ΧΑ: Είδος προς εξαφάνιση ο... τζίρος

Ήπιες διακυμάνσεις για τη Σοφοκλέους, που κινείται λίγο χαμηλότερα από τις 700 μονάδες. Πλώρη για αρνητικό ρεκόρ τζίρου. Αντιδρούν Εθνική Τράπεζα, MIG, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Απώλειες για ΟΤΕ, Κύπρου.

Συνεχίζεται η… αταραξία στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με βασικούς δείκτες, μετοχές και συναλλαγές σε επίπεδα… αδράνειας και ενώ μεμονωμένες εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Το υπουργικό συμβούλιο, με κύριο θέμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 13.00, ξεκινά στις 14.30 και κατά πάσα πιθανότητα γύρω στις 17.00 θα έχουμε νεότερα.

Η αγορά, ωστόσο, δεν περιμένει κάτι θεαματικό από τη συνάντηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, ενώ στο ταμπλό έχει προεξοφληθεί και έχει αποτυπωθεί η μετάθεση της επίλυσης του όλου θέματος για μετά τις εκλογές.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί γενικότερα για το εκλογικό αποτέλεσμα και τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας κρατά σε ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση την πλειονότητα των επενδυτών. Ούτως ή άλλως, οι ξένοι είναι απόντες κι αδρανείς εδώ και καιρό, οι δε εγχώριοι παίκτες δεν έχουν ακόμη κίνητρο να ενεργοποιηθούν.

Παραμένει βέβαια ανοιχτό το ενδεχόμενο της κίνησης ορισμένων επενδυτικών και επιχειρηματικών κύκλων σε ένα ξεκάθαρα βραχυπρόθεσμο ποντάρισμα του αποτελέσματος της 6ης/5 και των πρώτων συνεδριάσεων από τη Δευτέρα 7 Μαΐου και στη συνέχεια.

Οι συναλλαγές, όμως, που παραμένουν σε χαμηλότατα επίπεδα, δεν παραπέμπουν, τουλάχιστον για την ώρα, σε κάτι πιο συντονισμένο και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο τζίρος περιορίζεται στα 8,3 εκατ. ευρώ (14.20), ενώ συναλλαγές πάνω από 1 εκατ. ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί μόνο στην Εθνική και στον ΟΤΕ.

Η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται στο 1,72 ευρώ κι ο ΟΤΕ υποχωρεί 4,40% στα 2,45 ευρώ, σε μια διολίσθηση που παραπέμπει σε αυτήν της ΔΕΗ. Σημειώνουμε πως για τη μετοχή του ΟΤΕ ελάχιστη τιμή σημειώθηκε στα 2,18 ευρώ στις 5 Μαρτίου.

Αντιθέτως, στη ΔΕΗ επιχειρείται ανάσυρση της μετοχής από το ιστορικό ελάχιστο των 2,45 ευρώ. Συγκριτικά αυξημένος ο τζίρος στη μετοχή της Επιχείρησης, ενδέχεται υπό προϋποθέσεις να κρύβει κάποια βραχυπρόθεσμη τεχνικής μορφής αντίδραση.

Φαίνεται όμως πως η μία μετά την άλλη μη τραπεζικές μετοχές ακολουθούν την κατηφορική πορεία των τραπεζικών. Αυτή η κίνηση θα πρέπει να συνδυαστεί με την υποχώρηση κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών προς τα χαμηλά του 2009.

Νωρίτερα τα δύο χρηματιστήρια της Ιβηρικής υποχωρούσαν έως 1,29%, σημαντικές απώλειες σημειώνονταν στις Βρυξέλλες, ενώ ισχνές πιέσεις δεχόταν και το ευρώ έναντι του δολαρίου. Οι αγορές μπορεί να παραμένουν επικεντρωμένες στην Ισπανία, κυρίως λόγω μεγέθους, ωστόσο… σύγκρυο διακατέχει και την Ιταλία. 

Πάντως, η Ισπανία αντιμετωπίζει κρίση τεραστίων διαστάσεων, όπως προειδοποιούν στελέχη της κυβέρνησης Ραχόι, μετά το νέο χτύπημα από την S&P και το άλμα της ανεργίας στο ιλιγγιώδες 24,4% στο υψηλότερο δηλαδή επίπεδο από το 1990.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v