Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικίνδυνες ισορροπίες κοντά στις 700 μονάδες

Με πολύ χαμηλό τζίρο και οριακά πάνω από τις 700 μονάδες "έκλεισε" η Σοφοκλέους. Πτώση για Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Νέο ιστορικό χαμηλό για τη ΔΕΗ. Κέρδη για Alpha, Eurobank. Ανοδος 27% για Τράπεζα Αττικής.

 Η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, κινήθηκε στον απόηχο των Τραπεζικών αποτελεσμάτων (όσων ανακοινώθηκαν) και υπό την σκιά του αποτελέσματος του πρώτου γύρου των Γαλλικών εκλογών και της διαφαινόμενης πολιτικής κρίσης στην Ολλανδία, που βάρυναν σημαντικά το κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά και ξεκινώντας από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης ήταν ο τζίρος της απελπισίας (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), η πρώτη ανάγνωση των Τραπεζικών αποτελεσμάτων από την Αγορά, το νέο ιστορικό χαμηλό για την ΔΕΗ και η τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον ΟΤΕ.

Από την άλλη και πλην της Coca-Cola, ουδείς μη Τραπεζικός τίτλος, από τον 20αρη, δεν φάνηκε διατεθειμένος να κινηθεί κόντρα στο πτωτικό κλίμα, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο FTSE, να κινηθούν στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης με αρνητικό πρόσημο και μάλιστα να κλείσουν πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Επίσης μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Jumbo, Folli Follie Group, MPB και MIG. Από το Τραπεζικό ταμπλώ ο τίτλος της Τρ. Ελλάδος κινήθηκε, κατά κύριο λόγο με θετικό πρόσημο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη, 24 Απριλίου 2012 και η ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος έχει προσδιοριστεί για την Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012.

Με αγοραστική διάθεση ξεκίνησε ο τίτλος της Alpha Bank που έφθασε μέχρι τα 1,1600 ευρώ, όμως η σταδιακή επιδείνωση του κλίματος “ροκάνισε” τα αρχικά κέρδη και στο τελευταίο ημίωρο η μετοχή βρέθηκε να εναλλάσσει πρόσημα και να κλείνει τελικά με σαφώς μικρότερα κέρδη από αυτά που σημείωνε στα υψηλά ημέρας.

Αντιστρόφως ανάλογη πορεία για την Eurobank που ιδιαίτερα στο τελευταίο 10λεπτο έβγαλε επιθετικότερους αγοραστές και έκλεισε σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας.

Αντίθετα, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν Εθνική, MPB και οι δύο που πήραν νέα αναβολή για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2011, δηλαδή οι Αγροτική και το Ταχ. Ταμιευτήριο.

Σαφώς καλύτερη όλων η εμφάνιση της Τρ. Αττικής, που ξεκίνησε με επιθετικούς αγοραστές και παρά το αρνητικό κλίμα έκλεισε με τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα κέρδη.

Υπενθυμίζεται ότι το αποτέλεσμα προ φόρων για τον Όμιλο στο 12μηνο του 2011 διαμορφώθηκε σε ζημία 249,8 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 3 εκατ. ευρώ μετά το PSI.

Οι προβλέψεις στα 256,8 εκατ. Ο Όμιλος διαθέτει ιδιαίτερα ικανοποιητικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας ο οποίος για το έτος 2011 διαμορφώθηκε σε 10,7% με το δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier I) να ανέρχεται σε 8,7%.

Πρόκειται για αποτελέσματα τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στην Τράπεζα να αποφύγει την προσφυγή, σε βοήθεια, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 69,6 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 259 εκατ.

Η γενικότερη εικόνα της μετοχής, μάλλον αφήνει σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας, για όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν ακόμα και στα υψηλά ημέρας.

Επίσης σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη στήλη το τμήμα ανάλυσης της Beta Sec. με 247 εισηγμένες να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα για το έτος 2011, οι αθροιστικές ζημιές φθάνουν στα 35,9 δισ ευρώ που είναι κατά περίπου 8,3 δισ υψηλότερες από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες Ελληνικές Τράπεζες χρειάζονται ακόμη άλλα 4 δισ. ευρώ, παρά το ότι έχουν ήδη λάβει υπόψη τα 18 δισ. ευρώ, δεσμευμένα από την Ελληνική Κυβέρνηση, αναφέρει η HSBC, μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών την Παρασκευή.

Για να φτάσει ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας core Tier 1 στο 9% όπως έχει τεθεί από την Κεντρική Τράπεζα, η HSBC αναφέρει ότι η Εθνική Τράπεζα χρειάζεται 1,7 δισ. ευρώ, η Eurobank 1,2 δισ. ευρώ και η Πειραιώς 350-400 εκατ. ευρώ.

Η Alpha Bank, η μόνη Τράπεζα που ανακοίνωσε θετικό equity capital, θα χρειαστεί 750-800 εκατ. ευρώ, αναφέρει η HSBC.

Η περίοδος των δύο εβδομάδων που μεσολαβεί έως τις Εθνικές εκλογές θα έχει περισσότερο διαδικαστικό χαρακτήρα για την εγχώρια Αγορά αφού δεν φαίνεται εσωτερικά τουλάχιστον να υπάρχει κάποιος καταλύτης ικανός να αλλάξει δραστικά το κλίμα, επί το θετικότερον και το πλέον επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό της πλαγιοκαθοδικής κίνησης, εκτιμούν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου.

Επισημαίνεται ότι την τρέχουσα εβδομάδα ξεκινούν οι Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών με κυριότερες αυτές των Τράπεζα της Ελλάδος και Autohellas (24/4) ενώ την ίδια ημέρα αναμένονται τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2011 από την Τρ. Κύπρου.

Οι ανακοινώσεις των Τραπεζικών αποτελεσμάτων ολοκληρώνονται στις 30 Απριλίου με την δημοσίευση της λογιστικής κατάστασης της Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου.Νέφη ανησυχιών στις Ευρωπαϊκές Αγορές, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου στην Γαλλία, ενώ σε κατάρρευση του Κυβερνητικού Σχηματισμού οδήγησε την Ολλανδία η δημοσιονομική κρίση.
 
Ο Πρωθυπουργός Mark Rutte υπέβαλε την παραίτησή του στην Βασίλισα Βεατρίκη, κίνηση με την οποία ανοίγει ο δρόμος για εκλογές. Κατά την διάρκεια της ημέρας, ο κ. Rutte θα αποστείλει την επιστολή παραίτησης του Υπουργικού Συμβουλίου στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο.

Η κρίση προέκυψε όταν το ακροδεξιό κόμμα του Geert Wilders αποφάσισε να αποσύρει τη στήριξή του προς την Κυβέρνηση τονίζοντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Χώρας να σεβαστεί τους όρους των Βρυξελλών για έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, όπως επιβάλλει και το νέο δημοσιονομικό συμβόλαιο.

Από την άλλη, αιφνιδιαστική χαρακτηρίζεται η μείωση του δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον Γερμανικό κλάδο μεταποίησης και μάλιστα με τον μεγαλύτερο ρυθμό της τελευταίας τριετίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο Γερμανικός ΡΜΙ μειώθηκε τον Απρίλιο στο 46,3 από 48,4 τον προηγούμενο μήνα. Είναι η πρώτη συρρίκνωση του δείκτη από τον Ιούλιο του 2009 και προκλήθηκε κυρίως από τη σημαντική μείωση των εξαγωγών.

Μία από τα ίδια και στους δείκτες της Ευρωζώνης, όπου ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της Markit μειώθηκε στο 47,4 τον Απρίλιο από 49,1 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν περαιτέρω ενίσχυση στο 49,3.

Ως προς τον κλάδο των υπηρεσιών, ο ΡΜΙ μειώθηκε σε χαμηλό πέντε μηνών και συγκεκριμένα στο 47,9 από 49,2 τον προηγούμενο μήνα.

Οι αναλυτές αντιθέτως προέβλεπαν – μικρή έστω – ενίσχυση στο 49,3. Για τον μεταποιητικό κλάδο, ο φετινός Απρίλιος ήταν ο χειρότερος μήνας από τον Ιούνιο του 2009. Ο σχετικός ΡΜΙ μειώθηκε στο 46 από 47,7 τον προηγούμενο μήνα.

Πιέσεις και στο ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα που φαίνεται να υποχωρεί χαμηλότερα των 1,3120 δολαρίων"Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος το ευρώ να υποχωρήσει στα 1,25 δολ, αν οι συνθήκες χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη εμφανίσουν σημάδια περαιτέρω επιδείνωσης", σχολιάζει ο John Normand, της JP Morgan.

"Οι προοπτικές για νέο - τρίτο - γύρο ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ δεν έχουν φύγει ποτέ από το τραπέζι", σχολιάζει ο Michael Woolfolk, της New York Mellon.

Η Wells Fargo αναμένει πτώση του ευρώ στα επίπεδα των 1,24 δολ έως τα τέλη του 2012.Από την πλευρά τους οι αναλυτές της Barclays προβλέπουν ότι στα τέλη του έτους το ευρώ θα έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των 1,20 δολαρίων.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Coca-Cola, με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι Alpha Bank (+2,8%) και Eurobank (+2,72%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για ΟΤΕ (-7,53%) και Folli Follie Group (-7,45%). Απώλειες μεγαλύτερες του 6% για ΔΕΗ και Ταχ. Ταμιευτήριο και του 5% για την MPB, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε κατά κύριο λόγο με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 700,01 μονάδες (16.55) και έκλεισε τελικά στις 702,17 με απώλειες 1,73%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 24 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 34 ανοδικές μετοχές έναντι 89 πτωτικών και 22 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5 έως 24,51%, ενώ από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές διακρίθηκε η Τρ. Αττικής (+26,79%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Με την Εθνική Τράπεζα να ανακοινώνει ζημιές, όπου την οδηγούν για πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία της σε αρνητικά ίδια κεφάλαια 2,6 (plus) δισεκατομμύρια ευρώ, οι τεχνικές στηρίξεις φαντάζουν ιδιαίτερα “χλωμές” όχι μόνο για τη “ναυαρχίδα” του κλάδου, αλλά και για τις περισσότερες από τις υπόλοιπες Τράπεζες, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).
 
Για το λόγο αυτό, για τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, θα ασχοληθούμε τεχνικά με τις υπόλοιπες εταιρείες του Γενικού Δείκτη αφήνοντας το ταμπλώ να καθορίσει το “ρου” των Τραπεζικών τίτλων.

Έτσι ως θετικά διαγράμματα εμφανίζονται αυτά: της Μέτκα, όπου μετά τη διακράτηση της ζώνης των 6,9 με 7,10 ευρώ έχει βάλει ως στόχο τα 8,10 ευρώ έχοντας ως όπλο ένα πολύ χαμηλό P/E και του ΟΠΑΠ, όπου εάν βαστήξει επίπεδα πέριξ των 7 ευρώ θα βάλει πλώρη για τα 7,5 ευρώ έχοντας μπροστά μια υψηλή μερισματική απόδοση για τα σημερινά δεδομένα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε επίπεδα τιμών χαμηλότερα του 2,58 ευρώ θα παρουσιάσει η μετοχή του Μυτιληναίου, εκτιμά ο κ. Μάνθος.

Σε ανάλυση των Τραπεζικών αποτελεσμάτων, προχώρησαν για την στήλη δύο βασικοί συνεργάτες και πιο συγκεκριμένα οι Νίκος Χριστοδούλου και Μάνος Χατζηδάκης.

Ιλιγγιώδεις ζημιές ύψους 28,5 δισ ευρώ παρουσίασαν οι 5 Ελληνικές Τράπεζες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα την Παρασκευή, καθώς η καταγραφή των ζημιών από τα Ελληνικά ομόλογα συνέπεσε στο Δ΄ τρίμηνο με ζημιές από επισφάλειες που δεν είχαν καταγραφεί ως τώρα με αφορμή και τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock, επισημαίνει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Είναι η πρώτη φορά την τελευταία τριετία που οι ισολογισμοί των Ελληνικών Τραπεζών αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος όπως έχει διαμορφωθεί λόγω της κρίσης χρέους στη Χώρα και των υψηλών ομολόγων που διακρατούσαν στους ισολογισμούς τους.

Παράλληλα, υπάρχει και κάτι θετικό στην όλη ιστορία, το ότι και οι 5 Τράπεζες κρίθηκαν βιώσιμες και δεν θα έχουν την τύχη της Proton Bank και της T-Bank. Αποτέλεσμα των μεγάλων ζημιών είναι τα αρνητικά πρωτοβάθμια κεφάλαια που εμφανίζουν οι τρεις από τις πέντε Τράπεζες, αν αφαιρεθούν οι Κρατικές ενισχύσεις μέσω προνομιούχων μετοχών και του ΤΧΣ, ενώ η Alpha Bank εμφανίζει θετικά αλλά λίγο πάνω από το 0.

Πολύ αρνητική εντύπωση έκανε το γεγονός ότι δεν ανακοίνωσαν αποτελέσματα έτους το ΤΤ και η ΑΤΕ παρά το γεγονός ότι οι όροι του PSI έχουν γίνει γνωστοί εδώ και 2 μήνες και το “κούρεμα” των Ελληνικών ομολόγων κατά 50% έχει αποφασιστεί 6 μήνες πριν, τον Οκτώβρη του 2011(!)

Τίθεται επομένως σοβαρά το ερώτημα αν θα πρέπει να διαπραγματεύονται οι 2 τίτλοι στο ταμπλώ (!) Είναι δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή τα κεφάλαια τους είναι αρνητικά και τίθεται σοβαρό θέμα βιωσιμότητας.Αναλυτικά, τα €28,51 δισ έφτασαν οι ζημιές μετά φόρων για τις 5 Τράπεζες από κέρδη €536 εκατ. πέρυσι Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι απώλειες από την διαγραφή ομολόγων και δανείων σε ΔΕΚΟ που έφτασαν τα €30 δισ περίπου προ φόρων.

Οι απώλειες μετά φόρων από τα παραπάνω στοιχεία μετριάστηκαν από τον παράγοντα αναβαλλόμενη φορολογία που υπολογίζεται σε €4,4 δισ αν και το νομοθετικό πλαίσιο δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα. Επίσης η αύξηση των επισφαλειών στα υπόλοιπα δάνεια έπαιξε το δικό της ρόλο. Η αύξηση των επισφαλειών κατά 60% (με κάποιες Τράπεζες να υπερδιπλασιάζουν τις επισφάλειες) ήταν επιβεβλημένη λόγω της ύφεσης στην Ελλάδα και με αφορμή τα διαγνωστικά tests της BlackRock.

Η καταγραφή των επισφαλειών λόγω των παραπάνω tests δεν έχει τελειώσει οριστικά τουλάχιστον για τις Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς. Τέλος, ένας άλλος παράγοντας ήσσονος σημασίας ήταν τα μειωμένα λειτουργικά κέρδη λόγω συρρίκνωσης του ενεργητικού των Τραπεζών παρά τις σημαντικές περικοπές κόστους.

Τα κέρδη από το εξωτερικό δεν μπόρεσαν σε καμία περίπτωση να καλύψουν ένα μέρος από τις εγχώριες ζημιές και ήταν αρκετά μειωμένα για φέτος.Τα 18 δισ ευρώ που διαθέτει το ΤΧΣ στις 4 μεγαλύτερες Τράπεζες δεν είναι το οριστικό ποσό που θα διαθέσει το ταμείο καθώς μένει να ξεκαθαρίσει το θέμα με την αναβαλλόμενη φορολογία, θα πρέπει επιπλέον να καλυφθούν και οι ζημιές του 2012 για τις Τράπεζες που έχουν εκκρεμότητες με τη BlackRock, ενώ θα πρέπει να δούμε βέβαια αν οι παλιοί μέτοχοι καλύψουν τελικά το ποσοστό που τους αναλογεί στις ΑΜΚ. Αν ισχύσει τελικά το 10% με τα ως τώρα δεδομένα οι ΑΜΚ θα πρέπει να είναι γύρω στα 2 δισ ευρώ.

Ειδικότερα, για την Εθνική θα χρειαστούν περίπου 760 εκατ., για την Πειραιώς 550 εκατ., για τη Eurobank 460 εκατ. και για την Alpha Bank 210 εκατ. Αναλυτικά, ανά τράπεζα τώρα υψηλότερες των εκτιμήσεων μας ήταν οι ζημιές για την Εθνική Τράπεζα που έφτασαν τα €12,34 δισ.

Η Τράπεζα θεωρητικά έχει ένα καθαρό ισολογισμό πλέον, μετά την απομείωση των ομολόγων και την καταγραφή σχεδόν όλων των επισφαλειών λόγω BlackRock, που οδήγησαν σε μια αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες κατά 60% ακόμα και από τα υψηλά περσινά επίπεδα. Ο δείκτης Core Tier 1 μετά την ενίσχυση του ΤΧΣ βρίσκεται στο 6,3%.

Μετά από την πώληση ενός 20-25% της Finansbank, μετά από την ΑΜΚ που αφορά στους παλαιούς μετόχους και με την πιθανή επιστροφή της Τράπεζας σε κερδοφορία μέσα στο 2012 η επαναφορά του Core Tier 1 στο 10% που απαιτείται από τον Ιούνιο του 2013 θεωρείται εφικτή.

Σε συγκριτικά καλύτερη κατάσταση από τις υπόλοιπες μεγάλες Τράπεζες βρίσκεται η Alpha Bank. Στα €3,8 δισ βρέθηκαν οι ζημιές μετά φόρων της Τράπεζας για το 2011 και η Τράπεζα παρέμεινε με θετικά πρωτοβάθμια κεφάλαια προ των Κρατικών ενισχύσεων.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει από το ΤΧΣ ανέρχονται σε €1,9 δισ, τα οποία ενδεχομένως να μην είναι τα οριστικά, ανάλογα με τις επιπρόσθετες επισφάλειες που θα καταγράψει ελέω BlackRock. Με βάση τα παραπάνω απαιτείται μια ΑΜΚ 200-250 εκατ., η οποία είναι ρεαλιστική και μαζί με τα κεφαλ. κέρδη από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε μπορούν να θωρακίσουν την Τράπεζα.

Σε κάπως δυσχερέστερη θέση βρίσκεται η Eurobank που ανακοίνωσε ζημιές €5,5 δισ που οδηγούν σε αρνητικά πρωτοβάθμια κεφάλαια προ των Κρατικών ενισχύσεων. Η βασική αιτία αυτού του αποτελέσματος είναι η υψηλή έκθεση του ομίλου σε Ελληνικά ομόλογα.
 
Οι προβλέψεις για επισφάλειες ήταν ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με πέρυσι και εκτιμάται ότι θα υπάρξει συνέχεια μέσα στο 2012 στην καταγραφή επισφαλειών ελέω BlackRock. Η Τράπεζα θα καλύψει τις ανάγκες της μέσω του ΤΧΣ (€4,2 δισ) της ΑΜΚ από παλιούς μετόχους (€450-500 εκατ.) και πώληση assets όπως η Tekfen Bank.

Η υψηλή έκθεση σε Ελληνικά ομόλογα και το χαμηλής ποιότητας χαρτοφυλάκιο της, οδήγησαν την Τράπεζα Πειραιώς σε ζημιές ρεκόρ ύψους 6,6 δισ ευρώ που οδήγησαν σε αρνητικά Ίδια Κεφάλαια ύψους € 1,94 δισ. Σαν αποτέλεσμα η κεφαλαιακή ενίσχυση από το ΤΧΣ φτάνει τα €5 δισ κάτι που σημαίνει χοντρικά ότι θα απαιτηθούν πάνω από 500 εκατ. Ευρώ από τους παλαιούς μετόχους για να αποφευχθεί η πλήρης Κρατικοποίηση της τράπεζας.

Εξαίρεση στον Τραπεζικό κλάδο αποτελεί η Τράπεζα Αττικής που διατηρεί τα πρωτοβάθμια κεφάλαια της σε ικανοποιητικά επίπεδα (Core Tier 1 στο 8,7% ) με αποτέλεσμα να μην είναι σίγουρο αν θα χρειαστεί τελικά μια μικρή ενίσχυση από το ΤΧΣ ή θα καλύψει με ίδια μέσα τα κεφάλαια που υπολείπονται για το στόχο του 9-10%, τονίζει ο κ. Χριστοδούλου (τμήμα μελετών και αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).
 
Με το μεγαλύτερο μέρος των αποτελεσμάτων καταγεγραμμένο η συνολική εικόνα των ζημιών μετά από φόρους διαμορφώνεται στα 33,7 δισ ευρώ με προοπτική να ξεπεράσει τα 40 δισ ευρώ όταν ανακοινώσουν τα μεγέθη τους η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και οριστικοποιήσουν το μέγεθος των ζημιών χρήσης η Marfin Popular και η Τρ. Κύπρου, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Στα γενικά σημεία των παρατηρήσεών μας για τα αποτελέσματα επισημαίνουμε τα εξής:Η πρόβλεψη απομείωσης αφορούσε το σύνολο της λογιστικής και ονομαστικής ζημιάς των ελληνικών ομολόγων (76% – 79%).

Η ζημία μετά από φόρους όμως είναι έως και 20% χαμηλότερη λόγω της τροποποίησης της αναβαλλόμενης φορολογίας, η οποία έχει ήδη ψηφιστεί και παρέχει στις Τράπεζες τη δυνατότητα να συμψηφίζουν μέρος της ζημίας από το PSI+ με κέρδη της επόμενης 20ετίας (μέσος όρος διάρκειας των ομολόγων που έλαβαν ως αντάλλαγμα).
 
Από τις συνολικές ζημίες ύψους 27,95 δισ. ευρώ που ανακοίνωσαν οι τέσσερις μεγαλύτερες Τράπεζες για την οικονομική χρήση του 2011, τα 25,5 δισ. ευρώ αφορούσαν τις ζημίες που κατέγραψαν από τα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου που αντάλλαξαν, στο πλαίσιο του PSI.Οι προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κινήθηκαν αυξητικά 500- 600 μονάδες βάσης σε σχέση με πέρυσι, 200 – 300 μονάδες υψηλότερα από το εννεάμηνο.

Τα έσοδα από τόκους είναι μειωμένα κατά 2,14% τα έσοδα από προμήθειες είναι μειωμένα κατά 14% ενώ τα συνολικά λειτουργικά έσοδα είναι μειωμένα κατά 6,39%. Οι αυξημένες προβλέψεις σε επίπεδο χορηγήσεων (+70%) και η απομείωση της αξίας των ομολόγων “εξανέμισε” τα κεφάλαια των Τραπεζών γυρίζοντας ακόμα και σε αρνητικά ή μειώθηκαν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
 
Εθνική Τράπεζα: Προ του PSI+ είχε 14,751 δισ ευρώ ομόλογα και μετά το PSI+ απομένει με 7,10 δισ ευρώ. Τα κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε αρνητικά 2,8 δισ ευρώ και η αύξηση από το ΤΧΣ είναι της τάξεως των 6,9 δισ ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ 6,9 δισ ευρώ τα νέα κεφάλαια της Εθνικής θα απομείνουν στα 6,177 δισ ευρώ και το Coretier 1 6,3%.Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 109%.

Η Εθνική θα προχωρήσει στις εξής συμπληρωματικές κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων της:Θα πωλήσει έως το 25% της Finansbank. Θα πωλήσει μειοψηφικό πακέτο θυγατρικής holding που θα εποπτεύει όλες τις θυγατρικές στα ΒαλκάνιαΘα πωλήσει τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Alpha Bank: Εμφάνισε ζημίες το 2011 ύψους 3,810 δις ευρώ διατηρώντας ωστόσο θετική καθαρή θέση καθώς οι προβλέψεις του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων κινήθηκαν συντηρητικότερα. Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha θα φθάσει τα 1,9 δισ ευρώ, ενώ έχει αντλήσει 21,9 δισ. ευρώ ρευστότητα από την ΕΚΤ και το ELA.

Από λιανική επενδυτική εμφάνισε ζημία 4 εκατ., από το τμήμα επιχειρηματικής πίστης 25,4 εκατ. σε προ φόρων βάση, από τα Βαλκάνια ζημία 57,4 εκατ. και κέρδη από το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής 103 εκατ. Eurobank: Εμφάνισε 5,508 δισ ευρώ ζημία λόγω του PSI+(4,6 δισ) στα οποία όπως περιλαμβάνονται και 856 εκατ. ευρώ έκτακτες προσαρμογές τις οποίες οικιοθελώς έλαβε η Τράπεζα.

Θα χρειαστεί 4,2 δισ ευρώ νέα αύξηση κεφαλαίου ενώ έχει λάβει ρευστότητα 30 δισ ευρώ από Κεντρικές Τράπεζες (18 δισ από την ΕΚΤ και 12 δισ από το ELA.)Πέτυχε κέρδη από τα Βαλκάνια 60,3 εκατ. ευρώ με την Κύπρο και Σερβία να αποδεικνύονται οι πιο κερδοφόρες δραστηριότητες. Σε ότι αφορά την BlackRock στην 3ετία 2012 με 2014 το βασικό σενάριο των νέων προβλέψεων για δάνεια προβλέπει ζημία 4,2 δισ και το ακραίο σενάριο 5,4 δισ ευρώ.
 Η τράπεζα έχει ήδη καλύψει και κεφαλαιοποιήσει ζημίες 3,4 δισ ευρώ.

Τρ. Πειραιώς: Η Τράπεζα λόγω των ζημιών εμφάνισε αρνητικά ίδια κεφάλαια -1,940 δισ ευρώ. Επίσης προβλέψεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ απαιτούνται για την Τράπεζα Πειραιώς σε ορίζοντα 3ετίας, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock. Υπό το δυσμενές σενάριο οι προβλέψεις αυξάνονται στα 2,1 δισ. ευρώ.

Η συνολική εξάρτηση της Τρ. Πειραιώς από την ΕΚΤ και το ELA διαμορφώνεται στα 22 δισ. Ευρώ (9 δισ. ευρώ από τον ELA και τα 13 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ).Η Πειραιώς θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5 δισ ευρώ για να καλύψει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που γεννούν οι ζημίες από το PSI, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπευθ. Τμ. Ανάλυσης Beta Sec.)

------ΧΠΑ

Με πιέσεις ξεκίνησε η εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι οι συναλλαγές παρέμειναν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, τόσο στα Σ.Μ.Ε. του 20αρη, όσο και σε αυτά επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με οριακά χαμηλότερες απώλειες, μειώνοντας την υποτίμηση στο 0,35% (με βάση και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1520, τιμή εκκαθάρισης 266), κινήθηκαν μεταξύ 265,5 και 273,75 μονάδων. Καμία συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (39300 Εθνική, 10600 Μυτιληναίο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (10809), Alpha Bank (17122), ΟΤΕ (1062), Ταχ. Ταμιευτήριο (199), Πειραιώς (1259), Κύπρου (1282), ΔΕΗ (1139), ΟΠΑΠ (129), Μυτιληναίο (474), ΓΕΚ (135).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 23/4 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το μοναδικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: ΟΤΕ (50000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (20550115 τεμ.), Eurobank (12137686 τεμ.), Πειραιώς (9195582 τεμ.), MPB (7685376 τεμ.), MIG (4804184 τεμ.), ΟΤΕ (5514985 τεμ.), Alpha Bank (7121950 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v