Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 6 Μαΐου η κλήρωση για ΧΑ-αγορές

Χαμηλά κρατούν τον πήχη των προσδοκιών οι δανειστές, το Βερολίνο. Η σύνθεση του εκλογικού αποτελέσματος καθορίζει τη βραχυπρόθεσμη τάση για FTSE 20, CAC 40. Κλειδί οι 260 για τον 20άρη.

Δύο και σήμερα έμειναν μέχρι την 6η Μαΐου. Την κρισιμότερη, κατά γενική ομολογία, Κυριακή των τελευταίων δεκαετιών. Η παράλληλη εκλογική αναμέτρηση στην Αθήνα και στο Παρίσι, μάλιστα, θεωρείται καθοριστική για το μέλλον της Ε.Ε.

Πάντως, οι μέχρι τώρα ρητές και ξεκάθαρες προειδοποιήσεις των ισχυρών, ειδικότερα δε του Βερολίνου, κυρίως προς το Παρίσι, δεν φαίνεται να αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για βελτίωση της άτεγκτης δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται σε όλο και περισσότερες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Αναμφίβολα, όμως, η μορφή του εκλογικού αποτελέσματος κι η ανάδειξη ισορροπιών και ενδεχομένως νέων δυνάμεων δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστες τις αγορές.

Στο Χ.Α. επικρατεί… παγωμάρα. Οι βασικοί δείκτες είναι καθηλωμένοι χαμηλότερα των ψυχολογικών ορίων, αλλά με ο FTSE 20 διατηρείται υψηλότερα των 260 μονάδων. Με τις χαμηλότατες συναλλαγές ενδεικτικές της απουσίας ξένων επενδυτών, αλλά και της ισχνής κίνησης των εγχώριων παικτών.

Δεδομένου ότι το πρόβλημα παραμένει κυρίως στον δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο, η αγορά δεν έχει να περιμένει πολλά από την επιχειρηματική πλευρά. Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης έχει πάρει και νέα παράταση, ωστόσο ο μηχανισμός ενίσχυσης-εγγυοδότησης των ελληνικών τραπεζών έχει ενεργοποιηθεί.

Αυτό, σε συνδυασμό με πονταρίσματα ανάλογα του πιθανού εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής, μπορεί να ενεργοποιήσει μια βραχυπρόθεσμη κίνηση.

Άλλωστε, εδώ και μέρες ελάχιστο σημείο αναφοράς για τον 20άρη παραμένουν, ως έσχατη άμυνα, οι 260 μονάδες και σημαντική αντίσταση η ευρύτερη ζώνη πέριξ των 320 μονάδων.

Από αύριο όμως ξεκινά και η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τριμήνου. Την αρχή την κάνει η Τιτάν και ακολουθούν η Coca Cola 3E, η Τράπεζα Κύπρου, ο ΟΤΕ, η Frigoglass και έπεται συνέχεια.

Η ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών μπορεί να επηρεάσει, σύμφωνα με την εκτίμηση κάποιων αναλυτών, την τακτική επιλεκτικής αξιολόγησης μετοχών συγκεκριμένων εισηγμένων. Ούτως ή άλλως, εδώ και εβδομάδες και μήνες, ένα μικρό μέρος του ταμπλό (σχεδόν αποκλειστικά μη τραπεζικό) είτε επιχειρείται να διαφοροποιηθεί είτε έχει αυτονομηθεί και χρηματιστηριακά.

Και μια που ο λόγος για τον Τιτάνα, θα πρέπει να προσεχθεί πως η μετοχή της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας ήταν από τις πρώτες του FTSE 20 που μετά την καταγραφή ελαχιστότατων τιμών ακολουθεί σταδιακά βραχυμεσοπρόθεσμη ανοδική πορεία.

Στη λογική ενός stock-picking πρακτικά η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα μπορούσε, δευτερευόντως, να λειτουργήσει ελκυστικά ή αποτρεπτικά για ανάλογες κινήσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v