Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το βλέμμα στην κάλπη

Στα όρια των στηρίξεών του το ΧΑ καθώς επιχειρεί να προεξοφλήσει τις εξελίξεις της «επόμενης μέρας». Κρίσιμες οι 680 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, σημείο αναφοράς το 1,60 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.

Κράτησε το κάστρο των 680 μονάδων. Σύμφωνα με το χθεσινό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου «οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις, εκ μέρους των αγοραστών, σε τίτλους του 20άρη απέτρεψαν την κίνηση του Δείκτη χαμηλότερα της στήριξης των 680 μονάδων, γεγονός που μπορεί να έφερνε νέο κύμα αναγκαστικών πωλήσεων, από… margin calls και από χαρτοφυλάκια που κινούνται με αποκλειστικά τεχνικά κριτήρια και τον Γ.Δ. να οπισθοχωρεί προς τις 650 μονάδες».

Άλλωστε, στις 621,71 μονάδες έχει σημειωθεί από τον Ιανουάριο η ελάχιστη τιμή για τον Γενικό Δείκτη και την ίδια περίοδο η ιστορική ελάχιστη τιμή των 236,32 μονάδων για τον FTSE 20.

Το ότι η παρτίδα σώθηκε στο… παρά ένα με τράβηγμα δεικτοβαρών τίτλων όπως η Alpha Bank, η Eurobank ή (δευτερευόντως) ο ΟΤΕ δεν φαίνεται να λέει και πολλά πράγματα. Απλώς δίνεται μια βραχύβια παράταση μέχρι τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Και εδώ αρχίζουν τα σενάρια, οι εκτιμήσεις, οι πληροφορίες των κατά τα άλλα μυστικών δημοσκοπήσεων κι οι θέσεις κυρίως ξένων οικονομικών αναλυτών για την ελληνική περίπτωση.

Η Fitch εκτιμά ότι το πιο πιθανό σενάριο για το μέλλον της ευρωζώνης είναι πως θα καταφέρει να επιβιώσει από την κρίση χρέους, υποστηρίζει ωστόσο πως από τα εναλλακτικά ενδεχόμενα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι αυτό που μοιάζει και το πιο πιθανό.

Θέση παίρνει όμως και η Morgan Stanley, καθώς εκτιμά ως πιθανότερο σενάριο την παράταση της κρίσης, έως ότου οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταφέρουν να περάσουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να κλείσει αυτός ο κύκλος.

Νωρίτερα, οι ασιατικές αγορές δέχθηκαν πιέσεις. Κατά 0,7% υποχώρησε το χρηματιστήριο στο Χονγκ Κονγκ (κλειστό το Τόκιο), ενώ στη Wall Street πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι πωλητές.

Η Ελλάδα (καλώς ή κακώς) παραμένει στοχοθετημένη, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη δύσκολη επόμενη ημέρα.

Το Χ.Α. και κυρίως ο FTSE 20 προσπαθούν να προεξοφλήσουν τις εξελίξεις και να αφομοιώσουν τα επερχόμενα. Σαν το ταμπλό να δίνει πολλές πιθανότητες στο ενδεχόμενο μιας κατά κάποιον τρόπο μεταβατικής, βραχύβιας διακυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει κυρίως την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δύο-τρεις σημαντικές αναδιαρθρώσεις.

Προσώρας, το Χ.Α. κλίνει χαμηλότερα. Και εκτός θεαματικού εκλογικού απροόπτου, από τη συνεδρίαση της 7ης Μαΐου θα δοκιμαστούν τα νεύρα των βραχυπρόθεσμων παικτών. Εάν δεν αναστραφεί σύντομα η τάση και δεν επιβαρυνθεί ο Γενικός Δείκτης προς τις 650 μονάδες, τότε θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για δοκιμασία των ελάχιστων τιμών.

Ούτως ή άλλως, η αγορά προεξοφλεί πως τα ιστορικά ελάχιστα του 20άρη θα δοκιμαστούν αν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πραγματοποιηθεί με όρους δυσβάστακτους για τους υφιστάμενους μετόχους.

Προβληματική όμως παραμένει η εικόνα και μη τραπεζικών τίτλων. Πρώτος και καλύτερος της ΔΕΗ, με συνεχόμενα ιστορικά ελάχιστα, χθες στα 2,40 ευρώ. Στον ΟΤΕ η χθεσινή αντίδραση από τα 2,28 ευρώ μπορεί να αποτρέπει μέχρι στιγμής τα χειρότερα, δηλαδή τη δοκιμασία της ιστορικής χαμηλής τιμής των 2,18 ευρώ (5/3/2012). Εάν όμως δεν απεγκλωβιστεί σύντομα, την επόμενη εβδομάδα, η μετοχή από τον καθοδικό σχηματισμό, πολύ δύσκολα δεν θα γράψει μπροστά τον άσο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v