Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνική άνοδος χωρίς τζίρο στο χρηματιστήριο

Οριακά πάνω από τις 700 μονάδες ο ΓΔ, ενισχύεται ελαφρώς προς τις 270 ο FT20. Ιδιαίτερα περιορισμένες οι συναλλαγές. Υπεραπόδοση Κύπρου, MIG. Ανάσες στην Ευρώπη με αποκλιμάκωση των spreads ισπανικών και ιταλικών ομολόγων.

Με ισχνό τζίρο διατηρείται η αντίδραση του Γενικού Δείκτη λίγο πάνω από τις 700 μονάδες και του Ftse 20 οριακά υψηλότερα των 270 μονάδων.

Σε ανάλογο κλίμα κινούνται στην πλειονότητά τους οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές καθώς αμβλύνονται ελαφρώς οι πιέσεις σε αρκετές αγορές κρατικών ομολόγων.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο τζίρος ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ, λίγο μετά τις 13.45, με τις Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Τράπεζα Κύπρου να είναι οι μόνες τρεις με πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κυμαίνεται στο 1,61-1,71 ευρώ, ικανοποιώντας μια απαραίτητη για τη βραχυπρόθεσμη τάση προϋπόθεση. Η Alpha Bank αντέδρασε ως το 1,10 κι η Eurobank έως το 0,635 ευρώ. Μεγαλύτερη είναι η απόδοση (6,51%) για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου και κατά 3,24% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Αφορμής δοθείσης ενισχύονται οι μετοχές του Μυτιληναίου και των Ελληνικών Πετρελαίων αλλά και των ΔΕΗ, . Από τους μη τραπεζικούς τίτλους, η μετοχή της MIG ενισχύεται κατά 5,12% έως το 0,271 ευρώ.

Όλα αυτά με μετριότατο τζίρο, στοιχείο που καταδεικνύει την απαξία και τη ρηχότητα του Χρηματιστήριου.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν το πτωτικό γύρισμα της Αττικής κι η αντίδραση των Ιντρακάτ, Ιατρικού αλλά και σε Creta Farm, Υγεία. Κατά 3,38% ενισχύεται η μετοχή της Μέτκα που λίγο πριν από τις 13.30 αντέδρασε έως τα 8,03 ευρώ.

Υψηλότερες τιμές για τη Frigoglass έως τα 4,82 ευρώ και για τον Fourlis έως το 1,18 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την… ανάσα στις αγορές στην αποκλιμάκωση της απόδοσης των περισσότερων ευρωπαϊκών ομολόγων. Οι ενδείξεις για σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας οδηγεί χαμηλότερα τα spreads σχεδόν σε όλες τις αγορές, εξαιρουμένης της πορτογαλικής. Είναι ενδεικτικό πως η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ενισχύεται στο 11,65% όταν του γειτονικού ισπανικού αποκλιμακώνεται κι άλλο προς τα 5,79%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μάρκιτ.

Στην αγορά πετρελαίου παρατηρούνται ελαφρώς ανοδικές τάσεις. Το ευρώ ανακάμπτει λίγο και νωρίτερα έφτασε έως το 1,3236 δολάριο. Μικρή διόρθωση καταγράφεται για την τιμή του χρυσού, που υποχωρεί έως τα 1.6037,40 δολάρια ανά ουγκιά.

Για τη συνέχεια, το πιθανό γύρισμα της αγοράς δεν θα πρέπει να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 701 μονάδων και τον Ftse 20 χαμηλότερα των 268 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v