα αυτή διαμορφωνόταν στο 50%.

Σύμφωνα με τον οίκο, το κατακερματισμένο αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει τη Δημόσια αντίθεση στη λιτότητα αλλά και τις σημαντικές προκλήσεις εν όψει, σε σχέση με την απαιτούμενη πολιτική βούληση διατήρησης της Χώρας εντός του ευρώ.
 
Η Citi βλέπει αυξημένη πιθανότητα η νέα Ελληνική Κυβέρνηση να χάσει τους στόχους που τίθενται στο πρόγραμμα προσαρμογής, ακόμη και μετά την εκλογή Hollande στη Γαλλία, που αναμένεται να προσθέσει μια αναπτυξιακή συνιστώσα στην Ευρωπαϊκή στρατηγική.

Την άποψη της Citi συμμερίζεται και η Goldman Sachs, τονίζοντας σε έκθεσή της ότι το αποτέλεσμα των εκλογών "ενδέχεται να απομακρύνει κι άλλο την Ελλάδα από την Ευρωζώνη".

Όπως αναφέρει, η ομιχλώδης πολιτική κατάσταση εντός, θέτει σε κίνδυνο τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει η Χώρα για τα ομόλογα σε ξένο δίκαιο που ωριμάζουν στις 15 Μαΐου, για τα νέα μέτρα που καλείται να λάβει τον Ιούνιο, τις μεταρρυθμίσεις και την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.
 
Σύμφωνα με τον οίκο, το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να περιορίσει τις επιπτώσεις εάν ο κίνδυνος της κατάρρευσης της διάσωσης επιβεβαιωθεί.
 
Όμως, οι επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη στο Παγκόσμιο Σύστημα και οι χρηματοοικονομικές αναταραχές που κάτι τέτοιο θα προκαλούσε, είναι δύσκολο να εκτιμηθούν.

Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο, ενώ υπάρχει σοβαρή πιθανότητα μετάδοσης και για την υπόλοιπη Ευρωπεριφέρεια, σχολιάζει ο Nouriel Roubini στο Τwitter.

Όπως εκτιμά, τα αποτελέσματα των Ελληνικών εκλογών αυξάνουν την πιθανότητα η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη μέχρι το επόμενο έτος.

Κάνει λόγο για πολιτικό χάος στη Χώρα, που μοιάζει με “συντρίμμια σιδηροδρομικού δυστυχήματος το οποίο θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και σε έξοδο”.

Σύμφωνα με τον Ν. Roubini, τα αποτελέσματα των Ελληνικών εκλογών είναι πολύ πιο σοβαρά από αυτά των Γαλλικών εκλογών, καθώς “τα πρώτα οδηγούν σε χάος, ενώ ο Ολάντ θα αποδειχθεί μετριοπαθής”.

Προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την πολιτική της Ευρωζώνης έχει αυξηθεί κατακόρυφα και σημειώνει πως η κούραση που έχει φέρει η λιτότητα στην Περιφέρεια συγκρούεται με την κούραση που έχουν φέρει στον πυρήνα της τα πακέτα διάσωσης.

Οι εκλογές στην Ελλάδα και στη Γαλλία αποτέλεσαν στην ουσία δημοψηφίσματα για την τρέχουσα οικονομική πολιτική της Ευρώπης, στην οποία οι ψηφοφόροι και των δύο Χωρών είπαν “όχι”, σχολιάζει ο Paul Krugman.

Όπως επισημαίνει, “δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσο σύντομα οι ψηφοφόροι θα οδηγήσουν σε αλλαγές στην πραγματική πολιτική, όμως ο χρόνος είναι ξεκάθαρο ότι τελειώνει για τη στρατηγική της ανάκαμψης μέσω της λιτότητας”.

Δεν μπορώ να δώσω πρόγνωση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη”, δηλώνει ο Klaus Regling, ο επικεφαλής του EFSF, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα. Έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει πως η έξοδος από την Ευρωζώνη “θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για την Ελλάδα, για τους πιστωτές της, για τις άλλες Χώρες που βρίσκονται στον μηχανισμό στήριξης και για τις Τράπεζες”.

Σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει τα δάνεια διάσωσης γεννά το εκλογικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη Royal Bank of Scotland.

Για μια σημαντική αρνητική έκπληξη κάνει λόγο η Deutsche Bank, έπειτα από τα αποτελέσματα των Ελληνικών εκλογών.

Ο οίκος βλέπει τρία πιθανά σενάρια για την πορεία: Δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο, είναι όμως ένα ενδεχόμενο να σχηματιστεί ένας συνασπισμός υπέρ του μνημονίου στο Κοινοβούλιο.

Ένα πιθανότερο αποτέλεσμα είναι να σχηματιστεί ένας ευρύτερος συνασπισμός, με εντολή να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο, κάτι που θα προκαλούσε άμεσα μεγάλη αβεβαιότητα σε όλη την Ευρωζώνη. Δεν αποκλείεται επίσης η προκήρυξη νέων εκλογών για το καλοκαίρι.

Σε αυτή την περίπτωση, η διάσωση θα τεθεί υπό αμφισβήτηση, καθώς οι εκλογές θα γίνουν περίπου όταν η Αθήνα θα έπρεπε να λαμβάνει την επόμενη δόση των δανείων.

Μικτά πρόσημα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, ενώ το ευρώ ανακάμπτει σχετικά επιστρέφοντας υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1,30 ευρώ.

Η πιθανότητα υποβάθμισης της Γαλλίας έως το 2013 παραμένει στο 33%, σημειώνει η Standard and Poor's σε έκθεσή της, όπου αναφέρει ότι η εκλογή του Hollande δεν έχει επίπτωση στην αξιολόγηση της Χώρας.

Η αξιολόγηση της Γαλλίας διατηρείται στο “ΑΑ+” με αρνητικό outlook.Οι Γερμανικές Βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν τον Μάρτιο, καθώς η ζήτηση από Χώρες εκτός της Ευρωζώνης βοήθησε τον κλάδο να ανταπεξέλθει στην κρίση χρεών.

Οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν 2,2% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, όταν είχαν αυξηθεί 0,6% σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο.

Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 0,5% κατά μέσο όρο.Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις βασικοί δείκτες, Γενικός, Τραπεζικός και FTSE, κινούνται πλέον με αρνητική μεταβολή σε σχέση με το κλείσιμο της 30/12/2011.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του χρόνου σημειώνει απώλειες 5,37%, ο FTSE 8,42% και ο Τραπεζικός 8,19%.

Από το χαμηλό τρέχοντος έτους της 10/1/2012, ο Δείκτης περιόρισε τα κέρδη του στο 2,96%, ο FTSE στο 2,08% και ο Τραπεζικός στο 13,35%.

Τεχνικά, η εικόνα επιβαρύνθηκε σημαντικά, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει αμαχητί και τις 650 μονάδες και η επόμενη στήριξη να οριοθετείται στις 622 μονάδες, ενώ ο FTSE έχει σαν επόμενη στήριξη τις 235 μονάδες και ο Τραπεζικός τις 212 μονάδες.

Στα επιμέρους και όσον αφορά τις μετοχές του 20αρη, μόνο ο τίτλος της Εθνικής έδειξε διαθέσεις να “αναδυθεί” από το χαμηλό ημέρας των 1,32 ευρώ (-21,89%) και να κλείσει σημαντικά υψηλότερα.

Όμως όσο ο τίτλος μένει χαμηλότερα των 1,60 ευρώ, τόσο θα “συσσωρεύει δυνάμεις” για καθοδική εκτόνωση προς τα 1,30 – 1,28 ευρώ.

Ουδείς διεσώθη από το “ναυάγιο” του 20αρη.

Απώλειες μεγαλύτερες του 19% για Alpha Bank, Eurobank, του 17% για Μυτιληναίο, του 16% για το Ταχ. Ταμιευτήριο, του 15% για MPB, MIG, του 14% για την Folli Follie Group, του 13% για Πειραιώς και ΔΕΗ, του 12% για Ελλάκτωρα και Κύπρου, του 9% για τον ΟΤΕ, του 8% για την Εθνική και του 7% για τον ΟΠΑΠ, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε στις 643,87 μονάδες με απώλειες 6,67%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 45,9 εκατ. από τα οποία τα 1,9 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΠΑΠ, Jumbo).

Εικόνα “αποκάλυψης” η τελική με 19 ανοδικές μετοχές έναντι 106 πτωτικών, ενώ 37 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες που υπερέβησαν το 10%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος κάθε άλλο παρά αίσθηση πολιτικής σταθερότητας φαίνεται να δημιουργεί, επιτείνοντας την αβεβαιότητα και την επιφυλακτικότητα στην εγχώρια Αγορά και η πτωτική αναμονή έδωσε την θέση της στην καθοδική εκτόνωση, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, καθώς οι συνδυασμοί κομμάτων που θα μπορούσαν να σχηματίσουν κάποιο Κυβερνητικό σχήμα, επί του παρόντος, δεν υπερβαίνουν το αναγκαίο άθροισμα των 151 εδρών.

Η πίεση δεν θα εκτονωθεί εφόσον δεν διαφανεί άμεσα κάποια διέξοδος στην ακυβερνησία που είναι πιθανό να προκύψει από την διαδικασία ανάθεσης των εντολών διερεύνησης σχηματισμού κυβέρνησης.

Η μεταβλητότητα επανέρχεται στην Ελληνική Αγορά –και όχι μόνο- και αυτή την φορά θα έχει διάρκεια και αρκετές μονάδες διακύμανσης σε επίπεδο Γενικού Δείκτη θέτοντας τέλος σε ένα σκηνικό αναμονής αρκετών εβδομάδων.

Συνήθως πιέσεις αυτής της μορφής εκτονώνονται σε επίπεδα 20% – 25% χαμηλότερα από το σημείο αφετηρίας των γεγονότων.

Ωστόσο χρειάζεται αρκετή υπομονή, ψυχραιμία και πειθαρχία ακόμα και σε βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια προκειμένου να έχουν πετυχημένο συγχρονισμό με την Αγορά αναζητώντας το σημείο ανάδρασης του Γενικού Δείκτη.

Αυστηρό επίπεδο περικοπής ζημιών, γρήγορα αντανακλαστικά και πολύ στενή παρακολούθηση των εξελίξεων πρέπει να αποτελούν βασικές προτεραιότητες όσων αποφασίσουν να εκμεταλλευθούν τις αυξημένες διακυμάνσεις των επόμενων ημερών.

Η προσέγγιση μας στην Ελληνική αγορά θα παραμείνει επιφυλακτική όσο το πολιτικό περιβάλλον είναι ρευστό καθώς αναστέλλονται σημαντικές διαδικασίες που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις και τους όρους αναχρηματοδότησης των Τραπεζών.

Μόνο “παρήγορο” σημείο της σημερινής συνεδρίασης, η σχετική συρρίκνωση των απωλειών από τα χαμηλά ημέρας, χωρίς όμως να έχει γίνει με ιδιαίτερα “ζωηρό” τρόπο.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., τα βλέμματα της Αγοράς θα είναι στραμμένα στις διερευνητικές εντολές, με πιθανότερο σενάριο αυτό της πλαγιοκαθοδικής κίνησης όσο οι πολιτικές εξελίξεις παραμένουν ρευστές.

----ΧΠΑ

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση, που συνδυάστηκε με αύξηση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του 20αρη, όσο και σε αυτά επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με οριακά μεγαλύτερες απώλειες, με αποτέλεσμα να γυρίσει σε υποτίμηση 0,02%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5097, τιμή εκκαθάρισης 239,5), κινήθηκαν μεταξύ 230,25 και 254,25 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5000 Jumbo, 5100 Μέτκα, 101800 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (18465), Alpha Bank (23411), ΟΤΕ (900), Πειραιώς (1056), Κύπρου (14897), ΔΕΗ (1732), ΓΕΚ (507), Ταχ. Ταμιευτήριο (225), Ελλάκτωρα (147), Μυτιληναίο (801), Αγροτική (159), ΕΧΑΕ (195), ΟΠΑΠ (533), Intralot (404), MPB (899), MIG (912).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 7/5 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (20095200 τεμ.), Eurobank (8464419 τεμ.), Πειραιώς (7110104 τεμ.), MPB (8457764 τεμ.), MIG (4924184 τεμ.), ΟΤΕ (5241100 τεμ.), Alpha Bank (5935544).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,20 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v