Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Περιδίνηση στην προεκλογική ρευστότητα

Στη δίνη της προεκλογικής αβελτηρίας "βυθίζονται" οι τραπεζικές μετοχές. Κλειδί παραμένουν οι 260 - 270 μονάδες για τον FΤ 20 και τα "ισχυρά χέρια" που μαζεύουν την προσφορά στις τράπεζες.

Στη δίνη της προεκλογικής αβελτηρίας του καταρρέοντος παλαιοκομματικού συστήματος βυθίζονται οι τραπεζικές μετοχές. Κλειδί παραμένουν οι 260 (270 μον.) για τον FTSE 20 και τα "ισχυρά χέρια" που μαζεύουν την προσφορά στις τράπεζες.

Θύμα της προεκλογικής περιόδου κινδυνεύει να πέσει το τραπεζικό σύστημα καθώς, μετά τη μετάθεση των αποφάσεων για την ανακεφαλαιοποίηση, τις τελευταίες ημέρες, ανακύπτει ένας νέος μεγαλύτερος κίνδυνος: η ανέξοδη παροχολογία των κομμάτων για τους δανειολήπτες.

Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων ο Χρ. Κίτσιος αποτυπώνοντας εύγλωττα το κλίμα στην αγορά και στην πιάτσα μας.

Αναφέρει, δε, πως την ώρα όπου το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. αποφάσισαν να πετάξουν στην επόμενη κυβέρνηση την «καυτή πατάτα» των αποφάσεων ανακεφαλαιοποίησης, ανοίγουν την αυλαία των προεκλογικών υποσχέσεων, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια για ρυθμίσεις δανείων, μειώσεις επιτοκίων και διατήρηση των γραμμών πίστωσης προς τις επιχειρήσεις.

Το ακόμη πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι καλλιεργούν την αίσθηση πως μετά την ανακεφαλαιοποίηση το Δημόσιο θα μπορεί να επιβάλει στις τράπεζες τη βούλησή του, προτείνοντας ωμές ή συγκαλυμμένες κρατικές παρεμβάσεις, που παραπέμπουν σε λογική της 10ετίας του '80.

Ήδη οι πρώτες συνέπειες αυτής της λογικής καταγράφονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με "άδειασμα" τραπεζικών θέσεων, διψήφια ποσοστά διόρθωσης για Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, με επικίνδυνη κλίση του FTSE 20 προς τις 270 μονάδες και με σημαντικές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, που πλησιάζει επικίνδυνα το όριο των 700 μονάδων.

Παραμένουμε όσο πιο ψύχραιμοι γίνεται -σε αυτήν την κατάσταση φρενοκομείου-, εστιάζοντας στο παρασκήνιο της αγοράς. Παρακολουθώντας τις κινήσεις συγκεκριμένων παικτών και χαρτοφυλακίων, που απορροφούν την ισχνή προσφορά των πωλητών, το υπομονετικό μάζεμα από "ισχυρά χέρια" και προσπαθούμε να καταλάβουμε τι περισσότερο ξέρουν αυτοί οι κύκλοι από εμάς, το πόπολο.

Αναμφίβολα, κριτής του εκλογικού αποτελέσματος θα είναι ο λαός, προφανώς, και οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν Βουλή με οκτώ κόμματα ή ακόμη και με δέκα(!) και πολυκερματισμό ενός συστήματος που καταρρέει. Ωστόσο, οι δανειστές ανησυχούν (για τα συμφέροντά τους) και το ΤΧΣ και η τρόικα έχουν τον πρώτο (και φοβούμεθα) τον τελευταίο λόγο στο μείζον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Πάντως έχουν καταστήσει σαφές πως ΔΕΝ θέλουν σε καμία περίπτωση κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Το πιθανότερο είναι πως το τραπεζικό σύστημα θα ΤΡΟΪΚΟΠΟΙΗΘΕΙ (όπως μας έλεγε φίλος γκουρού της αγοράς), ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη ημέρα του εγχώριου συστήματος και των αναπόφευκτων (αναγκαστικών) συμμαχιών που θα συναφθούν σε ένα τραπεζικό σύστημα με λιγότερους πόλους.

Θα πείτε πως εδώ καταρρέει το σύμπαν και εμείς μιλάμε για την επόμενη μέρα. Ε, ναι, αυτό επιχειρούμε να κάνουμε, θεωρώντας πως η πραγματική κατάσταση δεν είναι αυτή που αποτυπώνεται τόσο ξεκάθαρα στις τελευταίες εξελίξεις.

Το πιθανότερο είναι πως οι υφιστάμενοι μέτοχοι των τραπεζών θα βγουν πολλαπλά ζημιωμένοι, αλλά ορισμένοι από τους παίκτες που έχουν επιλεγεί ή θα συμφωνήσουν θα μείνουν μέσα στο παιχνίδι με τους όρους βέβαια που έχουν θέσει οι ξένοι και οι δανειστές. Όσοι μεγαλομέτοχοι το έχουν συνειδητοποιήσει έχει καλώς, όσοι επιμένουν να κινούνται σαν να μην έχει συμβεί τίποτε και θεωρούν πως το παιχνίδι συνεχίζεται με παλαιοκομματικούς όρους είναι ξοφλημένοι.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι πως σε αυτήν την τόσο ρευστή περίοδο υπάρχουν ξένοι που ανιχνεύουν και προσπαθούν να εντοπίσουν στην ελληνική αγορά εταιρίες που αξίζουν. Από αρκετούς κλάδους και τομείς δραστηριότητας. Θέλει όμως πολλή υπομονή και πολύ γερό στομάχι για να μείνει κάποιος εντός παιδιάς σε αυτήν τη φάση της αγοράς.

Εμφανώς και η κλίση των τραπεζών δεν προοιωνίζεται άμεσα αναστροφή της τάσης, ωστόσο το μάζεμα που γίνεται είναι εξίσου ευδιάκριτο και εμείς θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στις τράπεζες, ειδικότερα δε στην Εθνική.

Στο 1,76 ευρώ η μετοχή της, εν μέσω κλίματος γενικευμένης αβεβαιότητας και έντονων ανησυχιών για την προεκλογική αβελτηρία των "μεγάλων κομμάτων", την εκτός τόπου και χρόνου θέση των πολιτικών (κυρίως του Αντ. Σαμαρά και του Ε. Βενιζέλου, αν και ο δεύτερος δεν παίζεται με τίποτε, νομίζοντας πως απευθύνεται σε αμνήμονες ιθαγενείς).

Με τις διαρροές, τις φήμες και τις πληροφορίες από τη χθεσινή συνάντηση (3,5 ωρών) των δύο κεντρικών τραπεζιτών (του πρώην και νυν πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου και του νυν διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου) να φουντώνουν κάθε λογής σενάρια και εικασίες στα τραπεζικά και χρηματιστηριακά στέκια.

Αυτό που κρατάμε ως γνώμονα εμείς είναι η πεποίθηση πως η τρόικα και οι δανειστές ΔΕΝ θέλουν και ΔΕΝ θα επιτρέψουν την κρατικοποίηση των τραπεζών. Πως οι ξένοι καθορίζουν μέχρι τον τελευταίο τους όρους του παιχνιδιού και ότι ορισμένοι από τους μεγαλομετόχους τραπεζίτες του εγχώριου συστήματος έχουν αποδεχθεί τους όρους που τους επιβάλλουν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v