Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές

Έξι και σήμερα συνεδριάσεις μένουν μέχρι την κρισιμότατη εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου. Σε επικίνδυνη κλίση η Σοφοκλέους, με έσχατες στηρίξεις τις 680 μονάδες για τον ΓΔ και τις 260 για τον FTSE 20.

Στις υψηλές προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που υποχρεούνται να σχηματίσουν την επόμενη τριετία οι τράπεζες, βάσει και της μελέτης της BlackRock, σκοντάφτει το θέμα της αναγνώρισης στα εποπτικά κεφάλαια του αναβαλλόμενου φόρου στο σύνολό του.

Αυτά σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Χρ. Κίτσιος σε σχετικό θέμα του με τον εύγλωττο τίτλο «Στην… BlackRock σκοντάφτει το φορομπόνους».

Σε μεγάλο βαθμό αυτά αποτυπώνονται και στο… ταμπλό και ο Γενικός Δείκτης αδυνατεί να κρατήσει σε κλείσιμο τις 700 μονάδες και τις 270 ο FTSE 20. Η Alpha Bank υποχωρεί προς το 1,05 ευρώ, η Eurobank προς το 0,61 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα όμως αντιδρά σε κλείσιμο στο 1,69 ευρώ.

Τρία κύρια μέτωπα μένουν ανοιχτά: εκλογές, επόμενη ημέρα και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Όσο παραμένουν ανοιχτά, στο μόνο που μπορούμε να προσβλέπουμε είναι ένα βραχυπρόθεσμο και αρκετά ριψοκίνδυνο ποντάρισμα με αφορμή το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, αλλά και τις πρώτες πολιτικές εξελίξεις από το πρωί της Δευτέρας 7 Μαΐου.

Σημειώναμε χθες πως για τον Γενικό Δείκτη βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις διαμορφώνονται στις 700 και στις 740 μονάδες, στην περίπτωση όπου ενεργοποιούνταν μια καθαρά τεχνική, αντανακλαστική κίνηση. Με την αγορά όμως να παραμένει βραχυμεσοπρόθεσμα σε καθοδικό κανάλι και στο αρνητικό σενάριο θα έβλεπε την περαιτέρω ταλαιπωρία, με τον FTSE 20 να κλίνει προς τις 236,32 μονάδες, δηλαδή στο ιστορικό χαμηλό του.

Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και στην αμερικανική είναι αμφίσημο και η… μισή και πλέον Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με το φάσμα χειρότερης ύφεσης και μεγαλύτερης εμπλοκής στην κρίση χρέους, παρ' όλα αυτά στη Wall οι βασικοί δείκτες «απειλούν» τα ιστορικά υψηλά. Όσον αφορά το αμερικανικό χρηματιστήριο, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως ο δείκτης μεταβλητότητας (φόβου ή αισιοδοξίας) VIX υποχωρεί για όγδοη φορά προς την κρίσιμη στήριξη των 16 μονάδων. Τις προηγούμενες επτά αποτέλεσε σημείο αναφοράς και προετοιμασίας για κύκλο διόρθωσης στην αγορά μετοχών της Wall.

Είμαστε ίσως στην προτελευταία φάση της τελικής διαδρομής και αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα ταλαιπωρηθούμε περισσότερο και θα καταπονηθούμε και χρηματιστηριακά μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός της Ε.Ε.

Γι’ αυτό απαιτούνται περισσότερη προσοχή, υπομονή, γερό στομάχι και όσο γίνεται περισσότερη ψυχραιμία.

Γνώμονες για να κινηθούμε υπάρχουν. Ο Στέφανος Κοτζαμάνης εστιάζει σε έναν από αυτούς. Σε σχετικό θέμα του αναφέρονται οι εισηγμένες που προχωρούν σε αγορές ιδίων μετοχών, όπου βασικοί μέτοχοι και επιχειρηματίες αν μη τι άλλο δείχνουν να «πιστεύουν στις εταιρείες τους».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v